Syv klubber i 1. divisjon i thriller om opprykk – Norsk Topphåndball
Leif Erik Brenne og Rasmus Carlsen, Bergen, drømmer om opprykk. Foto: NHF

Syv klubber i 1. divisjon i thriller om opprykk

Hvis salget av beroligende midler øker de neste ukene, kan årsaken være nervøse håndballfans.

To lag fra Bergen?

I Bergen synger de allerede at gullet skal hem, etter at Brann serieåpnet med 3-0 over Haugesund. Men det kan bli mer jubel i Vestlandets hovedstad. Håndballjubel. I teorien kan byen få to nye REMA 1000-lag. TIF Viking leder fire serierunder før slutt, mens Bergen ligger på tredjeplass. Sandefjord er på andreplass og Follo HK på fjerde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leif Erik Brenne og Rasmus Carlsen, Bergen, drømmer om opprykk. Foto: NHF

Turn og idrettsforeningen Viking, som spilte kvalik til øverste nivå forrige sesong, er nærmest sikret en av de to første plassene. Laget ligger to poeng foran Sandefjord, tre foran Bergen og fem foran Follo – og har igjen det letteste kampprogrammet. Motstandere er Fyllingen (fjerde sist), Nordstrand (nest sist), Herulf (sist – uten poeng) og Follo.

Viking har riktignok tapt begge sine siste hjemmekamper – mot Bergen og Sandefjord – men det skulle likevel ikke være mulig å rote bort dette opprykket. I alle fall ikke om seriens toppscorer, Kjetil Åndal, fortsetter kanonaden. Han har 190 mål på 22 kamper – og har tatt bare ett straffekast. Det gir et snitt på 8,6 mål per kamp!

Da Sandefjord slo Viking 32-26 i Haukelandshallen, hadde trener Einar Veierød overlatt taktikken til spillerne. Blir det også opprykksoppskriften? Første hinder mot direkte opprykk blir Ros, hvor ingen ringere enn Glenn Solberg av og til bidrar på benken. Nøkkelkampen i opprykksstriden kan likevel bli Bergen-Sandefjord 3. mai.

For laget som blir nummer tre venter Haslum i kvalik. Bæringene vant bare én kamp i REMA 1000-ligaen denne sesongen.

Opprykkskampene, 1. divisjon menn:
(TIF Vikings kamper nevnt i teksten ovenfor)
16.4. Nøtterøy-Follo
16.4. Falk-Bergen
22.4. Bergen-Ryger
23.4. Follo-Charlottenlund
23.4. Sandefjord-Falk
3.5. Melhus-Follo
3.5. Bergen-Sandefjord
10.5. Fyllingen-Bergen
10.5. Sandefjord-Ryger
10.5. Follo-Viking

Kvinner

Mens seriegullet i REMA 1000-ligaen var sikret for Vipers og Kolstad i god tid før sesongavslutningen, blir det trolig kjempet til siste runde før opprykk og kval er klart for 1. divisjonslagene. Tre lag er med i kampen på damesiden, mens fire lag kjemper om de tre øverste plassene i herreserien.

Follo HK Damer var ubeseiret helt til Flint kom til Stil Arena rett før påske – og dro hjem igjen med begge poengene. Follo-trener Michael Rehnquist opplevde akkurat det motsatte av det som har vært lagets fortrinn tidligere i sesongen.

– Vi var ikke til stede, og vi bomma og bomma: To scoringer de første 22 minuttene! sier Rehnquist, som tror han vet årsaken.

– Det var en lørdagskamp, og vi skulle ha en uke ferie. Jentene skulle arrangere bowling kvelden etter, og jeg tror tankene var litt der allerede. Vi la igjen ti prosent konsentrasjon i garderoben, og det er nok til å tape mot noen av de beste lagene.

– Hva har vært Follos fortrinn tidligere?

– Vi har vært veldig stabile og vunnet de jevne kampene. Og så gjorde vi bra matcher mot de andre topplagene, Oppsal og Gjerpen. Vårt toppnivå har vært best, påstår Rehnquist, som berømmer Jeanett Kristiansen for hennes bidrag så lenge hun var med.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto Knut Stenseth Østlandets Blad

Hun scoret 87 mål på 18 kamper, men neste «scoring» kommer på fødeklinikken.

– Hun var tungen på vektskålen i de jevne kampene. Jeanett hevet toppnivået vårt og var også ekstremt viktig i treningshverdagen, fastslår treneren, som har kontrakt også neste sesong.

Den tror han skal tilbringes i REMA 1000-ligaen.

– Ja, det ser lyst ut nå, og jeg tror faktisk mannskapet og konseptet vårt vil passe bedre i REMA 1000-ligaen. Vi har god fysikk, og det er avgjørende på øverste nivå. I 1. divisjon er det flere tilfeldigheter og mindre struktur, avslutter Michael Rehnquist.

Follo har igjen en tøff bortekamp mot Oppsal tirsdag, men med tredje siste lag på tabellen (Levanger) og nest siste lag (Charlottenlund) som motstandere i de to siste kampene, bør laget fra østsiden av Oslofjorden dra i land en av de to første plassene, noe som gir direkte opprykk. For tabelltreer venter kval mot Volda.

Gjerpen – med ringrevene Pål Oldrup Jensen og Anstein Engravslia på benken – vil gjerne rykke rett opp og overlate kvalplassen til Oppsal, men Skien-laget datt fra andre- til tredjeplass torsdag kveld. Fordi Oppsal ble kreditert ett mål for mye i februarmøtet, ble Gjerpen-protesten tatt til følge og omkampen gikk altså torsdag kveld.

Utfallet ble det samme som det måltavla viste i februar: Oppsal vant med ett mål. Det bidro målvaktene Vilde Tornes Finneide og Lea Løkke-Øwren sterkt til med en redningsprosent på 36. Dermed har både Follo og Oppsal 41 poeng, mens Gjerpen har 39 når tre runder gjenstår.

Opprykkskampene, 1. divisjon kvinner:
16.4. Fjellhammer-Gjerpen
18.4. Oppsal-Follo
23.4. Follo-Levanger
23.4. Gjerpen-Flint
23.4. Haslum-Oppsal
30.4. Gjerpen-Oppsal
30.4. Charlottenlund-Follo

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.