Sara Rønningen:  – I Tyskland får man være litt tøffere i forsvar – det passer meg godt!  – Norsk Topphåndball
Foto. Christian Heilwagen

Sara Rønningen:  – I Tyskland får man være litt tøffere i forsvar – det passer meg godt! 

Sara Rønningen opplever en god førstesesong som håndballproff i Tyskland.  Klubben hennes Thüringen har kun tapt en kamp i Bundesligaen og er uten tap i Europaligaen.  Sara er en av forsvarskjempene i laget og bidrar godt som toveisspiller. 

– Jeg trives veldig godt i Tyskland, forteller Sara Rønningen (26). – Da jeg kom hit så hadde jeg ikke spilt i utlandet før, så jeg var litt spent.  Men det har egentlig gått over all forventning.  Jeg får spilletid og jentene her er supre.  Det er et godt lag og det har gått bra for Thüringen denne sesongen.  Det hjelper også på trivselen at vi vinner kampene.

Foto: Doreen Balzke/Thüringen HC


– Jeg var som et lite barn og måtte ha med meg mor og far da vi dro ned med flyttelasset, ler hun.  – Men jeg skjønte fort da jeg kom hit at det kom til å gå veldig fint.   Og så er det en liten trygghet at jeg har 5 fra Skandinavia her også.  Vi fant hverandre fort og hjalp hverandre med det som trengtes i oppstarten. 

– Vi fant fort tonen med de andre på laget også.  Den tyske kulturen som man har hørt om opplevde jeg aldri, alle var veldig hyggelige, imøtekommende og hjelpsomme, det var enkelt å bli kjent med dem.  Det å komme hit var en overraskende god opplevelse, det var det, sier Sara fornøyd.   En av styrkene til Sara Rønningen er at hun har en tøff spillestil og er en bauta i forsvar.  Til hennes glede tillates det mer hardt spill i Tyskland, noe som gjør at hun kommer mer til sin rett i Bundesligaen sammenliknet med sesongene i REMA 1000-ligaen med Storhamar og Oppsal.

– Det å spille i Bundesligaen er artig for det er helt nye lag som jeg ikke er kjent med.  Og så er det en litt tøffere liga hvor spillerne trykker til litt ekstra hardt – og det er den spillestilen jeg liker.  Jeg kjente på det siste året i REMA 1000-ligaen at det ble litt vel mange 2-minuttere og benking på grunn av hardt forsvarsspill.  Men her er det litt mer på samme linje som meg og det kjenner jeg er godt.  Man får være litt tøffere og det passer meg godt, sier hun fornøyd. 

Foto. Christian Heilwagen26-åringen forteller at treningskulturen i Tyskland er annerledes med at det er mer håndballtrening og ikke så mye fokus på fysisk trening.  Thüringen er et raskt lag med hurtige spillere, så det er mye fokus på løp. 

– Jeg er godt fornøyd med treneren.  Det er en litt tøffere kultur, litt mer autoritært kanskje, men når vi vinner kamper så er alle fornøyde. 


Thüringer har mange nasjonaliteter i spillergruppa og har spillere fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Tsjekkia, Østerrike, Italia og Japan. Et godt mangfold.

Språkutfordringer?

– Det er veldig østtysk her, så de er glade i å snakke sitt eget språk.  Hvis man møter noen over 30 år, er det lite engelsk det går i.  På laget er jeg heldig, for alle spillerne snakker engelsk.  Og treneren kan også godt engelsk. 

– Jo mer tid det går, jo mer tysk blir det og håndballtysken lærte jeg fort å forstå for det gjentas så ofte.  Jeg forstår mye tysk, det går helt fint, men å prate tysk selv har jeg ikke blitt helt sterk på enda. 

– Vi har tyskkurs foran noen treninger hver uke med en gammel bestemor som er supersøt.  Da sitter vi med våre forskjellige nasjonaliteter og «hva er det ordet på ditt språk?  Det er veldig hyggelig, smiler linjespilleren.

Foto: Doreen Balzke/Thüringen HCTidligere Tertnesspiller Madeleine Hilby signerte også kontrakt med Thüringen foran denne sesongen og reiste til Tyskland samtidig som Sara Rønningen. 

