Tuva Høve:  – Den kåringen henger ekstra høyt siden det er motspillerne som har stemt meg frem – Norsk Topphåndball
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Tuva Høve:  – Den kåringen henger ekstra høyt siden det er motspillerne som har stemt meg frem

Spillerne i REMA 1000-ligaen stemte frem Tuva Ulsaker Høve som Årets Høyrekant sesongen 2023/24.  Tuva er toppscorer i seriespillet for Vipers og hadde en uttellingsprosent på 75,5. 

Totalt scoret Tuva 111 mål i REMA 1000-ligaen, 21 mål i NM og 10 mål i Champions League denne sesongen.

– Det synes jeg er veldig stas, sprudler Tuva Ulsaker Høve (23).  – Jeg synes at den kåringen henger ekstra høyt fordi det er motspillerne som har stemt meg frem.  At de legger merke til meg, ser meg og stemmer på meg, det synes jeg er veldig gøy. 

– Jeg er fornøyd med min egen prestasjon denne sesongen hvor nivået har vært stabilt.  Jeg har også hatt kamper hvor jeg ikke har hatt topp nivå, men jeg har klart å hente meg inn etter de kampene ganske fort.  Jeg er selvfølgelig glad for at jeg har fått all den spilletiden som jeg har fått.  Det har jeg nytt godt av og har gjort at jeg har fått vist meg mer frem. 

– I tillegg til har Tomás fra midten av sesongen latt meg ta sjumeterne, det har vært veldig gøy.  Det er ikke noe jeg har gjort mye av tidligere.  Det synes jeg var en fin tillitserklæring, sier høyrekanten fornøyd.


23-åringen forlot Trondheim i 2019 og flyttet til hovedstaden hvor hun spilte for Aker i to sesonger fra 2019-2021.  Da flyttet Tuva videre til Sørlandet og har nå spilt tre sesonger for Vipers Kristiansand.

– Jeg har en veldig fin hverdag og trives med det sportslige, laget, alle jentene i tillegg til at jeg også trives godt i byen, smiler hun.

Hans Lie – @sportsfoto

I alle sesongene har hun vært makker med stjernespilleren Jana Knedlikova på høyrekanten.  I starten på Viperskarrieren måtte hun vente tålmodig på å få tillit og spilletid, men denne sesongen har hun fått mye tid på banen.

– Jeg var innstilt på at da jeg kom hit ville jeg være andrevalget.  Jeg har nytt veldig av å stå bak Jana, som er så god.  Jeg har plukket opp ting og lært av henne.  Jana er lærevillig og vil meg alt godt så hun kommer med tips og triks hele tida, det har vært veldig fint.

Hva har du tatt utvikling på disse tre sesongene i Vipers?

– Jeg har tatt steg på det meste egentlig.  Jeg har blitt en mer stabil spiller og føler en større trygghet i meg selv.  Men akkurat konkret hvilke steg jeg har tatt, det vet jeg ikke helt, bemerker hun.

– I Aker var jeg vant til å stå mye på banen i de viktige kampene, men det var litt annerledes å komme hit å spille på et lag med høyere nivå og ting rundt som gjør at det føles annerledes likevel.  Men som sagt føler jeg meg tryggere og liker å stå på banen når viktige kamper skal avgjøres.


Som publikummer er det lett å bli begeistret av årets Vipers-utgave.  Selv om de aldri taper kamper i Norge, tar de aldri lett på oppgaven og viser stor entusiasme og gleder seg stort over hver forsvarstakling og gode prestasjoner generelt i kampene.  Vipers fremstår med et gnistrende godt lagmiljø, «til tross» for at laget består av spillere fra 10 nasjoner. 

– For oss er det ikke noe problem at vi er folk fra forskjellige kulturer med forskjellig språk.  Jeg synes at det kanskje gjør at det er enda mer gøyalt å være med hverandre.  Vi er sammen hver dag og lærer av hverandres kulturer og har mye å prate om.  Alle som er i Vipers er profesjonelle utøvere, det er ingen som har en jobb ved siden av som i mange andre klubber.  Det gjør at vi har mer tid til overs i hverdagen som vi bruker med hverandre.  Det er noe av det som jeg elsker med å være Vipersspiller.  At man får tette bånd med hele laget, forklarer hun.

