Sentrale i gullkampen på lørdag: To balltyver og storscorere – Norsk Topphåndball
Foto: Beate Oma Dahle / NTB / POOL /Kolstad Håndball

Sentrale i gullkampen på lørdag: To balltyver og storscorere

De er to av Kolstads tre mestscorende i REMA 1000-ligaen, Adrian Aalberg (94 mål) og Sigvaldi Gudjónsson (91 mål); bare Simen Lyse (136 mål) har flere. Kolstad-handball.no har slått av en prat med Adrian og Sigvaldi, de storscorende, rappfotede balltyvene som er garantister for mange «lette», scoringer, et utrolig viktig aspekt i håndball.

Nå har vi slått Elverum i kamp om fire titler på rad – hva betyr det i inngangen til  «gullkampen» i Trondheim Spektrum lørdag ettermiddag?

 Adrian: Betyr det så mye da – bortsett fra at det gir oss selvtillit og en trygghet. Vi visste hva som skulle til for å slå Elverum før. Men det er jo en helt ny kamp igjen nå, da som vi overhodet ikke tar lett på – selv om vi har vunnet de siste kampene mot Elverum.

Sigvaldi: Jeg er enig med Adrian; det er en ny kamp, og om vi har vunnet de fire siste titlene etter å ha slått Elverum, så betyr ikke det så mye. Det kommer til å bli en tøff kamp på lørdag, en gøy kamp som begge lag går «all in» for å vinne. Det handler jo om seriegull.

Foto: Fotolars

GULL-kamp blir lørdagens møte med Elverum lansert som – hva tenker dere rundt det?

Var «gullkamp» ubevisst med dere også til kampen mot Viking TIF i Bergen på onsdag?

Sigvaldi: På en måte, fordi vi var klar over at vi kunne stå i Spektrum på lørdag og slå Elverum og vinne gull – om vi bare ikke tapte poeng mot Viking. Nå kan vi altså ta seriegull om vi vinner i Spektrum med masse folk på tribunene og god stemning. Vi ønsker å gi våre tilhengere en bra opplevelse. 

Hvordan vil dere vurdere våre prestasjoner og nivå sammenlignet med tilsvarende for ett år siden?

Adrian: Det er jo veldig mange forskjellige prestasjoner, da. Vi har sikkert spilt rundt 100 kamper til sammen i fjor og foreløpig i år. Vi spiller nå kanskje litt annerledes. Janus, for eksempel, er jo en annen spillertype enn det midtbacker som Simen, Sagosen og Langeland er. Forrige sesong hadde vi bare eliteserien og sluttspillet å tenke på. Det føltes som vi var mer stabile, men så er det jo de opplevelsene vi har hatt i Champions League med det nivået som er der. Derfor kan det sikkert føles som vi har svingt mer i prestasjoner denne sesongen – og det har vi vel også gjort. Men det vi har gjort i Norge, er nå i alle fall bra nok til at vi har sjansen til på lørdag å ta vårt andre seriegull. Det er bra det også!

Men om vi sier at det har vært litt større svingninger denne sesongen, så skyldes det vel også at vårt høyeste nivå denne sesongen har vært høyere enn forrige sesong. Har bunn-nivået også være høyere?

Sigvaldi: Nnnn, ja, det kan du kanskje si, at bunn-nivået har vært litt høyere. Men vi merker jo når vi kommer i Champions League da får det mye større konsekvenser hvis bunn-nivået er for lavt. Vårt bunn-nivå er den viktigste faktoren vi skal forbedre, helt klart. Vi hadde både i fjor og har hatt i år svingninger som er for store. 

Foto: Ida/TittMelhuus

Adrian – del med oss et godt minne du har fra tidligere kamper mot Elverum?

Adrian: Da vil jeg trekke frem en kvartfinale, eller åttendedelsfinale i cupen for sikkert ti år siden. Vi kom til Terningen Arena som førstedivisjonslag. Det var ganske rått – å vinne; den første store opplevelsen jeg hadde med Elverum. Fra den kampen og til neste gode Elverum-opplevelse, det tok ganske lang tid. Men jeg vil ta frem den første opplevelsen, da vi altså slo ut et Elverum-lag som var best i landet allerede da. 
(NB! Åttendedelsfinalen, spilt 2. oktober 2013, endte med Kolstad-seier 31-30. Steffen Stegavik spilte en meget sentral rolle, scoret ti mål. Keeper-Lars sto en strålende kamp.)

