FIALA: – Det er helt uaktuelt – Norsk Topphåndball
IKONISK: Jørg William Fiala Gjermundnes er en mann med et stort følelsesregister på håndballbanen. Dette bildet er det mange arendalitter som har fått et kjært forhold til. Søndag står erkerival Kristiansand for tur i Final8-arenaen i Arendal i helgens runde i REMA 1000-ligaen.

FIALA: – Det er helt uaktuelt

Etter at Kristiansand fikk status som kjøpstad for nær fire hundre år siden, har Arendal kjempet en kamp for identiteten – som lillebror – på Sørlandet. I herrehåndballen endret makten seg fra Kristiansand til Arendal i 2007. Siden har ikke arendalittene og ØIF Arendal sett seg tilbake. Søndag skal hegemoniet befestet på ny, skal vi tro ØIF Arendals frittalende kristiansander Jørg William Fiala Gjermundnes.

-For å si det sånn, det er helt uaktuelt å tape noe som helst. Jobben må og skal gjøres, sier en meget fast bestemt Jørg William Fiala Gjermundnes.

Kristiansander i feil by

Selv om lillebror og storebrordebatten har rast i politikken og hverdagens gjøren og laden i en årrekke, har sørlendingene nærmest blitt tvunget til å samarbeide og se på Agder som ett fylke de siste årene, selv om sykehuskamper og identiteten fortsatt skiller de to hovedbyene på Sørlandet. Derfor er det langt mer som står på spill enn bare en håndballkamp når storebror i herrehåndballen, ØIF Arendal, inviterer et fremadstormende KRS til nok en sørlandsduell. Selv om han ikke er hundre prosent restituert etter albue-skaden i høst, er kristiansander Jørg William Fiala Gjermundnes klar i røsten før søndagens prestisjetunge duell i Final8-arenaen i Arendal.

– Vi skal være et bedre lag enn Kristiansand, samtidig som vi vet de har nok underprestert med tanke på den stallen de råder over denne sesongen. Det er helt uaktuelt å tape for min del som kristiansander mot Kristiansand. Jeg går ikke ned Markens etter et tap. Det er helt uaktuelt å utsette meg selv for noe slikt. For meg og hele klubben er dette sesongens viktigste kamp. Det er helt, helt uaktuelt å tape, fastslår bakspilleren som var med i kamptroppen for første gang etter albue-skaden mot Runar Sandefjord sist søndag.

Vil bidra

Lysluggen har vært svært sentral i flere lokaloppgjør de siste sesongene. Storseieren hjemme mot Krs i desember for over ett år siden er blant høydepunktene som sitter godt i kroppen til både ham og lagkompisene. Han banket inn elleve mål da.

– Nå kan jeg sprade rundt i Kristiansand sentrum i hele jula, var budskapet hans etter den forløsende seieren i sin tid.
Søndag må Fiala og ØIF Arendal forholde seg til det faktum at arendalittene er favoritter. ØIF Arendal kommer til duellen med en sterk 35-30 seier mot Runar, mens Kristiansand har slitt med å finne poengformen i REMA 1000-ligaen og tapte sist hjemmekamp mot Bergen.

– Vi skal befeste vår posisjon som storebror og den beste klubben på Sørlandet. Det blir to lag som kommer til å krige. Vi skal gå hardt ut og bare kjøre på. Det er et lokaloppgjør og man merker det på kroppen, i klubben og på stemningen at noe snart skal skje. Gutta er ekstra gira for å si det pent, fortsetter Fiala.

Selv håper han på noen minutter søndag kveld.
– Ja, det sier vel seg selv. Det er utrolig deilig for min del å få lov til å bidra igjen, så får vi se hvor mye spilletid det eventuelt blir, sier han.
For ØIF Arendal er i flytsonen om dagen. I fjor endte klubben utenfor sluttspillet. Denne sesongen har prestasjonene vært mer stabile. ØIF Arendal har klatret forbi Drammen og ligger på tredje plass før helgens serierunde. Særlig Mathias Larson har vært solid for arendalittene gjennom sesongen.

– Vi er blitt flinkere til å se de små detaljene, brukt videoanalysene enda bedre. Færre skader har vi også hatt enn i forrige sesong og det er en god harmoni i spillergruppa. Den flyten skal vi fortsette å ha. Kristiansand har ikke fått frem potensialet sitt denne sesongen, men vi har ikke tenkt å invitere de til det heller. Dette er årets kamp. Mer trenger vi vel ikke å si, avslutter en mer enn kampklar kristiansander i rødt og sort Jørg William Fiala Gjermundnes.

Søndagens prestisjetunge duell har avkast klokken 17:00 i Sparebanken Sør Amfi.