Valle Dahl:  – Jeg er både stolt, ydmyk og glad – Norsk Topphåndball
Foto: John Vint

Valle Dahl:  – Jeg er både stolt, ydmyk og glad

Ragnhild Valle Dahl kom til Vipers med mål for øyet om å vinne titler og utvikle seg som spiller.  Etter fire sesonger i Kristiandsandsklubben kan man trygt konkludere med at hun har nådd målsettingen sin.  Hun har vunnet Champions League to ganger, blitt seriemester fire ganger, vunnet cupen fire ganger og har foreløpig vunnet sluttspillet tre ganger.  I tillegg er hun nå en av Thorir Hergeirsson sine utvalgte på landslaget.

– Årene i Vipers har vært et eventyr, sier Ragnhild Valle Dahl (25) takknemlig.  – Jeg kom hit for å utvikle meg og spille på Norges beste lag.  Være med på å vinne titler og vinne de største titlene, og det vil jeg si at jeg har fått lov til å være med på.  Jeg er både stolt, ydmyk og glad for å ha vært og fortsatt er en del av denne gjengen her. 

Foto: Patrick Post / NTBValle Dahl opplever en av sine beste sesonger i Kristiansand og er lagets toppscorer i REMA 1000-ligaen med 99 scoringer når to kamper gjenstår av seriespillet.  Det gir et snitt nær seks mål pr kamp.  I cupen var hun også Vipers’ toppscorer med 34 scoringer, sju mål i snitt pr kamp. 

Scoringsformen til 25-åringen blir nyttig for Vipers når de spiller første kvartfinale i Champions League 29. april.  Vipers Kristiansand er tittelforsvarer og er en av favorittene til igjen å vinne Final4.  Finalen spilles 4. juni.

Rosatrøyene vant gruppe A, ett poeng foran CSM Bucuresti.  De hadde 11 seire, 1 uavgjort og 2 tap og ble med det direkte kvalifisert til kvartfinalen.  Og bare for å nevne det, Ragnhild Valle Dahl har i de innledende kampene hatt nettsus 49 ganger i CL.


– Årets lag består av flere internasjonale spillere enn i de første sesongene jeg var her. Sammenliknet med i fjor har vi et litt annerledes lag med tanke på de spillertypene vi har.  Men selvfølgelig er målet å kvalifisere seg for Final4 og vinne Champions League.  Det blir tøft, men jeg tror at årets lag har kapasitet og egenskapene til å nå veldig langt.  Det har vi også vist under sesongen, det blir tøft, men jeg har trua på årets lag. 

Foto: Jon ForbergDu har vunnet CL før og vet hva som kreves.  Er årets lag kapabel til å vinne igjen?

– Ja, selvfølgelig, det er det vi jobber for hver dag.  Det ikke å ha tro på det hadde vært veldig feil, bemerker hun. – Det er noe vi alle jentene jobber for på trening hver dag, det er egentlig nå sesongen begynner.  Det er nå det gjelder, og Final4 er noe vi alle drømmer om å få oppleve igjen. 

– I de innledende kampene har vi fremstått bra.  Det viser vi gjennom at vi endte med å vinne pulja vår og kvalifiserte oss direkte til kvartfinalen.  Sånt sett har vi kanskje gjort det beste innledende spillet i CL hittil, sier hun begeistret. Vipers Kristiansand er seriemestere etter å ha vunnet 20 kamper på rad i år.  De vant også NM-gullet i Final8 da de slo Sola 30-23 i Arendal 26. februar.

– Vi har et mål om å vinne alt som er i Norge og da gjelder det å være på og skjerpet når det gjelder. Vi ønsker aldri å spille dårlig håndball eller dårlige håndballkamper.  Det er mange kamper, men det er sånn det er, og det er håndball vi liker å holde på meg og det er det vi gjør.  Vi er ute etter utvikling og da er kamptrening en fin måte utvikle laget på og utvikle spillet. Det er ingen som ønsker å ha en dårlig håndballkamp individuelt heller.  Jeg vil si at det er motiverende å spille kamper i Norge.


Dere viser mental styrke når dere aldri går på en blemme. Hvordan klarer dere det?

– Nå må du ikke jinxe, det er fortsatt to kamper igjen i serien, humrer Valle Dahl. – Vi ønsker å vinne og det er selvfølgelig noen kamper som er vanskeligere å komme opp på nivå enn andre, i tøffe perioder når man vet at man har en seriekamp i banken og skal på ny reise og ny kamp til helga.  Vi spiller håndball for vi liker det. Da er også kamper i Norge gøy.       

Foto: Jon ForbergUtviklingen til Ragnhild har blitt lagt merke til av Thorir & co og hun ble europamester før jul og spilte Golden League nå nylig.  25-åringen har gått løpet fra juniorlandslag (LK98), videre på rekrutt og nå altså A-landslaget.

Du er blitt landslagsspiller også nå!  Hvordan opplever du det

– Det er veldig gøy, sprudler hun. – Det er noe jeg har hatt lyst til siden jeg har vært liten.  Å være med på landslaget er noe av det gøyeste en kan gjøre.  Det er en tøff arena og det norske landslaget har spillere som har høy internasjonal klasse, hvor Norge pr dato er Europas beste lag. 

– Jeg var med på de tre siste mesterskapene til LK98 og var på rekrutt siden junior var ferdig.  Og har gått stegene til A-landslaget.Etter 4 sesonger på Sørlandet blir Ragnhild Valle Dahl å finne i Kvindeligaen for Odense neste sesong, hvor hun blir lagvenninne med Malin Aune, som hun har spilt med i Vipers, Maren Aardahl og Tonje Løseth.  Og treneren vil være Ole Gustav Gjekstad, som også takker av etter fem sesonger i Vipers.

– Jeg fikk en henvendelse fra Odense og selvfølgelig var det spesielt at jeg var i forhandlinger med en klubb som min nåværende trener også skal til.  Jeg vil ikke si at det er noe negativt at Ole er trener.  Det blir mye nytt for meg, men det gir en trygghet at jeg vet hva Ole står for i og med at jeg har hatt han i nesten fire sesonger. 

Foto: Kenneth McDowellHva er bakgrunnen for at du ønsker å bytte klubb?

– Det blir nye utfordringer i en ny klubb, i en ny liga og i et nytt land.  Jeg har tro på at det kan gjøre meg til en enda bedre spiller.  Jeg er utrolig glad for de årene jeg har hatt i Vipers og kunne ikke ha trivdes bedre, men jeg tror også at man har godt av å prøve noe nytt og utfordre seg sjøl på nye områder.  Odense er den beste klubben i Danmark og det viser dem ved å vinne serien i år.  Jeg har veldig tro på deres prosjekt og deres målsettinger.  Det er noe jeg har lyst til å være en del av og være med å nå sammen med jentene som er der og klubben. 

– Målsettingen min i årene fremover er å fortsette å utvikle meg, fortsette å delta på landslaget og etter hvert etablere meg der.  Å være med i toppen i internasjonal håndball og vinne Champions League og ta medaljer med Norge er noe jeg fortsatt ønsker å gjøre, sier Ragnhild Valle Dahl avslutningsvis.