Synna Lien:  – Er vi på som vi har vært i det siste, er alle muligheter der – Norsk Topphåndball
Foto: Bjørn Erik Nesse

Synna Lien:  – Er vi på som vi har vært i det siste, er alle muligheter der

Tertnes har i store deler av sesongen ligget nede i sumpa med nedrykksspøkelse hengende over seg. I kampene etter jul har Bergensklubben virkelig fått sving på sakene og er nå oppe og snuser på sluttspillplass.

Sentral i denne forvandlingen har målvakt Synna Lien vært. Hun har periodevis vært outstanding i buret og sist mot Aker hadde hun en redningsprosent på 41.

Synna dannet i flere sesonger tospann med Sofie Ege i Fana før hun reiste til Danmark i 2020 hvor hun spilte for Vendsyssel og EH Aalborg samtidig som hun fullførte studiene som kostholdsveileder. I 2022 flyttet hun tilbake til Bergen og valgte Tertnes som sin nye klubb.

Foto: John Vint

– Etter to sesonger i Danmark ønsket jeg meg videre og det var mange vurderinger som måtte tas, forteller Synna Lien (24). – På det tidspunktet var det vanskelig å vite hva jeg ønsket å gjøre. Skulle jeg videre ut i Europa eller skulle jeg reise tilbake til Norge?

– Det er alltid mange avveininger man skal ta når det er en del tilbud. Jeg syntes aldri det var lett å ta det valget. Mitt ønske var å komme til en klubb hvor de trengte en ny målvakt. Og da valgte jeg Tertnes, som var ute etter å finne en erstatter for Eli Skogstrand, som hadde reist til Larvik.


Har du fått noen tilbakemeldinger på at du nå spiller for rivalen?

– Nei, egentlig ikke, sier hun. – Jeg har fortsatt mange venner som spiller i Fana, jeg kjenner alle i klubben godt på alle mulige måter. Det er mennesker jeg snakker godt med den dag i dag.

Foto: Bjørn Erik Nesse

Etter flere år hvor Tertnes har vært storesøster i Bergen, har Fana en periode gjort krav på hegemoniet og vært best i byen. I Åsane Arena 27. januar greide Tertnes å snu trenden og vant lokaloppgjøret 33-29.

– Det var ekstra spesielt i og med at jeg følte selv at jeg spilte en viktig rolle i kampen, sier Synna.

– Opplevelsen i den kampen var viktig for de neste kampene for oss. Det at vi vant lokaloppgjøret ga oss en ekstra boost og viste at vi kan. Det tok vi med oss inn i de kampene vi har spilt i januar og februar, smiler sisteskansen.

– Det er mye oppmerksomhet rundt lokaloppgjøret. Alle i Bergen får med seg resultatet fra de kampene og det blir mye snakket om. Det er masse folk på tribunen. Jeg elsker å spille når det er bra med trøkk, så for meg er det hele skikkelig kjekt.

Foto: Bjørn Erik Nesse


7. februar var Vipers Kristiansand motstander i Åsane Arena og Tertnesjentene gjorde livet surt for de seiersvante sørlendingene i den kampen.

Tertnes ledet 21-17, 23-19, 24-20, 25-22 og 26-24.

Men så fikk de blåkledde måltørke og på syv minutter gikk Vipers fra å ligge under med to mål til å lede med tre. Kampen endte med Vipersseier 31-28.

Synna ble kåret til banens beste spiller og hadde en redningsprosent på 36.

– Jeg følte at vi burde nærmest ha vunnet. Vi ledet i 53 minutter. Etterpå satt jeg igjen med en litt kjip følelse for vi kunne virkelig ha tatt poeng i den kampen. Jeg hadde ikke sett for meg på forhånd at jeg ville være skuffet over ikke å ha vunnet etter en kamp mot Vipers, det må jeg ærlig innrømme.

– Den opplevelsen ga oss god selvtillit. Vi fikk tro på egne evner og vi vet at vi kan til og med mot et av verdens beste lag. Det brakte bare positive gevinster for oss.


Hvordan opplevde du å stå en så god kamp mot verdensstjernene?

– Spesielt etter nyttår har jeg hatt flere gode kamper. Personlig har jeg tro på egne evner og da også få det ut mot Vipers er veldig kjekt. Jeg må jo si at det er ekstra gøy å få vist hva man kan mot såpass god motstand, sier hun fornøyd.

Foto: John Vint

I perioden i Danmark fikk Synna masse erfaring fra spill mot topp motstand i den danske Kvindeligaen. Dette var med på å utvikle henne som målvakt og hun har fortsatt å ta steg etter at hun flyttet tilbake til Bergen.

I de to siste kampene mot Aker og Vipers har Synna blitt BB og har hatt en redningsprosent på henholdsvis 41 og 36.

– Jeg tror mye av det handler om at jeg føler trygghet når jeg står. Jeg har fått spilt masse kamper og fått mange minutter på banen. Det bidrar helt klart til mitt målvaktsspill.

– Jeg har den tryggheten og har den følelsen av at jeg tar ballene som kommer. Har et veldig bra samarbeid med forsvaret for tiden, de kjemper på og gir meg energi.


Tertnes er inne i en god periode både spillemessig og poengmessig. I kampene spilt i 2024 har tre kamper endt med seier, en kamp har endt uavgjort og det har blitt tap mot Larvik og Vipers.

– Nå er vi på en god flow vil jeg si og har en god tone og en veldig fin stemning i laget som gjør at vi også presterer godt. Vi har en økt tro på hva vi klarer å få til og hva vi kan gjøre. Vi viser håndballglede, vi jubler og det smitter over på alle i laget, forklarer hun.

Foto: John Vint

I de tre siste sesongene har Tertnes endt på 10. plass, 11. plass og 10. plass. Etter 18 serierunder av årets sesong ligger de blåkledde på 10. plass med 13 poeng. De er et poeng bak Byåsen, som innehar åttendeplassen, som er sluttspillplass. Samtidig er det kun to poeng ned til Ravens som ligger på kvalik.

– Hvis vi ser på tabellen er vi et poeng unna sluttspill, men vi vet også at det ikke er mange poengene ned heller. Det er utrolig jevnt og i denne ligaen kan nærmest alle slå alle. Så det setter et stort krav om å være på i absolutt alle kamper man spiller.


Hvordan skal dere fremstå videre i vårsesongen?

– Vi må fortsette å bygge på det arbeidet vi har gjort frem til nå med at det er vi som er de som kriger aller mest. Vinne de løse ballene, vinne dueller, stå på. Og at vi jobber videre med de arbeidsoppgavene som vi ønsker at alle skal holde fatt på i en kamp, så alle bidrar. Er vi på som vi har vært i det siste, er alle muligheter der, sier Synna Lien avslutningsvis.