Thea Granlund: – Det er en drøm som går i oppfyllelse – Norsk Topphåndball
Foto: Kenneth McDowell - @handballfoto

Thea Granlund: – Det er en drøm som går i oppfyllelse

Etter å ha ligget på tabelltoppen hele sesongen kunne Haslum HK Damer slippe jubelen løs da den argeste konkurrenten Volda tapte mot Fjellhammer på tirsdag.  Bærumsklubben var klar for opprykk uten selv å spille kamp. 

Haslum HK Damer startet sesongen med to minuspoeng, men viste tidlig at de hadde et mannskap og et kollektiv godt nok til å kunne kjempe om førsteplass og direkte opprykk til REMA 1000-ligaen. 

Målvakt Thea Granlund (28) har spilt syv sesonger i 1. divisjon og har drømt om å kunne rykke opp med et lag og spille i REMA 1000-ligaen.  I hennes fjerde sesong i Haslum har nå drømmen gått i oppfyllelse. 

Foto: Hege Bjanes

– Det er veldig gøy og egentlig over all forventning at vi har klart det, smiler sisteskansen.  – Det har sett bra ut en stund, men vi har ikke tatt noen ting gitt før det har vært 100 prosent klart.

– Det har vært en kjempemorsom sesong. Jeg spiller håndball fordi det er gøy å vinne håndballkamper.  Denne sesongen har vi vunnet nesten alle kampene og da har vi vært en glad gjeng på trening og i garderoben, sier hun muntert.

Og hun legger til:

– Vi har opplevd en stor forbedring fra i fjor.  Vi hadde en målsetting om topp 2, så vi er kjempefornøyde. 

Foto: Hege Bjanes

De tre siste sesongene har Haslum hevdet seg helt der oppe og har vært med i kampen om opprykk til REMA 1000-ligaen.  I fjor ble de nummer fem, i sesongen 2021/22 kom de på 3. plass, mens i sesongen 2020/21 ble det 2. plass

– Årets mannskap kjennetegnes først og fremst av at vi har en god bredde i laget, vi har mange som kan prestere og er et bra kollektiv. 

– Den største forskjellen fra de siste sesongene er at vi tatt noen ekstra steg i det å holde et stort tempo i spillet.  Vi har fått noen enkle mål på det. 

Foto: Hege Bjanes

Haslum er laget som har scoret flest mål i 1. divisjon.  705 scoringer har det blitt i løpet av 24 serieomganger.  Det gir et snitt på 29.4 scorede mål pr. kamp.  Laget har ikke en typisk goalgetter og først på ellevte plass på toppscorerlista finner vi en Haslumspiller.  Veslemøy Marie Mehus er Bærumklubbens toppscorer med 115 mål.

– Målene er greit fordelt utover mange spillere, konstaterer 28-åringen fornøyd. – Det tror jeg har vært vanskelig for andre lagene å forberede seg mot. 

– I tillegg er det mange unge som fortsatt er i stor utvikling.  De har tatt mange steg fra fjorårssesongen til nå og kommer til å utvikle seg videre i årene fremover også. Det er en spennende spillergruppe og en morsom gjeng vi har å jobbe med. 


Haslum hadde en seiersrekke på 20 kamper på rad før de måtte gi tapt mot Fjellhammer 13. mars. 

Hvordan har dere jobbet på treningene for å være sultne for nye 2 poeng uke etter uke?

– Vi har tatt en kamp om gangen.  Det hjelper selvfølgelig på humøret når det går så bra.  Alle sammen er lystne på å vinne også neste oppgjør, så med en gang når vi er ferdig med en kamp, har vi lagt den fra oss og har begynt å tenke på neste.  Når vi har vunnet så mange kamper har det også gått litt av seg selv. 

– Gode kampforberedelser har hjulpet oss til de gode resultatene.  Vi har noen ganske store seire, men også noen kamper hvor det har vært jevnt frem til siste kvarteret.  Da har vi dratt i fra og sikret seieren.  Det er det kollektivet igjen som vi har, at vi viser at vi orker å stå hele kampen ut og har litt mer å spille på som har gjort at vi har dratt i land de fleste jevne kampene også. 

Foto: Hege Bjanes

Thea Granlund har vist solid form mellom stengene og har virkelig bidratt for de gode resultatene i opprykks-sesongen.  Hun har gjort 245 redninger og har en redningsprosent i spill uten sjumeter på 39%.

– Nå har jeg spilt syv sesonger i 1. divisjon og fått ganske bra erfaring på det nivået.  Jeg har begynt å bli kjent med mange av de spillerne jeg møter også.  Så klart er det en fordel, forklarer hun. 

– Det hjelper også at vi har hatt et bra forsvar som har gjort at vi har sluppet inn minst mål av alle lagene.  Det er veldig gøy.

– Som målvakt er erfaring viktig, fortsetter hun.  – Man ser det på flere av de beste i verden, at de gjerne er litt eldre, for eksempel Lunde.  Jeg vet at jeg fortsatt kan utvikle meg.  Selv om jeg er den eldste på laget, så er jeg ikke så veldig gammel, smiler hun.  – Jeg er på trening hver dag for hele tiden å ta steg. 


Hvordan blir det å bryne dere på motstand i REMA 1000-ligaen?

– Det blir spennende!  Det er en drøm for mange av jentene på laget å komme opp til det øverste nivået.  Men vi vet at det er et ganske stort knepp opp, både i trøkk og tempo.  Vi har liten erfaring fra spill i REMA 1000-ligaen, det er få av oss som har spilt noe særlig der tidligere.  Så det blir spennende å se om vi takler nivået.

– Men folk gleder seg og er motiverte så må målet selvfølgelig bli å holde den plassen.  Vi må nok regne med å tape litt flere kamper enn det vi har gjort i år, humrer hun.  – Det er naturlig. 

Foto: Hege Bjanes

Etter at opprykket ble klart tirsdag kveld, tapte et utladet Haslum mot Flint onsdag.  Fortsatt gjenstår to kamper av seriespillet, Volda på bortebane 14. april og Nordstrand hjemme i Nadderud Arena 20. april.  Etter siste kamp skal opprykket markeres ettertrykkelig.

– Det var en litt spesiell måte å rykke opp på, i og med at vi ikke spilte selv.  Vi satt samlet hele gjengen og så Fjellhammer – Volda og så jublet vi litt da det var i boks.  Det var nesten litt ambivalent for vi hadde lyst til å avgjøre det selv på kamp, for det er det morsomste. 

– Jeg tenker at i de to siste kampene kan vi senke skuldrene og bare kose oss.  Det er digg at det ikke betyr noe uansett, men vi har lyst til å vinne hver kamp vi spiller, selv om vi er klare for opprykk.  Vi kommer til å forberede oss på de kampene på samme måte og har lyst til å avslutte sesongen med en god følelse, sier Thea Granlund avslutningsvis.