Tuva Pharo:  – Det hender fortsatt at jeg må klype meg i armen – Norsk Topphåndball
Foto: Privat

Tuva Pharo:  – Det hender fortsatt at jeg må klype meg i armen

Tuva Pharo ble i sommer en del av Vipers sitt talentprogram og har hatt sin treningshverdag i Kristiansand og fra november har hun hatt sin kamparena i 1. divisjon for Glassverket.


I fjor spilte hun i Lerøyserien for Konnerud og i 1. divisjon med Glassverket. Hverdagen ble snudd på hodet for Tuva da Vipers fattet interesse for henne i sommer etter at hun gjorde en god figur under EM for Juniorlandslaget i Romania i juli.

I september og oktober både trente og spilte hun for Vipers og scoret i sin første offisielle kamp i serieåpningen mot Byåsen og scoret tre ganger i neste oppgjøret mot Aker. Hun spilte fem kamper i REMA 1000-ligaen to kamper i NM før hun ble lånt ut til Glassverket 1. november 2023.


Har det gått opp for deg hva du er med på?

 – Det er utrolig stas og overveldende, men det har roet seg, jeg har blitt mye mer vant til det nå. Jeg kommer litt på det igjen når jeg kommer hjem til Drammen og snakker med andre om det. Fordi når jeg er i Kristiansand er det hverdagen min. Da blir det som normalt. Men når jeg er hjemme i Drammen kommer jeg på at det fortsatt er noe å klype meg i armen for, forteller Tuva Pharo (19).


Tuva har kontrakt med Vipers ut 2025 og Glassverket og Vipers ble enige om at hun skulle lånes ut til 1. divisjonsklubben i 3 måneder denne sesongen. November, desember og januar. På den måten var Tuva sikret en spillearena samtidig som hun hadde en god treningsarena i Kristiansand. I utlånsperioden har hun trent med Vipers mandag til torsdag og vært i Drammen fredag til søndag hvor hun har trent og spilt kamper med Glassverket.


Hvordan opplever du å pendle mellom to klubber?

– Det har gått fint fordi klubben jeg pendler hjem til er en klubb jeg har et godt forhold til. Jeg kjenner jentene på laget og har god relasjon med treneren min. Det gjør det lettere for meg å ta samspillet og være med i Glassverket som gruppe. Og så føler jeg at jeg vært med på begge deler. Jeg har vært med på treninger i Vipers og har fått matchet meg skikkelig og fått utfordret meg. Og så har jeg en bra spillearena hvor jeg kan utvikle meg i kamper, sier hun fornøyd.


Det at du er litt her og litt der, føler du tilhørighet i begge leirene?

– Jeg synes det! sier hun ivrig. – Men det har nok mye med at utlånet ikke begynte før i november, så jeg fikk kommet ordentlig inn i laget her i Kristiansand i perioden før utlånet. Jeg har vært her så mye at jeg føler tilhørighet her.

– Og siden jeg spilte i Glassverket i fjorårssesongen føler jeg tilhørighet med jentene der. Og at jeg har fått vært med på kamper og treninger både for Vipers og Glassverket så føler jeg virkelig at jeg har fått deltatt i to lag.




Har du utviklet deg denne sesongen?

– Ja, veldig. Nå har det bare gått en halv sesong, men jeg merker at jeg har tatt steg. Selvfølgelig er det vanskelig å si hvor store steg det er, men jeg kjenner at jeg har utviklet meg både fysisk og mentalt ved å være i Vipers.

– I Vipers har jeg fått mer tillit enn jeg håpet på. Jeg visste ikke hvor mye spilletid jeg kom til å få, så bare det å få spilletid har vært bra. I Glassverket har jeg fått masse spilletid og tillit, og fått utfordret meg begge veier over lengre tid, så det har gått veldig bra. Jeg synes det har gått over all forventning, egentlig, sprudler hun.


Første kampen for Tuva i comebacket som Glassverketspiller var mot Nordstrand 5. november. Hun scoret syv ganger i det oppgjøret. Totalt har det blitt 25 nettsus på syv kamper. Glassverket ligger på syvendeplass og har på de syv siste kampene kun gått på et tap, som var ettmålstap mot Utleira i siste kampen før jul.

-Jeg synes vi denne sesongen har utviklet oss mye. Vi står hele kamper ut, og ser hverandres styrker. Det er deilig å kjenne på at vi kan få ut potensialet vårt, og at det belønnes med poeng. Det har vært god stemning i laget, og en lagfølelse som gjør at det er gøy å pushe seg for hverandre.


Hvordan har du brukt de minuttene du har fått på banen som Glassverketspiller?

– Jeg har brukt det for det det er verdt. Med tanke på at perioden bare er tre måneder vil jeg virkelig makse det at jeg har en spillearena og jeg har gjort alt jeg kan og har tatt det med begge hender og forsøkt å utnytte situasjonen.


Tar du mer plass i Glassverket i år sammenliknet med i fjor?

-Jeg føler at jeg har fått bygget en del erfaring med tanke på fjorårssesongen. Jeg fikk være med på å bidra i kampene, men var ikke en dominerende spiller i fjor. Jeg fikk spilt på meg en del selvtillit i mesterskapet med Juniorlandslaget i sommer og det at jeg fikk muligheten på Sørlandet og virkelig fått brynet meg, har gjort at jeg utviklet meg som spiller. Så jeg tar nok en større plass i Glassverket i år enn jeg gjorde i fjor, men ikke noe mer enn det det skal være, bemerker hun.




To kamper gjenstår for Tuva i Glassverketdrakt, mot Fjellhammer 21. januar og Haslum 27. januar. Fra 1. februar er hun Vipersspiller på heltid igjen.

– Selvfølgelig har jeg håp om å få spilletid når jeg returnerer til Vipers i februar. Men for min del er hovedfokuset denne sesongen fortsatt at jeg skal utvikle meg å bruke tida på trening så godt jeg kan. Det er mer en utviklingsprosess for min del enn det er spilletids-prosess. Får jeg noe tid på banen, blir jeg kjempeglad. Men akkurat nå bruker jeg all tida på å ta til meg så mye læring som mulig, sier Tuva Pharo avslutningsvis.