Dahl Reitan: – Klart jeg tenker litt ekstra på denne kampen – Norsk Topphåndball

Dahl Reitan: – Klart jeg tenker litt ekstra på denne kampen

Eskil Dahl Reitan (22) byttet i sommer ut Kolstad og Trondheim med nyopprykkede Bergen Håndball. Lørdag inviterer bakspilleren og hans nye klubb til håndballfest i Sotra Arena – mot nettopp Kolstad. Det blir en spesiell opplevelse for bakspilleren.


– Å møte gamle lagkompiser og noen av verdens beste håndballspillere i min første offisielle kamp i Bergen-drakta er jo spesielt. Det er klart jeg tenker litt ekstra på denne kampen, erkjenner Eskil Dahl Reitan få dager før hans tidligere klubb Kolstad blir første motstander ut i årets REMA 1000-liga-kamp.


Håndballkompis

Dahl Reitan har hatt opp- og nedturer de siste sesongene. I november 2021 debuterte han på landslaget mot Danmark etter sterke prestasjoner over tid i Kolstad-drakta. Da gamleklubben hentet islandske Janus Smarasson til Kolstad Arena forrige sommer – og Magnus Langeland og Simen Lyse leverte varene på banen, ble det mindre spilletid på 22-åringen i fjor høst. Et utlån til 1.divisjonsklubben Charlottenlund ble dels et svar på lite spilletid for bakspilleren. I vinter ble det klart at bakspilleren og hans lagkompis Nicolai Daling begge vender håndballkroppene i retning mot Bergen.

– Går du til serieåpningen med en klar revansjetanke?
– Som sagt er det klart at jeg tenker litt ekstra på denne kampen, men det er mange som vil vise seg frem når noen av verdens beste håndballspillere står på den andre banehalvdelen. Likevel er det viktigere at vi vinner enn at jeg spiller en solid kamp, men jeg vil selvfølgelig vise meg frem, fastslår han.

Nicolai Daling (t.v) og Eskil Dahl Reitan har begge byttet ut Trondheim med Bergen i sommer. Foto: Privat/Bergen Håndball

Sotra Arena

Det skulle være liten tvil om at rammene er solide for nettopp å vise seg frem for gamleklubben lørdag. Bergen har lagt det som etter alle solemerker blir årets høydepunkt for håndballen i Bergen – og ikke minst morgendagens helter, når det rigges til fest og serieåpning i Sotra Arena.


– Forhåpentligvis vil en fullsatt Sotra Arena med over 3000-4000 tilskuere hjelpe oss til å holde følge med Kolstad-gutta så lenge som mulig. Klarer vi det, kan alt skje. Vi kan møte til kamp med lave skuldre, men det blir helt klart en artig start for meg, klubben og hele Bergen, mener han.


– Finnes det en mulighet for å sjokkere seriefavoritten?
– Det finnes alltid en mulighet, selv om oddsen antakelig vil ligge på 1,01 for Kolstads. Ingen forventer noe av oss. Får vi kollektivet til å fungere, kan vi overraske, mener 22-åringen som trekker frem det defensive spillet som en avgjørende faktor ikke bare mot Kolstad, men sesongen gjennom.


– Helt bakerst har Tord (red.anm: Vårdal) sett bra ut i oppkjøringen. Det samme har vår nye forsvarssjef Trym Johannessen. Lykkes vi bakover, skal vi løpe mye. Vi er en ung og og motivert gjeng som har lyst å prestere. Ettersom vi har fått ny trener, skal det også spilles inn nye systsmer. Følelsen i oppkjøringen har blitt bedre og bedre for hver dag. Vi skal bite godt fra oss denne sesongen. Vi gleder oss egentlig bare til å komme i gang, fortsetter han.

Selvtillit

Bergenserne rykket som kjent opp til REMA 1000-ligaen etter en solid avslutning på sesongen i 1.divisjon i vår. Historien viser som oftest at nyopprykkede klubber sliter med å holde seg på toppnivå, men både Kolstad, Haslum, Bækkelaget og Kristiansand sine trenere har trukket frem nettopp Bergen som en mulig overraskelse denne sesongen. Troen på Dahl Reitan & Bergen kom frem under Norsk Topphåndballs presentasjon av samtlige klubber i REMA 1000-ligaen.


– Det er veldig hyggelig at flere etablerte klubber har tro på oss. Når vi har dagen, kan vi slå så å si alle lagene i REMA 1000-ligaen. Likevel er målet at vi først og fremst skal etablere oss igjen. Gi oss et par sesonger. Først da skal vi nærme oss toppen, spår han.


Som oftest kan ikke nyopprykkede lag skilte med bredde i spillertroppen som en av de fremste styrkene. Det mener Dahl Reitan er tilfellet for hans nye klubb denne sesongen.


– I oppkjøringen har vi rullert nærmest på sekunder på hele troppen. Det har overrasket meg litt at vi ikke har variert mer i prestasjonene når vi nærmest har kjørt hockey-bytter i hver kamp. Å ha en god bredde i troppen gjennom en lang sesong er en fordel vi må benytte oss av.


Likevel, når alt kommer til alt må spillere som Dahl Reitan selv, Rasmus Carlsen og Leif-Erik Brenne finne formen skal bergenserne unngå nedrykkstriden. Carlsen hamret inn ikke mindre enn 175 mål for bergenserne i 1.divisjon sist sesong.


– Rollen min forrige sesong i Kolstad ble liten på banen, men større på utsiden av banen. Den erfaringen tar jeg med meg inn i årets sesong, og jeg trives godt med at forventningene er store til meg her. Jeg ønsker å ta ansvar og trives godt med ansvar. Jeg er også blitt tatt veldig godt imot her. Flotte folk på og utenfor banen. Jeg er egentlig litt overrasket over hvor raskt det har gått for meg å finne meg til rette. Nå skal Nicolai Daling og meg bo under samme tak, noe som også gjør det enklere, fortsetter han.


Rotterace

Selv om bergensere er gode til å prate opp egne forventninger, tror Dahl Reitan at klubben at de seks første plassene i REMA 1000-ligaen blir okkupert av Kolstad, Elverum, Runar, Nærbø, Drammen og ØIF Arendal.


– Bak der blir det rotterace om plasseringene, med mulig unntak av Sandnes eller Viking som jeg tror vil få en vanskelig sesong. Samtidig er vi veldig bevisst på at denne klubben spilte 1.divisjon forrige sesong – og at nivåforskjellen mellom 1.divisjon og REMA 1000-ligaen er stor. Nøkkelen er som sagt å få plass et solid defensivt spill, slik at vi slipper å være avhengig av å score mer enn 35 mål for å vinne kamper, avslutter en revansjesugen Eskil Dahl Reitan overfor topphandball.no. Og alt dette må fungere – og mer til, lørdag kveld når Sander Sagosen og Dahl Reitans tidligere lagkompiser venter i Sotra Arena.

PS: Har du ennå ikke kjøpt billetter til Bergens serieåpning i Sotra Arena mot Kolstad? Det gjør du i appen eller på klubbens hjemmeside.