Torbjørn Bergerud er Årets spiller, cup-, serie og sluttspillmester. Men det største gullet er rett rundt hjørnet – Norsk Topphåndball
Torbjørn Bergerud mottar prisen som Årets spiller i REMA 1000-ligaen. Foto: Anders Bergheim/Kolstad Håndball

Torbjørn Bergerud er Årets spiller, cup-, serie og sluttspillmester. Men det største gullet er rett rundt hjørnet

Spillerne i REMA 1000-ligaen var klar i sin tale. Kolstad og Norges målvakt, Torbjørn Bergerud, er årets spiller i sesongen 2022/2023.

Kolstads satsing er historisk. Aldri har det vært satset på samme måte i noen norsk håndballklubb. Flere store navn og spillere har blitt hentet til klubben, og nye er på vei til den hardt satsende trondheimsklubben. En av de som kom til Trondheim før denne sesongen var landslagsmålakten, Torbjørn Bergerud.

Ute i åtte år

Torbjørn Bergerud er fortsatt bare 29 år, men det er hele ti år siden det norske håndballpublikummet for alvor fikk øynene opp for den nesten to meter høye målvakten. I perioden 2011 til 2015 spilte gutten, som opprinnelig er fra Åros i Røyken, for Drammen HK. Der gjorde han sakene sine så godt at han fikk sjansen i den svenske toppklubben, Lugi. Også der leverte Torbjørn varene, så godt at turen raskt gikk videre til Holstebro i Danmark. To sesonger i Danmark ble etterfulgt av tre i den tyske bundesligaen for toppklubben, Flensburg Handewitt. Da kontrakten med tyskerne gikk ut gikk turen nok en gang til Danmark, og denne gangen het klubben GOG Håndball. Det ble med en sesong i GOG og totalt åtte år i utlendighet for Torbjørn, sommeren 2022 var Torbjørn tilbake i norsk håndball.

Det synlige beviset på at Torbjørn Bergerud er Årets spiller i REMA 1000-ligaen. Foto: Anders Bergheim/Kolstad Håndball

Kolstads drømmesesong

Det var ikke bare Torbjørn som styrket Kolstad-stallen for denne sesongen. De to islandske stjernespillerne, Sigvaldi Gudjonsson og Janus Dadi Smarason, flyttet også til Trondheim, og det samme gjorde Torbjørns norske landslagskamerater, Magnus Gullerud og Vetle Eck Aga. Men ville laget klare å ta opp kampen med Elverum, som i flere sesonger har vært det store laget her hjemme?

Svaret på det spørsmålet er et rungende JA. Et surt tap i sesongens siste seriekamp hindret Kolstad i å vinne alle sesongens 22 seriekamper, og laget REMA 1000-ligaen suverent, åtte poeng foran nevnte Elverum. Sluttspillet gikk også greit for trønderne, og til slutt endte vi opp med det mange så på som den ultimate sluttspillfinalen mellom Kolstad og Elverum. Fire spennende og tette kamper mellom lagene måtte til før Torbjørn Bergerud og Kolstad kunne slippe jubelen løs og kalle seg sluttspillmestere.

Årets spiller har aldri vært bedre.

Når en sesong er over starter kåringene. Det skal kåres en årets spiller for alle posisjoner, men gjevest av alt er prisen som årets spiller. Denne prisen gikk altså til Torbjørn Bergerud, et flertall av spillerne i REMA 1000-ligaen har ment at han har vært best, sesongen sett under ett.

-Det er hyggelig og veldig morsomt, og det viser at vi har hatt en god sesong, svarer Torbjørn beskjedent.

For det viser vel, i høyeste grad, også at han har hatt en god sesong?

-Ja det har gått veldig bra. Jeg skal ikke snakke ned REMA 1000-ligaen, men sammenlignet med Tyskland og Danmark er det nok litt annerledes. Det gir en litt annen type utfordringer, og det synes jeg at jeg har klart å løse på en god måte, svarer Torbjørn, før han fortsetter.

-Det skapes nok kanskje større forventninger til oss som har vært ute og spilt. Det forventes at vi alltid skal gjøre en god jobb. Det betyr at vi alltid må være skjerpet og skikkelig på.

Det siste skriver vi under på. I seriespillet reddet Torbjørn 265 baller totalt og endte med det på en gjennomsnittlig redningsprosent på imponerende 43,13 %. Legger vi til at Torbjørns makker i Kolstadmålet, Lars Eggen Rismark, endte på 35,55 % forstår vi at Kolstad var vanskelig å slå.

Torbjørn føler på ingen måte at det har vært en nedtur å komme hjem igjen, og sportslig mener han selv han har tatt steg i riktig retning.

-Ja, sesongen har vært en god opplevelse. Det har vært tøffe kamper og god stemning stort sett hele veien, og flere steder har stemningen og kampopplevelsen vært langt bedre enn jeg hadde sett for meg.

-Er du en bedre keeper i dag enn du var for ett år siden?

-Ja det synes jeg absolutt. Jeg har tatt flere steg som målvakt, og sesongen i Norge har på ingen måte satt meg tilbake.

To blir til tre

Årets spiller, serie- og sluttspillgull til tross. Når 2023 skal oppsummeres er det nok noe helt annet som vil toppe Torbjørns liste over hendelser gjennom året. I slutten av denne måneden blir Torbjørn og samboer, Karoline Dahl, foreldre for første gang.

-Ja det nærmer seg veldig nå, om ikke så mange dagene er vi foreldre til en liten gutt, smiler Torbjørn stolt.

Torbjørn og Karoline blir foreldre for første gang om kun noen dager. Foto: @tsbergerud / Instagram

Om tidspunktet er planlagt eller ikke vet vi ikke noe om, men om det skulle være det kan det slås fast at det er timing i ypperste verdensklasse

-Hehe, ja det er timet veldig godt det der, og det tror jeg trenerteamet synes også, gliser den vordende pappaen.

Men om det er en kommende håndballkeeper som er «in the making» kan ikke Torbjørn si noe om.

-Jeg skal ikke hindre han i å stå i mål om han vil det, men det skal han få bestemme akkurat som han vil selv. Uansett hva han velger så skal jeg stå på siden å heie det frem, smiler Torbjørn.

Torbjørn har tre år igjen av kontrakten sin med Kolstad, og kanskje har den, så langt, lille familien, Bergerud/Dahl slått seg ned i byen for godt.

-Ja det kan være. Karoline er herfra og hele hennes familie bor her, så det kan godt hende det er her vi ender opp. De neste tre årene er jeg ihvertfall Kolstadspiller, og så får vi se hva som skjer videre. Jeg har jo valgt et yrke som på mange måter kan være litt lite forutsigbart, men jeg ser helt klart for meg en fremtid her, sier Torbjørn før han avslutter.

-Jeg er stolt av å få muligheten til å være med på dette eventyret av et Kolstadprosjektet. Vi har fått en kjempefin start, og jeg både tror og håper at vi tar nye steg alle sammen, som spillere, gruppe og klubb. Målet er at vi skal bli et lag som kan kjempe om gull i Champions League. Vi er kanskje ikke der allerede neste år, om vi skulle få sjansen, men på litt sikt er det mulig. Vi skal uansett slå fra oss og bevise at vi kan hamle opp med de fleste. Nå er det opp til oss å gjøre jobben.