Talentfabrikken Fredrikstad gjør suksess med hovedvekt av lokale spillere på laget – Norsk Topphåndball
Foto: FBK

Talentfabrikken Fredrikstad gjør suksess med hovedvekt av lokale spillere på laget

Fredrikstad har jobbet godt og seriøst med talentutvikling i flere sesonger og i år er det rekordmange lokale spillere i A-stallen.  22-årige Julie Hulleberg er i gang med sin sjuende sesong for rødtrøyene og er det naturlige midtpunktet for et lag hvor brorparten av spillerne er fra Østfold.

Spillere i stallen født i 2001/02 som i flere sesonger allerede har bidratt sterkt til FBKs gode resultater: Jenny Utne, Hanna Blystad, Julie Hulleberg, Selma Henriksen, Frida Brandbu.

Foran denne sesongen ble ytterligere 6 lokale spillere fra rekruttstallen tilbud A-lagskontrakt, alle født i 2004/05:  Harrieth Toft Nordrum, Magdele Kvarving Sandtrø, Sara Eline Lauritzen, Synnøve Lind Edvardsen, Zara Johnsson Solberg, Madelen Zimmermann Ramberg.

Foto: FBK


– Egenrekruttering er noe vi er helt avhengige av, forteller Julie Hulleberg.  – En klubb som Fredrikstad har ikke all verdens av økonomi, da er det er positivt at vi klarer det! 

– Vi har også inngått et samarbeid med Sarpsborg i 1. divisjon og de rekruttjentene som ikke spiller så mye, men som er med Elite på seriekamper, de har nå også muligheten til å spille 1. divisjon.  I tillegg til at vi har 2. divisjon i Fredrikstad.  Jeg er nesten misunnelig på dem på hvordan det har blitt nå sammenliknet da jeg var i deres posisjon. 


Dere har mistet mye rutine foran denne sesongen, hvordan ser årets mannskap ut?

– Jeg føler at vi har et sterkere lag denne sesongen.  På papiret ser vi kanskje litt svakere ut, men håndball er lagidrett og det å ha kontinuitet i laget og troppen over mer enn et par sesonger har gavnet oss mye.  Nå er vi inne i den tredje sesongen med den samme kjernen og det ser jeg kun på som positivt. 

– Vi er fortsatt unge, men hele laget har blitt tre år eldre siden vi hadde første sesongen i sammen.  Vi slipper å bruke mye tid på å samkjøre oss og bli kjent for vi kjenner hverandre godt allerede. 

Foto: FBK


Etter fem serierunder ligger Fredrikstad høyt plassert på en femteplass på tabellen, etter tre seire og to tap.  Det ble seier over Tertnes i serieåpningen, etterfulgt av tap mot Molde og Storhamar.  De to siste kampene har endt med seier 29-28 over Ravens og 29-25 over Oppsal. 

I tillegg har FBK vunnet begge sine NM-kamper mot Halden og Nordstrand.


– Tertnes var motstander i sesongstarten, en kamp vi forventet å vinne.  Og det gjorde vi.  Ingen pen kamp, men vi sikret oss to poeng.  Så møtte vi Storhamar og Molde, to kamper som vi i utgangspunktet ikke hadde budsjettert med å vinne.  Men som den Moldekampen utspilte seg, mener vi at skulle klart å ta to poeng der.  Vi var veldig skuffet over ikke å få til det. 

– Så har vi møtt Ravens og Oppsal, som også er to kamper som vi har lyst til å ta poeng i.  Og det klarte vi, selv om vi ikke føler at vi spilte opp imot vårt beste i noen av de to kampene.  Både trenerteamet og spillerne føler at vi har mer å gå på.  I kontrast til tidligere sesonger har vi klart å vinne kamper og ta poeng til tross for at vi ikke er på vårt beste.  Det er vi fornøyd med, oppsummerer hun.


De to siste kampene var jevne oppgjør, men FBK hadde det lille ekstra som gjorde at det bikket i Østfoldlagets favør.

– Vi føler vi har lært og fått mer erfaring, forklarer Julie.  – Vi har gått igjennom situasjonene, som for eksempel i kampen mot Molde hvor vi kunne ha sikret oss både ett og to poeng.  Men endte opp med null.  Den situasjonen der analyserte vi sammen og ble enige om hva vi skulle gjøre i en presset situasjon neste gang det står om poeng. 

– Hele gruppa er fortrolig med det vi er blitt enige om.  Da er det tryggere og godt å stå på banen når det drar seg til neste gang.

Foto: FBK

Hva er styrkene i laget denne sesongen?

– Jeg vil først og fremst si at vi har et godt forsvar.  Vi jobber mye med forsvar og har lyst til å ha en sterk firerblokk med høye treere og duellsterke toere.  Vi er et tempofylt lag som både har distanseskyttere og gjennombruddsspillere.  Vår aller største styrke er at vi bruker hele laget og målene jevner seg godt ut på spillertroppen og posisjoner.  I de kampene vi får til det spiller vi aller best.     


Etter åttendeplassen i 2019/20, har Fredrikstad endt på sjuendeplass de tre siste sesongene.

– Vi sikter høyere i år, sier 22-åringen bestemt. – Som sesongen ble i fjor var vi kun et par poeng unna fjerdeplassen, så vi synes at den syvendeplassen i fjor var litt mer kjip og bitter enn den sesongen før.  Jeg tror det blir en jevn serie i år igjen.  Så gjør vi det vi skal og tar de poengene vi bør ta, kan vi gjøre det bedre enn i fjor, sier Julie Hulleberg avslutningsvis.