-Tonje er, og kommer til å være, veldig viktig for norsk håndball i årene som kommer
Tonje Nøstvold Lunde viste mot, styrke og selvtillit da hun avsluttet EM-finalen i 2008 med en piruettstraffe. Egenskaper hun kan få god bruk for i sin nye håndballrolle.
Da Tonje Nøstvold Lunde, i 2018, la opp som håndballspiller på toppnivå kunne hun se tilbake på en karriere de aller fleste håndballspillere bare kan drømme om. Hun fikk 183 landskamper for Norge, og med flagget på brystet hanket hun inn medaljer. Hun var med å ta OL-gull både i Beijing i 2008 og i London i 2012. Verdensmester ble hun i Brasil i 2011, og Europamesterskapet var hun med på å vinne tre ganger, i Sverige i 2006, Makedonia i 2008 og i Danmark/Norge i 2010. At hun i tillegg har en sølv- og bronsemedaljer fra VM i 2007 (Frankrike) og 2009 (Kina) blir nesten som en parantes og regne når landslagskarrieren til den 39 år gamle Stavangerjenta skal oppsummeres.
Som klubbspiller begynte karrieren hjemme på øya Hundvåg. Øya er Stavangers vakreste sier de som bor der, ubeskjedne som de er, og er du i Stavanger kan du sjekke det ut selv. Med bil tar det fem minutter fra Stavanger sentrum om du bruker brua som har bundet øya til fastlandet siden 1978. En annen Stavangerklubb, Sola, var klubben til Tonje i to perioder, det var der seniorkarrieren startet, på begynnelsen av 2000-tallet, og det var der den i 2018 sluttet. I mellomtiden spilte hun tre sesonger for FC Midtjylland i Danmark og sju sesonger for Byåsen i Trondheim. Med landslaget fikk Tonje fylt premieskapet med gull, men som klubbspiller ble det mest nesten og sølv, først og fremt fordi hun konkurrerte på den tiden Larvik var det store laget i Norge og Europa.
I dag jobber Tonje som Fagspesialist i SpareBank1 SR-Bank, men håndballen er på ingen måte et avsluttet kapittel. Hun er med i trenerteamet til Solas rekrutter.
-Jeg er med og hjelper til med 2. og 3. divisjonslaget i tillegg til Lerøyserien, forklarer Tonje.
Men hun er også svært aktiv på en annen håndballarena enn i selve idrettshallen, og det er det denne saken egentlig skal handle om.
En viktig spiller i styrerommet
Tonje sitter i dag i styret i Norsk Topphåndball, interesseorganisasjonen for alle dame- og herrelagene i REMA 1000-ligaen, og hun er nyvalgt styremedlem i den helt nye organisasjonen med den nokså omfattende navnet, Women European Handball League Board, forkortet til WEHLB uten at det føles veldig mye enklere.
WEHLB er en helt ny organisasjon og det nye styret ble for første gang valgt i forbindelse med kvinnenes Final 4-arrangement i Budapest, den første helgen i juni i år. Og selv om herrene har hatt en ganske tilsvarende organisasjon i noen år allerede blir det på mange måter nybrottsarbeide Tonje og de andre styremedlemmene skal være med på.
-Ja det blir spennende, slår Tonje fast, før hun forklarer hva som blir hovedoppgaven til den nye organisasjonen.
-Vi representerer alle de ca. 40 europeiske håndball-ligaene for kvinner, og målet er vi alt i alt skal skape et bedre produkt. I Norge, Danmark og Tyskland er vi allerede ganske gode, men vi kan bli bedre, og vi kan helt sikkert hjelpe andre land og ligaer bli bedre. Vi ønsker å bidra til å få frem bedre lag og enkeltspillere. Herrene har jobbet med dette noen år allerede og har gode erfaringer. Vi kan ikke kopiere måten det jobbes på i organisasjonen til herrelagene, men vi kan lære av det de har gjort, bygge videre på det og tilpasse det til de utfordringene kvinneligaene har.
-Er det noe som skiller dame- og herreligaene i Europa?
-Det er det helt sikkert, og det er ingen tvil om at herreligaene, i mange land, har en mye sterkere posisjon enn ligaen for oss damer. Det er noe vi må jobbe med. Enn annen ting vi kanskje kommer til å se på er hvordan legge til rette for å spille håndball etter å ha født barn. Der er vi i Norge et foregangsland i hele verden, og der er det helt sikkert noe vi kan lære bort til andre land, forklarer Tonje før hun forklarer litt hvordan styrejobben rent praktisk skal utføres.
-Vi skal møte fysisk to ganger i året, i tillegg til generalforsamlingen. Men det blir helt sikkert også mange digitale møter. Nå er styret valgt, og det første vi må gjøre er å sette oss ned å legge en plan og prioritering for arbeidet som skal gjøres fremover, sier Tonje, før hun avslutter på samme måte som hun begynte.
-Det blir veldig spennende.
-Tonje er, og kommer til å være, veldig viktig for norsk håndball i årene som kommer
Det er Norsk Topphåndball som nominerte Tonje til styrevervet i WEHLB, og det er naturligvis ikke tilfeldig at det var Tonje de landet på da det skulle nomineres. Toppklubbutvikler Mads Fredriksen forklarer:
-Tonje er lett å komme i prat med, noe som gjør at hun blir kjent med mange på kort tid. Hun har erfaring fra internasjonal håndball og er derfor et kjent ansikt. Tonje er pålitelig og ser ofte helheten, noe som er veldig viktig i jobben hennes både i Norsk Topphåndball og i WEHLB. Tonje er, og kommer til å være, veldig viktig for norsk håndball i årene som kommer.
Mads Fredriksen er også klar på at det stilles store forventninger til den jobben Tonje og WEHLB skal gjøre.
-Vi forventer at denne organisasjonen vil øke interessen og ressursbruken på kvinneligaer i Europa. Det er få land som har 50/50 fordeling mellom menn og kvinner, som vi har her i Norge. Det vil føre til mere konkurranse, men det er akkurat det vi trenger! Den internassjonale kalenderen vil nok bli heftig diskutert, i tillegg håper vi at EHF blir mere positive til nordiske lag i klubbturneringer til tross for at det ikke er noen rettighetshavere herr pr. nå.
Det er store forventninger og en stor jobb som ligger foran Tonje, men når hun har har mot, styrke og selvtillit nok til å avslutte EM-finalen i 2008 med å sette en piruettstraffe i nettet, så har hun allerede vist at hun har noen av de viktige egenskapene som behøves.
Lykke til med en viktig jobb, Tonje.