Sigvaldi – hva med situasjon du husker spesielt godt som Elverum-spiller i møter med Kolstad?

Sigvaldi: Ja, jeg husker en cupkamp jeg også, husker ikke helt om det var kvart- eller semifinale. Jeg scoret det siste målet som gjorde at det ble ekstraomganger – med Lars i målet. Det var gøy og en opplevelse som jeg minner Lars om ved enkelte anledninger…

Hva er først og fremst nødvendig for å slå Elverum nok en gang?

Sigvaldi: Vi må stå ekstremt godt i forsvar – hjelpe våre keepere – sånn at Elverum ikke får enkle mål. Da har vi gode forutsetninger. Altså er svaret som alltid på et slikt spørsmål: Godt forsvar og godt keeperspill; dessuten score lette mål slik at vi slipper å jobbe hardt for hvert eneste mål.

Vi har tre matchballer til liga-gull nummer to på rad – Adrian, hva betyr det å benytte seg av den første, på lørdag?

Adrian: Hmm, det er vanskelig på en måte å definere betydningen av det. Det viktigste er at vi tar (serie)gull, som også er viktig for produktet vårt, hvordan vi fremstår i byen – og for vår egen følelse; å ta gullet på første anledning – mot Elverum – hjemme i Spektrum. Kampen er den siste seriekampen i Spektrum denne sesongen, og da er det ekstra viktig for oss å vise oss fra vår beste side foran flest mulig folk på tribunen.

Og så er det kanskje viktig også vis à vis Elverum med tanke på et sluttspill hvor vi fort kan ende i kamp mot dem…

Sigvaldi: Ja, kampen på lørdag er også et viktig utgangspunkt til de neste kampene. Det handler om å få en godfølelse mot Elverum, som er favoritt til å komme lengst – sammen med oss.

PS!
Det er sluttspillvinneren som får plass i Champions League. I motsetning til denne sesongen er Norges representant (sluttspillvinneren) direktekvalifisert til gruppespillet.

MOT ELVERUM DE FEM SISTE SERIE-SESONGENE:
Ser vi på serie-statistikken for de fem siste sesongene, ser vi at det har vært mange jevne kamper mellom Elverum og oss. De tre siste oppgjørene har vi vunnet, men Elverum har én seier mer. 
Forøvrig, det første poenget vi knep fra Elverum etter opprykket vårt (2015/16), det klarte vi i 2019/20-sesongen. Her er resultatene:

2023/24:
Elverum – Kolstad 27-32
Kolstad – Elverum ???
2022/23:
Elverum – Kolstad 27-30
Kolstad – Elverum 26-24
2021/22:
Elverum – Kolstad 37-30
Kolstad – Elverum 28-29
2020/21:
Elverum – Kolstad 31-27
Kolstad – Elverum – ikke spilt pga. pandemien 
2019/20:
Elverum – Kolstad 32-27 
Kolstad – Elverum 30-30

Første ligakamp mot Elverum denne sesongen:
* Storscorere:
Sander var kampens toppscorer med 7.
Andre storscorere hos oss: Adrian 5, Gøran 5. 
Elverums toppscorere var Tobias Grøndahl og Kasper Lien, begge med 5.

* Utvisninger

Var det ganske mange av i kampen i Elverum 7. oktober: Vi pådro oss 6, mens Elverum sonet 5 to-minutter.

* Målvaktene
Torbjørn sto en super kamp – 14 redninger, 34%. Elverums Robin Haug (nå langtidsskadet) var ikke mye etter – 13 redninger betød 30%.

VÅRE RESTERENDE LIGAKAMPER:

* Lørdag 23. mars: 
Hjemme mot Elverum (Trondheim Spektrum)
* Onsdag 3. april:
Hjemme mot Nærbø (Kolstad Arena)
* Onsdag 10. april:
Borte mot Haslum (Nadderud Arena) 

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball