– Toppidretten er kynisk, og vi må gjøre valg hele tiden – Norsk Topphåndball

– Toppidretten er kynisk, og vi må gjøre valg hele tiden

Kenneth Gabrielsen ledet Storhamar til klubbens første tittel. Dette sier Kenneth om veien videre.

– Det er noen uker siden sesongen er over, hvilke tanker sitter du igjen med?

– Jeg synes vi har levert en sesong vi kan være stolte av alle sammen, både sport administrasjon, styret  og alle de supre frivillige. I tillegg håper jeg at våre sponsorer har fått litt igjen for det de bidrar med. Jeg vil også takke for at vi til tider har fått god hjelp fra våre supportere og tilskuere Vi leverer det som forventes av oss her hjemme i Norge. Finale i både sluttspill og cup, en meget solid andreplass i seriespillet. Og vi vant vi klubbens første tittel gjennom tidene. Den tittelen henger ekstremt høyt. Det å vinne en tittel i Europa er det ikke mange som får oppleve.  

HISTORISK: Kenneth Gabrielsen ledet Storhamar til klubbens første tittel da de tok gull i European League. Foto: Fredrik Olastuen

– Hvilke grep har du som trener gjort for å løfte Storhamar opp på dette nivået?

– Det er mange som har vært med å løfte dette. Det er komplekse ting, så uten dyktige mennesker rundt, er det umulig. Vi har en administrasjon og et styre og et team rundt laget på sport som har fungert godt sammen over tid. I løpet av disse årene har vi alle jobbet veldig hardt for å skape en bedre profesjonalitet i hverdagen. Det er mange småting som utgjør en stor forskjell til syvende og sist. Ut av dette har vi fått en ekstremt dedikert spillerstall som virkelig har gjort jobben hver eneste dag og vist en lojalitet og tro til både klubb og konsept.

– Hva er veien videre for dette laget nå, hva må til for at dere skal ta ytterligere steg?

– Det finnes ingen begrensninger for utvikling. Som oftest er det oss selv som setter de begrensingene. Så jeg personlig har stor tro på at vi som klubb skal klare å ta ytterlige steg neste sesong. Det er ikke gjort av seg selv. Vi må alle ha like stor lyst til å vise sult hver dag, uke og måned. Når det er sagt, må vi ha nok kompetanse for å skape utvikling. Laget ser bra ut på papiret kommende sesong. Det er alltid spennende å få inn nye i et lag, så er det opp til oss på sport å få innlemmet dem i konseptet kulturen så raskt som mulig. Vi har noen brikker som må på plass innen kort tid, som jeg mener er helt avgjørende for den videre utviklingen av klubben. Jeg vet det jobbes godt rundt det. Så vi håper at vi skal være oppe på et høyt nivå på alle arenaer innen kort tid. 

– Hva er det viktigste du ser etter når du henter nye spillere?

– Selvfølgelig dreier det seg mye om ferdigheter og ikke minst potensial. Så kommer vi ikke utenom hva det koster. Hva skal til for at de passer inn i vår kultur og har det rette verdigrunnlaget som tilsier at dette kan bli match. Jeg er også veldig opptatt at spilleren har en god porsjon selvinnsikt. Vi har et sportslig utvalg som jobber godt med denne biten, og jeg føler vi har gjort mange gode signeringer. Det er både lett og vanskelig – og til tider vondt å miste spillere for å gjøre plass til andre, som igjen skal gjøre laget bedre. Toppidretten er kynisk, og vi må gjøre valg hele tiden. Noen ganger treffer vi veldig godt, andre ganger blir det ikke fullstendig match, og det kan det være mange årsaker til.

Jeg er også veldig opptatt at spilleren har en god porsjon selvinnsikt

Kenneth Gabrielsen
TYDELIG: – Det et er viktig å ha en kultur der spillerne trives og ser at de blir bedre, sier Kenneth Gabrielsen. Her under semifinalen imot Nantes i European League. Foto: Fredrik Olastuen

– Dere konkurrerer mot lag, der noen har fire, fem og seks ganger budsjettet til Storhamar. På hvilke måter tvinger det dere til å tenke annerledes?

– Vi er selvfølgelig opptatt av å få mest mulig ut av hver eneste krone vi har til rådighet. Vi har ingen sjanse i havet til å konkurrere på samme betingelsene som de aller beste klubbene rundt om i Europa. Mange av landene opererer med nettolønninger og diverse kunstnerskatt-varianter, i tillegg til høye budsjetter sammenliknet med det som er tilgjengelig i alle klubbene i Norge.  Vipers er oppe på nivået med flere av lagene, men er langt unna toppen der. Vi må hele tiden tenke på hvilke områder vi kan være best. Det er gratis å trene nok og riktig. Så det er viktig å ha en kultur der spillerne trives og ser at de blir bedre, så de vil være i  vårt miljø. Det er selvfølgelig en trygghet når det gjelder totalen å være i Norge, og ikke minst i Storhamar. Vi tenker det alltid at en del ting vi kan gjøre bedre enn de fleste. Da stjeler vi marginer hele tiden fra de antatt beste.

Les også: Thorir: – Storhamar kan være stolte

– Ser du for deg å bli lenge på Hamar og bygge opp «noe virkelig stort»?

– Jeg er i gang med den femte sesongen på Hamar. Jeg stortrives i klubben, og vi har klart å løfte dette noen hakk opp fra tidligere. Vi har vært en stabil toer i Norge de siste årene. Nå har vi vunnet en tittel. Jeg synes det er stort ut ifra det ressursene vi har tilgjengelig, så får vi ta en sesong av gangen fremover. Uansett har jeg stort ønske om å overlate Storhamar videre som en stabil Champions League-klubb til den neste treneren.

ENGASJERT: Kenneth Gabrielsen under en timeout i en seriekamp forrige sesong. Foto: Anders Amdahl.

– Hva gjør du når du må koble av fra håndballen?

– Uff, der er jeg altfor dårlig. Det er en av de tingene jeg virkelig må ta tak i. Det blir ikke enklere når hele familien er på samme nivå. For all del, det hender at jeg klarer å koble helt ut. Dessverre er det ingen spesielle grep som fungerer. Kverna går ofte, så sånn er det bare.

Toppidretten er kynisk, og vi må gjøre valg hele tiden.

Kenneth Gabrielsen

– Hvordan er du å ha med å gjøre på hjemmebane når det er viktige kamper og mye stress?

– Mye bedre enn tidligere har jeg fått høre. De som bor sammen med meg har blitt vant til dette, og jeg tror nok det er de som er flinke til å håndtere det.

– Hva skal du i sommerferien?

– For første gangen på mange år så har vi ikke satt noen planer. Vi har døtre som klarer seg selv nå. Så da er det ingen plikt. Det blir fint å kunne ta ting litt på sparket. Jeg bli nok mye hjemme i Svelvik, tenker jeg.

KLAR TALE: – Toppidretten er kynisk, og vi må gjøre valg hele tiden, sier Kenneth Gabrielsen. Foto: Stian Bye Høgsveen