Skolestart = matpakketid – Norsk Topphåndball
Foto: REMA 1000

Skolestart = matpakketid

Etter en lang sommerferie er det igjen tid for å snøre skolesekken og dermed også å smøre matpakker. Jeg liker ordtaket: “eat lunch like a queen and dinner like a princess”. Ikke for at du skal spise lite til middag, men at du rett og slett må passe på å spise nok mat til lunsj.

Du skal sikkert øke treningsmengden nå når du har blitt et år eldre. Mitt beste tips er da å passe på at matpakken vokser i takt med økt treningsmengde og flere økter. Tenk på dette når du starter opptreningen til en ny sesong! Jeg møter mange idrettsutøvere som har samme mengde mat i matpakka i 8. klasse som i 3. klasse på videregående. Dette er ikke godt nok når treningsmengden ofte er mer enn doblet.

Det er viktig å få i seg tilstrekkelig med energi tidlig på dagen, det er ofte her du legger inn både gym og trening.

Planlegging er et viktig stikkord når det kommer til matpakker. Kanskje er du en person som synes det er vanskelig å stå opp om morgenen? Da vil jeg anbefale å lage matpakken kvelden i forveien og legge den i kjøleskapet. Maten holder seg bra og du tar deg bedre tid til å smøre en god matpakke.

Hva er en sunn matpakke?

Både muskler, humør og konsentrasjon har godt av en sunn og smakfull matpakke. Med litt planlegging og kreativitet, kan du lage både enkle, sunne og smakfulle matpakker du gleder deg til å spise. En sikker vinner er grovbrød med forskjellig pålegg som en hoveddel. Du kan smøre den ulike sandwich med for eksempel kyllingpålegg, ost, egg og grønnsaker eller du kan lage brødskiver med peanøttsmør og skjære opp banan på.

I tillegg er det alltid bra å ha frukt, grønnsaker eller bær som en del av matpakka.  Bruk litt tid på å kutte opp frukt eller grønnsaker, da er det lett og delikat å spise et par porsjoner av 5 om dagen og du er sikret viktige vitaminer og næringsstoffer.

Sørg også for å ha mellommåltider om du har gym på skolen eller du har en lang skoledag. Yoghurt, frukt eller nøtter kan være supre valg når du trenger et lite påfyll gjennom dagen.

Vær kreativ med rester

Varmmat eller en frisk salat kan gjøre underverker for matpakka. Er du kreativ med restene kan du spare både penger og gi deg selv noe ekstra godt å glede deg til.

Gårsdagens middag kan bli dagens lunsj og grønnsaksrester passer bra i en deilig salat. Lag omelett av ost- og påleggsrester, eller smell sammen grove pizzaboller på søndag. Disse er også perfekte å ha liggende i fryseren i løpet av uka – ta dem med deg på vei ut døra, så er de ferdig ting til lunsjen skal inntas.

Med andre ord, slipp kreativiteten løs og pass på å planlegge nok mengde mat når matpakka skal lages.

NB! Pass på at matpakken vokser i takt med økt treningsmengde og flere økter. Tenk på dette når du starter opptreningen til en ny sesong!