Dommeren ombestemte seg – Nå er situasjonen sett av flere enn seks millioner – Norsk Topphåndball
Dommer, Pål Alexander Valbjør, Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa

Dommeren ombestemte seg – Nå er situasjonen sett av flere enn seks millioner

Det skjer ikke så ofte at en håndballdommer ombestemmer seg og omgjør en avgjørelse. Pål Alexander Valbjør gjorde det i 1. divisjonskampen mellom Bergsøy og Follo HK. Den situasjonen har gått viralt og en nå sett av mer enn seks millioner mennesker, verden over.

Vi har skrevet om det tidligere. Da Bergsøy tok imot Follo HK til kamp, den 15. oktober, skjedde det en spesiell situasjon. Omtrent 10-15 sekunder etter at Follo hadde fått to spillere utvist fikk de tilsynelatende den tredje. Dommerne Pål Alexander Valbjør og Vegard Klokk Kalløkkebakken mente Follos playmaker, Mikkel Solheim, hindret Bergsøy-målvakten, Oddvar Johan Roseth, på en ulovlig måte i forbindelse med et utkast. En avgjørelse som ved første øyekast så grei ut, ihvertfall for de av oss som så kampen på TV.

Ombestemte seg

Problemet var bare at kameravinkelen ikke bare lurte oss TV seere, den lurte nok dommer, Pål Alexander Valbjør litt også. Det kunne se ut som om Solheim løp så tett på Roseth at utkastet hans traff Solheim i ryggen. Men det var ikke det som skjedde. Roseth forsøkte å kaste ballen diagonalt ut til en lagkamerat, men han glapp ballen i det øyeblikket han skulle kaste. Roseth selv følte på ingen måte at han ble hindret av Solheim, og da ville han heller ikke være med på at motstanderen skulle vises ut. Så, mens Solheim tuslet slukøret til benken for å sone tok Roseth kontakt med dommeren for å fortelle at utvisningen av motstanderen var feil. Det ville ikke være Fair Play om Bergsøy skulle få muligheten til å spille i over halvannet minutt med tre spillere mere på banen.

Da Pål Alexander Valbjør fikk høre Roseths forklaring gjorde han det vi ikke så ofte ser. Han omgjorde avgjørelsen og Solheim fikk bli værende på banen. Roseth fikk et håndtrykk fra Solheim, i tillegg til kampens aller største applaus, som takk for det som kanskje er sesongens største Fair Play-øyeblikk.

-Når keeperen kom bort til meg og fortalte hva som egentlig skjedde var det enkelt for meg å omgjøre avgjørelsen. Naturligvis skal jeg lytte til det han sier, og jeg stoler 100 % på det han sier i den situasjonen, forklarer dommer Valbjør.

-Bare på instragramsiden til Norsk Topphåndball har hendelsen nå blitt sett 6 millioner ganger. I tillegg til at den har blitt vist på en rekke andre intagramkontoer og omtalt i en rekke aviser, i inn- og utland. Hva tenker du om at din avgjørelse har fått en sånn oppmerksomhet, spør vi dommer Valbjør.

-Det er helt vilt egentlig, og det er litt vanskelig å si hvorfor det skjer. Men det kan tyde på at folk er opptatt av, og liker, Fair Play i idretten, og det er jo veldig bra, sier Valbjør.

-Har du opplevd noen lignende situasjoner tidligere?

-Nei, det har jeg vel kanskje ikke. Men generelt vil jeg si at håndballspillere er opptatt av Fair Play. Det skjer selvfølgelig at noen forsøker å lure oss, men alt i alt er håndballspillere en ærlig gjeng som aller helst ser at ting går riktig for seg.

-Seks millioner mennesker har sett videoen fra hendelsen, bare på vår instagramside. Har du selv fått mange tilbakemeldinger i etterkant av avgjørelsen?

-Egentlig ikke så mye. Men jeg har fått støtte for avgjørelsen min fra andre dommere og veiledere, og jeg synes jo at vi dommere kommer godt ut av den situasjonen. Og det er jo veldig fint, ikke bare for meg, men for hele dommerstanden, avslutter Pål Alexander Valbjør med et smil.


Venneforespørsel fra Argentina

Om ikke dommer Valbjør har fått så mange tilbakemeldinger i etterkant av situasjonen, så er det litt annerledes for Bergsøy-målvakt, Oddvar Johan Roseth.

-Folk har fått det med seg ja, og jeg merker at mange har sett det. Mere enn seks millioner visninger er jo helt sjukt, slår Roseth korrekt fast.

I kommentarfeltet på instagramposten til Norsk Topphåndball har situasjonen blitt diskutert heftig, på mange språk, norsk, engelsk, spansk og tysk. Roseth og dommer Valbjør hylles fra store deler av håndballverden.

-Det er nok derfor jeg plutselig har fått venneforespørsler fra Argentina, gliser Roseth, før han legger til

-Det viser jo bare at folk er opptatt av Fair Play over alt. Det spiller ingen rolle hvor i verden du er, rett skal være rett. Det er flott å se.

-Men kan den voldsomme spredningen også ha noe med at det er veldig få som gjør det samme som det du gjorde?

-Jeg tror nok det skjer sånne ting oftere enn vi kanskje får med oss. Det var nok litt flaks inne i bildet også. Situasjonen ble filmet og den ble lagt ut umiddelbart. Da kan sånt skje. Andre tilsvarende tilfeller blir kanskje ikke filma eller delt, og da får de ikke den samme oppmerksomheten, avslutter Oddvar Johan Roseth.