Foto: Hans Lie – @sportsfoto

I sin tid på Sørlandet har Tuva vært med å vinne Champions League to ganger.  Denne sesongen endte Vipers på fjerdeplass i gruppe B i gruppespillet og slo DVSC Schaeffler i play offs.

I kvartfinalen ble det tap sammenlagt mot Györ etter sjumålstap i Aquarama og Vipersseier 26-24 i Ungarn.

– Klubb og spillere ønsker å stå i Final 4, selvfølgelig.  Vi er blitt så bortskjemt med at det er det vi er vant til.  At sesongen forlenges med den ekstra uka og at vi står der og kjemper om det gjeveste.  Man kan kanskje ikke forvente at det alltid skal være sånn, men vi har selvfølgelig ambisjoner og et mål om det.  På en måte kan man si at det er litt skuffende sånt sett. 

– I Norge har vi regjert som vi bruker å gjøre, føler jeg.  Det har vært litt mer svingende enn forrige sesong, men alt i alt har vi i hvert fall tatt de tre titlene her i Norge som vi kunne ta.  Det er vi veldig fornøyd med, oppsummerer hun.


Tuva Ulsaker Høve fikk dessverre ikke fullført sesongen da hun i begynnelsen av mai fikk beskjed fra legen at hun har kyssesyken. 

– Den helga vi hadde bortekamp mot Györ, kjente jeg at ikke alt var som det skulle være.  Men jeg tenkte ikke så mye over det der og da siden det var siste del av sesongen og da er det bare å pushe på selv om jeg hadde litt feber og var småsyk.

– I dagene etter ble ting litt verre kan man si.  Jeg gikk med feber i en uke og kjente at jeg hadde lite energi.  Da tenkte jeg at dette her er veldig rart, for jeg bruker ikke å ha feber.  Og så var det selvfølgelig mamma som sa jeg måtte gå til legen.  Da jeg gjorde det fant legen ganske raskt ut at det var kyssesyken.  Det var en kjip beskjed å få.


Kyssesyken kalles også mononukleose og er en infeksjon som vanligvis gir kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Oftest medfører sykdommen også infeksjon utenfor halsen hvor leveren og milten blir betent.

Det anbefales at man ikke utsetter seg for hard fysisk aktivitet så lenge man føler seg i dårlig form, eller så lenge lever og milt er forstørret. 

– Det som er vanskelig med kyssesyken er at det er et så individuelt løp.  Nå har jeg gått inn i min tredje uke uten at jeg gjør noen ting.  Jeg har ikke trent og får ikke lov til å gjøre noe før blodprøvene mine er normale igjen. 

– Jeg har aldri opplevd å være ute med sykdom eller skade.  Jeg har syntes at det har vært tøft det ikke å kunne være en del av laget.  I de siste kampene av sesongen satt jeg på utsiden og så på.  På en måte har det vært godt å kjenne på at det her har jeg kjempelyst til å være med på å kjenne at det er noe jeg virkelig elsker å holde på med.  At man får litt det perspektivet også har vært fint, men mest av alt har det vært kjedelig, forteller hun.


Etter at Tuva la ut på Instagram at hun har kyssesyken, fikk hun mye respons og mange meldinger fra andre som har vært i samme situasjon.

– Mange av de jeg fikk meldinger fra opplevde at det har tatt ganske lang tid å komme tilbake.  De fortalte at det er viktig at jeg hører på legen og de begrensningene jeg får.  For hvis jeg klarer å være tålmodig nå i oppstarten, så vil jeg få igjen for det senere. 

– Jeg håper at jeg kan lære av andres feil.  Jeg er ikke akkurat kjent for å være tålmodig, men jeg prøver mitt beste og så er det greit at vi går inn i en sommerferie uansett.  Så jeg ikke føler på det ekstra stresset med at jeg vil tilbake på banen og spille håndball eller at jeg vil være med på den og den kampen.  For det er uansett ikke noe være med på nå, det er ferie.  Det var litt fin timing oppe i det hele, sier Tuva Ulsaker Høve avslutningsvis.