Silje Solberg: – Forventningspress motiverer meg! – Norsk Topphåndball

Silje Solberg: – Forventningspress motiverer meg!

Hun har vunnet EM 3 ganger og VM 2 ganger for Norge, men fortsatt er Silje Solberg kjempemotivert for å videreutvikle seg og har målsetting om å vinne Champions League og ta OL-gull før hun avslutter karrieren.

– Ja, så absolutt, jeg har fortsatt store ambisjoner som håndballspiller, forteller Silje Solberg (31).  – For det første ønsker jeg å bli bedre, hver dag.  Jeg mangler fortsatt et Champions League-gull og et OL-gull, og det henger veldig høyt.  Jeg vet det er innen rekkevidde, så det gjør at jeg er veldig sulten på det, forteller hun målbevisst. 

Foto: Jon Forberg


Silje har spilt i Györ siden 2020 med et stort forventningspress om å prestere.  Og hun har spilt en rekke kamper for Norge hvor mye har stått på spill. 

Hvordan takler du alt dette presset?

– På en måte liker jeg å ha litt press.  Det er dager hvor jeg merker at nervene kommer og at det er slitsomt. Men til syvende sist er det det som gjør at vi motiveres og hadde det ikke vært noe press så hadde det kanskje vært mindre motivasjon til å vinne kampene. 

– Du har press utenifra, fra klubben, men det største presset er sannsynligvis det presset man setter på seg selv.  Hvis man håndterer det, er det bare gøy å spille.  Jeg føler jeg ofte presterer bra når det gjelder, så jeg trives med de situasjonene, forteller hun. 


I 2021 spilte Silje og Håndballjentene både OL og VM.  Tapet i semifinalen i OL gjorde alle spillerne supermotiverte på å slå tilbake i VM i Spania i desember.

– Både jeg og resten av laget er fortsatt sultne på å vinne, sier Silje ivrig.  – VM er et mesterskap som Norge ikke har vunnet alt for mange ganger.  Etter tapet i semifinalen i OL i sommer så var mange sultne på å vise at vi er bedre enn det vi viste der og vi er gode nok for gull, selv om det er tøft og med mange gode motstandere. 

– Alle var klare for å vise at vi vil tilbake i toppen.  Og da er det ekstra godt faktisk å klare det og få den VM-gullmedaljen.  Det var mange i laget som ikke hadde VM-gull fra før, så det var utrolig moro. 

Foto: Jon Forberg


Silje Solberg var også med da Norge tok VM-gullet i 2015.

– Siden VM-gullet i 2015 har vi hatt noen utskiftinger, samtidig som det er flere av de samme spillerne som fortsatt er med.  Det jeg synes landslaget gjør bra, er at vi har mange gode unge spillere som kommer opp, og man sper hele tiden på med yngre, talentfulle spillere som også er gode nok til å bidra.  For eksempel Henny Reistad som har kommet inn som en kanon i laget vårt. 

– Der synes jeg vi er flinke til å ha en god blanding av den eldre erfarne generasjonen og at man sper på med nytt blod.   Nå har vi mange gode elementer å spille på og har en god bredde i laget vårt, sier hun fornøyd. 


Etter å ha spilt for Stabæk frem til 2014, var hun to sesonger i Holstebro (Danmark) og to sesonger i Issy Paris (Frankrike) før hun reiste til Ungarn i 2018.  Etter to sesonger i Siofok ble hun lagvenninne med Veronica Kristiansen, Kari Brattset Dale og Stine Bredal Oftedal i Györ i 2020.

– Jeg trives godt som proffspiller i utlandet.  Det er litt annet enn å bo hjemme i trygge omgivelser.  Jeg føler jeg har lært veldig mye både om meg selv og om kulturen i andre land.  Jeg har vært både i Danmark, Frankrike og Ungarn og både håndballmessig og på det personlige plan føler jeg at jeg har lært mye. 

– Jeg tror at mange har godt av å komme utenfor komfortsonen hjemme og lære noe nytt.  Jeg tror at på den måten kan man også bli en bedre idrettsutøver, bemerker hun.

Foto: John Vint


Hvordan står det til med ungarsk-kunnskapene?

– Der har jeg vært veldig dårlig, skal jeg være ærlig.  Jeg har hatt noe ungarsk-kurs med lagvenninner. Men nå er det sånn at vi har mange utenlandske spillere i laget og har en utenlandsk trener i år, så da går alt på engelsk.  Og da blir man ikke tvunget til å lære seg språket på samme måte.  Og det er på en måte dumt.  Så der burde jeg tatt et større ansvar selv. 


Hvordan trives du i Ungarn?

– Jeg trives kjempegodt her, sprudler Silje.  – Der veldig profesjonelt og vi har en fantastisk arena vi spiller i med kjempefans.  De møter til hver kamp og det er kjempestemning.   Det er utrolig morsomt. 

– Györ er et lag med verdensklassespillere, opptil to og tre spillere på hver posisjon.  Og det gjør at treningene blir med høy kvalitet og gjør at man blir bedre hver dag.  Og det er det som er det viktigste og som gjør det så gøy å være her. 

På spørsmål om vi vil se henne som spiller i den norske ligaen igjen, svarer Silje:

– Det kan godt være.  På et eller annet tidspunkt ønsker jeg å komme hjem og da er det ikke sikkert at jeg er klar for å slutte med håndball.  Så det er ikke umulig.  Men foreløpig har jeg det bra her, smiler Silje Solberg avslutningsvis.