ABELVIK RØD: – I dag får vi en realitysjekk – Norsk Topphåndball
Magnus Abelvik Rød ser lyst på EM-åpningen torsdag, tross søndagens svake forestilling mot Egypt i Golden League. Arkivfoto: Geir Olsen

ABELVIK RØD: – I dag får vi en realitysjekk

Uavgjort mot Danmark og seier mot Nederland ble fulgt opp av tap mot et spennende egyptisk lag i Norges siste kamp i Golden League. De regjerende afrikanske mesterne ble et hakk for sterke for Håndballgutta søndag.

Torsdag venter Polen for Magnus Abelvik Rød og Håndballgutta i EM-åpningen. Da må tenningsnivået opp flere hakk.
– Kjipt at vi avslutter på denne måten, men alt i alt må vi se fremover. Vi kan lære mye av andreomgangen. Vi får ta med oss en god del fra denne kampen, selv om vi skulle ønske at resultatet var annerledes. Vi spiller ganske fint, kommer til mange sjanser men brenner og får ikke helt flyten vi har i førsteomgangen og ikke får enkle kontringer. Ikke skarpe nok fremover og bakover, oppsummerte Magnus Abelvik Rød overfor TV2 Sport etter kampslutt.
Egypt spilte en solid andreomgang og Norge en tilsvarende svak andreomgang. Egypt snudde 13-10 til seier 28-23. Nå ser Rød frem til EM og åpningen mot Polen i Berlin torsdag kveld etter en samlet sett god opplevelse i Golden League.
– Vi er veldig godt rustet. Vi har prøvd mye, eksperiementert mye. Gode opplevelser og god moral ble vist mot Danmark og Nederland. I dag får vi en realitysjekk. Jeg gleder meg til EM nå, fortsatte Rød blant annet til TV2 Sporten etter kampen.

Egypt kom til matchen med 34-31 tap mot Danmark lørdag, mens Norge vant med samme målforskjell (38-35) mot Nederland i går. Norges siste kamp i Golden League ble av en helt annet kaliber. Egypt vant til slutt 28-23 etter en svak andreomgang. Bomskudd og tekniske feil felte Håndballgutta søndag. Men man skal aldri glemme det positive. Norge spilte en fin førsteomgang og slapp inn kun ti mål.

Slik var kampen
Lagene fulgte hverandre som skygger i førsteomgangen i det som ble en langt mindre målrik kamp enn lørdagen og Norges målfest mot Nederland. Landslagstrener Jonas Wille valgte å teste ut et 5:1 forsvarsspill, der Sander Sagosen og Gøran Johannessen delte oppgaven i fremskutt posisjon, noe som fungerte bra. Enda bedre ble det da en årvåken Torbjørn Bergerud stod bak flere redninger enn lørdag. Norge ledet 7-6 før Wille kjørte et hockeybytte midtveis i omgangen. Det satt ikke umiddelbar fart på målproduksjonen i Jyske Bank Arena i Odense, men Norge hadde – og utnyttet – momentet. Det utnyttet Harald Reinkind til 10-7 etter 20 minutters spill. Da så Egypts spanske, tidligere Szeged-trener Juan Carlos Pastor, seg nødt til å endre etter tjue minutters spill. Det hjalp ikke de regjerende afrikanske mesterne nevneverdig. Etter 25 minutter hadde Norge økt ledelsen til 12-9. Egypt byttet som Norge mye på spilletiden. Den andre og yngre egyptiske rekka spilte en langt raskere håndball en veteranene i begynnelsen av omgangen uten at egypterne kom nærmere Norge før hvilen. For det norske 5:1-forsvaret leverte som planen. Egypterne slet med å finne rommene og ble presset til en rekke tekniske løsninger. Norge ledet 13-10 til pause. Ti mål var en strek kontrast til lørdagens målfest mot Nederland.

Andreomgang
Mens førsteomgangen ikke var en målfest, var åpningen på andreomgangen noe helt annet. Seks scoringer på tre minutter sørget for 16-13. Egypterne fikk blod på tann og etter 38 minutter sto det 17-17 på tavla. Norge spilte seg til gode målsjanser, men bommet på mål, traff stenger i tillegg til en god egyptisk målvakt. Minuttet senere hadde Egypt snudd til ledelse 18-17. En timeout burde ha gjort susen, men Norge fortsatte med å brenne fremover og ble straffet nådeløst bakover for feilene av Pastors mannskap. Erik T. Toft markerte innhoppet med en fin utligning til 19-21 etter 45 minutter, men laget som i likhet med Norge kom til kvartfinalen i VM i fjor, hadde flere gir inne i søndagens Golden League-kamp. Mens Norge ikke var dyktige nok til å få marginene på sin side, vartet Egypt opp med flyt fremover. Bakover artet veteranmålvakt Karim Handawy opp med den ene redningen etter den andre. Etter 23 minutters spill hadde Norge bommet på ikke mindre enn 14 (!) skudd. Ny teknisk feil ble straffet på nytt Mohamed Sanad løp inn 25-20 med seks minutter igjen på tavla. To raske scoringer ga minner til kampene mot Danmark og Nederland, men denne gang ble det ikke som de de to foregående kampene i Golden League med solide sluttminutter.

Egypt ble for sterke og økte ledelsen til seier 28-23 i Norges siste kamp i Golden League i Danmark.

PS: Norge EM-åpner mot Polen torsdag 11. januar, før askeladden Færøyene venter lørdag 13. januar og Slovenia  (15. januar) er siste motstander i gruppespillet i Berlin. Hovedrunden spilles i Hamburg 17., 19., 21. og 23. januar. Finalespilet spilles i Køln 26.-28. januar.