Live Deila og Sola overbeviser på alle arenaer – Norsk Topphåndball
Foto: Hans Lie

Live Deila og Sola overbeviser på alle arenaer

Sola har tatt nye steg i år og det tegner å bli en historisk god sesong for rogalendingene.  I helga vant de sin tredje kamp på rad i europaligaen og er i førersetet for en kvartfinaleplass.  Sola er kvalifisert for Final8 og møter Storhamar i semifinale 24. februar.  I REMA 1000-ligaen ligger de gulkledde på delt tredjeplass og er i rute til å ta nok en medalje. 

Søndag var ungarske Schaeffler motstander i Stavanger idrettshall, som endte med seier 30-25 til Sola.  I de øvrige kampene i EFH European League har det blitt seier 35-29 over Podravka og seier 28-26 over Nykøbing Falster.  Sola er dermed uten poengtap i europacupen. 

Foto: Hans Lie


– Mot Schaeffler jobber vi sammen som et lag, det er mange som bidrar, kollektivt står vi bra bak og Rinka står enda bedre, forteller bakspiller Live Rushfeldt Deila (23).  – I angrep er vi flinke til spille sammen å bruke satsningen vi gjør for hverandre.  Vi følger systemene bra, oppsummerer hun. 

– Vi ønsker å holde på våre prinsipper og kjempe som et lag.  Vi er gode når vi står sammen og spiller sammen, så det er egentlig det vi har snakket mest om.  Jeg synes vi får til det vi gjør på trening hver dag,  vi klarer å skjerpe oss og være påskrudd til kampene.  Det er ekstra spennende å spille i europacupen og møte ny motstand.  Det synes jeg vi har taklet bra til nå, sier den hardtskytende bakspilleren fornøyd. 


Hvor artig er det å spille i Europa?

– Jeg synes det er gøy å kunne spille europacup i tillegg til REMA 1000-ligaen.  Det er litt annerledes, og vi får prøvd oss på et annet nivå og får mulighet til å møte mange typer forskjellige lag og spillertyper man vanligvis aldri spiller mot.  Det finnes mange gode lag der ute, så jeg føler vi får kjørt oss og prøvd oss og testet alt rundt laget på mange forskjellige måter når vi møter så mange ulike lag og spillere.  Det har vært kjempegøy, sier hun ivrig.

Foto: Kenneth McDowell


Er du stolt/overrasket over resultatene?

– Jeg er veldig stolt av det, det er jeg. Men overrasket, jeg vet ikke helt.  Vi gjorde det bra i fjor også, vi skjønte at denne gruppa er tøffere i år enn den var i fjor.  Men jeg synes samtidig at vi har vist at vi også har blitt bedre.  I forkant følte jeg at vi hadde en god mulighet til å nå en kvartfinale, nå ser det kanskje litt mer realistisk ut.  Vi må vinne i hvert fall de to neste kampene mot tøff motstand, så vi må være på hele tida. 


På spørsmål om hvordan det er å spille i europacupen sammenliknet med REMA 1000-ligaen, sier 23-åringen at det er litt forskjell, men at den norske ligaen er mye bedre denne sesongen enn den har vært tidligere.  Det er mange lag fra ligaen som vil klare seg fint i Europa, mener hun.


Din egen innsats, er du fornøyd med hva du har vist?

– Jeg er fornøyd med måten jeg har fremstått, hvor jeg prøver å kjempe for hver ball og virkelig vil vinne.  Det er selvfølgelig alltid ting man kan gjøre bedre og forbedre, men jeg er fornøyd med at vi har vunnet kampene og at jeg har klart å bidra til at vi vinner. 

Foto: Kenneth McDowellEtter 12 spilte kamper i den hjemlige ligaen, er Sola på fjerdeplass med 15 poeng, like mange poeng som Larvik på tredjeplass, som har en kamp mer spilt.  Opp til Storhamar på sølvplass, er det tre poeng.  Storhamar har like mange kamper som Sola.

Sola møter Fredrikstad onsdag og Byåsen lørdag.  Begge er hjemmekamper.  Det betyr at det blir 3 kamper for rogalendingene i løpet av en uke. 


Dere kan ikke hvile for lenge, to kamper venter denne uka.  Er det tøft å ha fokus på flere arenaer?

– Det kan være tøft å omstille oss, men jeg synes vi har håndtert det bra til nå.  Det er det viktig å opprettholde.  Det er viktig å ta poeng i ligaen også, vi må være skjerpet både til kampene onsdag og lørdag. 


Aldri ha fri, alltid ha fokus – er det dette som er gøy med håndballen

– Jeg synes kampene er gøyest, det er det jeg spiller håndball for.  Det synes jeg er kjempegøy.  Det blir slitsomt og litt tøft innimellom, men det tror jeg hadde vært med hva som helst av annen jobb, hvis man kan kalle det det.  Vi er heldige som får spille håndball og gjøre vår greie, smiler hun. 


Maksimalt resultat denne sesongen, hva sier du da?

– Selvfølgelig har vi lyst til å komme til en cupfinale og få medalje i REMA 1000-ligaen.  Og hvis man skulle snakke om virkelig å treffe i alle ligaene hadde det også vært å komme til kvartfinale i Europaligaen, vinne den å komme til Final 4.  Det hadde absolutt vært en stor drøm. Men det er tøft med masse kamper, så da må vi alle sammen på laget leverer på topp, vi må være ekstremt fokusert og klare for hver kamp om vi skal få medalje, komme til finalen i NM eller komme videre i Europaligaen, sier Live Rushfeldt Deila avslutningsvis.