Teodora Tomac – tobarnsmor og toppidrettsutøver

Teodora Tomac fødte Mikaela 18. desember 2021 og ble med det tobarnsmor.  Fra før har hun Filippa, som nå er 4 år.  Hun klarer å kombinere morsrollen med å satse for fullt med Byåsen og etter at hun ikke spilte fjorårssesongen på grunn av graviditet og fødsel kan nå Byåsen se frem til å ha sin naturlige leder klar for spill når årets sesong dras i gang i september.

Ida Alstad, Mari Molid og Julie Bøe Jacobsen er borte fra fjorårets lag.  Det gjør at det er godt for Byåsen at laget får tilbake en rutinert spiller på playmakerposisjonen.  Teodora omtales som den intelligente spilleren som kommer inn og kan snu kampbildet.


– Det å være mor for to barn og samtidig kunne satse med Byåsen, det er helt fantastisk.  Jeg er heldig, sprudler Teodora Tomac (33).  – Det er gøy å kunne kombinere begge deler.  Det går helt fint, men det må planlegges litt, forklarer hun.  – Håndballen har alltid vært en del av meg og det at jeg har to barn har vært positivt for karrieren min, det viser at det er mulig å klare begge deler. 

– Filippa på 4 år er med meg på trening, det synes jeg er kjekt.  Da får hun sett hva jeg bruker tiden min på.  Jeg er med på alt av trening og kamper med Byåsen, det får jeg til.  Og så langt i oppkjøringen responderer kroppen bra, det er kjekt. 

Teodora Tomac. Foto: Trond Sørøy


Du ble mor for andre gang i desember.  Når håpet du å være tilbake?

– Jeg hadde et mål om å være tilbake til oppkjøringen og jeg føler jeg er i rute sånt sett.  Jeg føler fremgang for hver trening, hodet er med, men jeg må ta steg for steg med kroppen. Nå trenger jeg noen flere treningskamper, så blir jeg klar, smiler hun. 


Byåsen har mistet mye rutine i mannskapet i og med at veteranene Ida Alstad og Mari Molid bestemte seg for å legge opp etter fjorårssesongen.  Teodora tror laget skal takle at Ida og Mari ikke er i lagoppstillingen denne sesongen.

– Man skulle alltid ønske seg å ha med flere eldre spillere, men samtidig viser det seg at når de unge får sjansen og får muligheten til å prøve og feile så vokser det som regel frem selvtillit på dem også.  Jeg tror ikke det blir noe problem.  Vi er mange unge sultne spillere og sammen med dem føler jeg meg yngre selv også, det er en fordel, smiler 33-åringen.


Tidlig i august kom nyheten om at Julie Bøe Jacobsen hadde signert for Esbjerg. 

– Hver gang det forsvinner en spiller så er det alltid en ny spiller eller flere som tar den rollen.  Ja, og så har vi ikke noe valg.  Sånn er håndballen og jeg tror vi skal klare det også uten henne.  Samtidig som vi ønsker Julie masse lykke til i Esbjerg.  Jeg tenker at denne overgangen er et signal på at Byåsen gjør noe riktig også.  Det trenes bra og bygges bra, det er en arena for en spiller å komme til gode store klubber, det har vi vist flere ganger. 

Kjerstin Boge Solås, Teodora Tomac, Ida Marie Syversen Kallhovd. Foto: Trond Sørøy


Oppkjøringen til ny sesong startet allerede en kort uke etter sluttspillet sist sesong. I juni kjørte Byåsen på med hard trening.  I juli fortsatte oppkjøringen med egentrening før de i august har bygget mer rundt laget med avtalespill og blitt mer kjent med hverandre.  Som de skal jobbe videre med inn mot seriestart.  Med en såpass ung gjeng må det terpes og terpes. 

– Vi har mange unge, men det som er positivt er at selv om de ikke er så gamle, har de likevel spilt en del år i eliteserien allerede.  Kjerstin Boge Solaas er i god rute, vi har Janne Eklo, ja i det hele tatt – dette er ikke nytt for noen.  Nå har alle fått enda et år med selvtillit som de skal ta med seg og bygge videre på. 

– Det blir spennende.  Men jeg tror samtidig det blir tøft.  Vi har ikke satt oss noen mål for sesongen enda, det skal vi gjøre neste helg.  Men vi får sett litt hvordan vi ligger an under Skjærgårdslekene når vi møter andre lag og får prøvd ut litt da.  Jeg tror vi kan overraske i årets REMA 1000-liga.  Jeg håper i hvert fall det! sier playmakeren.


Hva vil du si om innsatsen i Skjærgårdslekene så langt?

– Vi startet torsdag mot Gjerpen.  Det var en typisk første-kamp synes jeg med mye klabb og babb, men vi får trent på det vi var enige om og får repetert på avtalene.  I kampen mot Flint fredag så er vi enda flinkere, er mer disiplinerte og kommer mer på hverandres bevegelser, det løsner mer og mer, sier hun fornøyd. 


Hvor artig er det for deg å spille håndball?! 

– Jeg synes det er veldig artig. Det er en av grunnene til at jeg er med fortsatt.  Jeg har en sesong igjen nå og jeg har veldig lyst til å være med å gi selvtillit til gruppa og være med å bidra med det jeg kan.  Jeg prøver å komme med noen gode ord også utenfor banen, det tror jeg er viktig, sier Teodora Tomac avslutningsvis.