Endelig kunne Aleksandra Mandic oppleve å beholde plassen i REMA 1000-ligaen – Norsk Topphåndball
Foto: Knut Andreas Stenseth

Endelig kunne Aleksandra Mandic oppleve å beholde plassen i REMA 1000-ligaen

Aleksandra Mandic har opplevd to nedrykk og to opprykk som Follo-spiller.  Nedrykk fra REMA 1000-ligaen og opprykk fra 1. divisjon i neste sesong har vært gjennomgangsmelodien.  Etter seier over Volda i tredje og siste kvalikkamp ble denne trenden brutt og Follo HK Damer spiller i REMA 1000-ligaen også neste sesong. 

Til stor glede for linjespilleren.

– Det er sykt deilig siden vi har rykket opp og ned i de fire siste sesongene.  Målet var å holde oss i REMA 1000-ligaen og ikke rykke direkte ned igjen.  Det var herlig at vi klarte å holde oss, smiler Aleksandra Mandic (21). 

– Vi hadde målsetting om en høyere plassering, men så lenge vi fortsatt er i den øverste divisjonen, er det muligheter neste år også.

Foto: Kenneth McDowell – @handballfoto

Aleksandra er akkurat ferdig med sin femte sesong i klubben.  Follo HK Damer endte på 13. plass i REMA 1000-ligaen med 6 seire og 20 tap.  Mot slutten ble det viktig å unngå sisteplass og direkte nedrykk.  Det ble avgjort 17. mars da Aker ble slått med et mål i Ullern Flerbrukshall.

I fjor vant Follo 1. divisjon og tapte kun en kamp.  I år har det gått tyngre for Aleksandra og lagvenninnene som måtte tåle tap i 20 kamper i REMA 1000-ligaen.

– Vi merker stor forskjell fra å spille i 1. divisjon og i REMA 1000-ligaen.  Det som går igjen, er at vi blir straffet for bomskudd og tekniske feil.  Vi skulle gjerne ha berget noen flere poeng enn det vi gjorde, men vi har vært veldig skadeskutt i år, forklarer 21-åringen.

– Vi har ikke spilt på treninger siden november, vi har hatt for få spillere tilgjengelig.  På treningene har en av trenerne stått kant i forsvar eller noen fra tribunen bare for å få nok folk, sier hun lattermildt.  – Vi har trent på en banehalvdel mot et mål og har prøvd å gjøre det beste ut av det. 

Og hun fortsetter:

– Flere av profilene som stod på banen i hele fjor, har ikke vært med like mye i år.  Blant annet ble Jeanett Kristiansen gravid og Tilde Alræk har vært ute hele sesongen med kneskade.  Det har gjort at vi som fikk lite spilletid i fjor har fått mer ansvar i år. 

Foto: Knut Andreas Stenseth

Til tider har Follo HK Damer hatt så få spillere tilgjengelig at de har måttet hente opp spillere fra rekruttlaget for å ha nok spillere på benken.  Men det har ikke gått utover iver og entusiasme, bedyrer Aleksandra.   

– Motivasjonen har vært høy hele sesongen og vi har hatt god tro på å ta poeng i hvert oppgjør vi har spilt.  Det blir selvfølgelig litt vanskelig på slutten av kamper når vi ikke har noen spillere å bytte med, når folk blir slitne. 

– Vi hadde absolutt mulighet til å klare å ta flere poeng denne sesongen, det var i flere kamper hvor vi spilte jevnt med motstanderen helt inn. 


Hva har dere vært gode på når dere har lykkes?

– Når vi har lykkes, har vi spilt med lave skuldre.  Vi har fokusert på utstrålingen vår og på vårt spill.  Det er da det har gått best. 


Tre gode resultater i februar og mars la grunnlaget for at Follo unngikk direkte nedrykk.  11. februar ble det seier 30-28 over Oppsal, 13. mars vant Follo med et mål over Fana (32-31) og i skjebnekampen mot Aker 17. mars ble det seier 26-25.

– Det var skikkelig deilige seire, sprudler 21-åringen.  – Vi visste på forhånd at det var kamper som potensielt kunne gi oss poeng.  Og spesielt mot Oppsal var vi revansjelystne etter at vi tapte med et mål mot dem i høst.


Volda var motstander i kvalikkampene for å unngå nedrykk og det startet bra med Folloseier 26-19 i den første kampen.  I kamp nummer to som ble spilt 1. mai slo Volda tilbake og vant 32-26. 

I det tredje og avgjørende oppgjøret vant Follo 34-23 i Stil Arena. 


– Målet vårt var å holde oss i REMA 1000-ligaen og jeg synes vi klarte å ha et avslappet forhold til de kampene.  I den andre kvalikkampen så tok vi nok litt for lett på det, vi hadde allerede tatt ferie før kampen var spilt kunne det virke som.  Så da gikk det skikkelig dårlig.

– I den tredje og siste kampen skulle vi takke av flere av spillerne så da var det å gi de en god opplevelse.  Da gikk det ganske bra, smiler hun.

Foto: Knut Andreas Stenseth

I den avgjørende kampen var stillingen 21-21 da 41 minutter var spilt.  Så vant Follo de neste åtte minuttene 6-0 og ledet 27-21.

– Det som var greia var at vi hadde flere å bytte på i den kampen, så vi hadde fortsatt krefter til å løpe.  De hadde stang ut, mens vi hadde stang inn.  Så det var små marginer.  Jeg synes vi forholdt oss rolig selv om vi plutselig lå under og mistet ledelsen vår.  Vi beholdt roen hele kampen, egentlig.  Og stod fram da det virkelig gjaldt.  Vi føler oss trygge på hjemmebane og det var fint å avgjøre det i Stil Arena, oppsummerer linjespilleren.


– I løpet av mine fem sesonger i Follo HK Damer, har jeg gradvis fått mer spilletid og ansvar.  Samspillet med utespillerne har også blitt bedre og bedre.  Nå er jeg spent med tanke på neste sesong, for de jeg har hatt best samspill med i år, de gir seg i Follo. Nå er Tilde Alræk og jeg de eneste som er igjen fra da jeg begynte i Follo for fem sesonger siden, sier Aleksandra Mandic avslutningsvis.