To kamper for historiebøkene – Norsk Topphåndball

To kamper for historiebøkene

«Av alle uviktige ting er fotball den viktigste» sa pave Johannes Paul II en gang. I rumenske Baia Mare kan du bytte ut fotball med håndball. For i den transilvanske byen opp mot den ukrainske grensa er håndball ikke bare en sport – det er en religion!

I sin hjemlige liga endte Baia Mare dette året på en sterk andreplass, 9 poeng bak det suverene hovedstadslaget Dinamo Bucuresti og 17 poeng og 4 plasser foran vår forrige rumenske motstander CSM Foscani 2017. Troppen består av 21 spillere – hovedsakelig fra Romania, men med innslag av Montenegro, Kroatia, Angola, Tsjekkia, Brasil og Ukraina. I europacupen er det venstrekanten, den 189 cm høye tsjekkeren Milan Kotrc som er toppscorer, fulgt av høyrebekk Stevan Vujovic og midtbekk Calin Mihai Cabut

Baia Mare er nok et klubbnavn flere her hjemme har hørt om. Ikke bare har de figurert flere ganger i EHF Challenger Cup (forgjenger til EHF European Cup), de har også hatt en opptreden i Champions Leauge i sesongen 2015/16. I tillegg har de huset to norske spillere – Sola HKs Camilla Herrem og Steffen Stormo Stegavik har begge en fortid som spillere i den rumenske klubben. Sola har selv tatt turen til Baia Mare denne sesongen, da de røk ut i kvartfinalen av  EHF European Leauge tidligere i år. Både Camilla og Steffen kan skrive under på at det fortsatt er mye lyd i den rumenske hallen på kampdagen, som når de spilte der. 

#fullhall er et velkjent fenomen også for vår finalemotstander i EHF European Cup – i tidligere år kunne det faktisk være like mange supportere utenfor hallen som det var plass til inni. Nærbøspillerne må også være godt forberedt på et høyt lydnivå neste helg. Syntes du det var for mye lyd av det gode under siste hjemmekampen til Nærbø i Nye Loen? Den lyden kan du antagelig doble mange ganger når Nærbø går på banene i Lascăr Pană Sports Hall – her ligger lydhornene klar på setene når publikum kommer inn i hallen og de blir behørig brukt når bortelaget er i angrep, men blir lagt ned til fordel for heiing og tromming når Baia Mare selv prøver å få ballen i mål. 

I morgen er det den største kampen, ikke bare for spillerne, men også i Nærbø Ils håndballhistorie. Prosjektet som Rune Haugseng startet for så mange år siden og som nå ender i en europacupfinale i første forsøk er intet mindre enn en fantastisk suksesshistorie som har blitt gjengitt til det kjedsommelige i norsk presse. De 16 Nærbøspillerne går til morgendagens kamp vel vitende om at det møter dem tøff motstand på banene, men er klar for å kjempe om europacup trofeet. 

Og akkurat der kan DU hjelpe – en fullsatt hall og Loen-stemning i DNB Arena kan hjelpe de blå og hvite til et godt resultat før den avgjørende kampen i Romania neste helg. Det er fortsatt mulig å kjøpe billetter her.