– Det var en trygghet. Vi visste om hverandre, men har ikke vært så godt kjent.  Da vi begge signerte begynte vi å prate i sammen og man finner fort hverandre når man kommer ned hit.  Vi har også vært romkamerater når vi har vært på tur.  Det er en fin støttespiller å ha.  Det har hjulpet å kunne snakke litt norsk, også. 

Foto. Christian HeilwagenThüringen gjør det bra i den hjemlige serien i 1. Bundesliga og ligger på andreplass etter 13 kamper med 11 seire, 1 uavgjort og 1 tap.

– Vi har gjort det over all forventning, sier hun begeistret.  – Vi har mange gode og sterke spillere.  Til tross for at mange nye skulle inn, har samspillet fungert ganske bra.  Vi har vunnet alle kampene i serien, bortsett mot Bietigheim hvor vi tapte og så spilte vi uavgjort mot Dortmund.  Man kjenner at i noen kamper mister vi litt av konsentrasjonen, for nivået på den nedre halvdelen er ikke nødvendigvis på samme nivå som oss.  Vi har et bunnivå som vi har lagt oss litt for mye på i de lettere kampene.  Men heldigvis har vi gått ut av det med poeng, så det er vi fornøyd likevel. I EHF European League er Sara Rønningen og Thüringen ubeseiret.  De slo Chambray Touraine Handball i 2. kvalifiseringsrunde og IK Sävehof i 3. kvalifiseringsrunde.  Thüringen vant begge kampene mot begge lagene. 

I gruppespillet har det blitt 3 seire og 1 uavgjort mot SCM Ramnicu Valcea, Paris 92 og Praktiker-Vác.

Foto. Christian Heilwagen


– Thüringen er en tradisjonsrik klubb i Tyskland som har vunnet serie og cup en rekke ganger og som har spilt i toppen i mange år.  De har også vært en gjenganger i europacup og Champions League.  I 2019 fikk de seg en knekk og havnet lenger ned på tabellen.  Under koronaperioden leverte de ikke resultatene de forventet.  Da jeg kom skrev under for Thüringen, lå de på fjerdeplass, men fikk green card til europakvalik på grunn av den statusen de har i Tyskland. 

– Det var kjekt for oss, for vi har absolutt fått brynet oss i europaligaen og har også vist at vi har noe der å gjøre.  Det har vært veldig gøy å spille der og vinne kamper og få kjenne på det nivået.  Det hadde vært annerledes om jeg ikke hadde fått spilt de internasjonale kampene med tanke på utvikling. 


Si litt om tilliten du opplever.

– En av grunnene til at jeg trives så godt her er at jeg virkelig får tillit fra treneren.  Det er kanskje noe som manglet litt i Storhamar.  Det var en fin utviklingsarena for meg å være i, men akkurat det med kampminutter, det savnet jeg veldig, sier hun ærlig.  – Det har vært fint å komme hit og få tillit når man egentlig ikke hadde forventet det.  Man hadde jo håpet på det, men visste ikke hva man gikk til. 

– Her har jeg vært heldig, smiler hun.  – De har brukt meg som en ressurs i forsvar og jeg får løpe mye og være med begge veier.  Jeg kjente på at selvtilliten kom raskt tilbake og det har gått veldig bra.  Det er artig.

Foto. Christian Heilwagen


Er forsvarsinnsatsen din en av grunnene til at du får så mye tillit i Tyskland?

– Man blir litt forsvarskjempe og det er den rollen jeg har lyst til å være i.  Det er flere forsvarskjemper her som gjør at kampen om å stå der er hard, det er veldig bra.  Da får man utviklet seg godt.  Nå er jeg blitt omskolert til toer-posisjon, der har jeg aldri stått før, så det er veldig artig å stå i en litt annen situasjon og få prøvd seg på det feltet.  Det liker jeg. 


Hvor glad er du for at du valgte å reise til Tyskland?

– Det er jeg veldig glad for.  Selv om jeg kjente litt på det da jeg så at Storhamar fikk den Champions League-plassen, da var det litt hardt.  Men samtidig så vet jeg at det var et riktig valg av meg å ta.  Jeg er 26 år og man får ikke den utviklingen man vil ha om man ikke får nok minutter på banen.  Jeg har alltid hatt lyst til å spille i utlandet og jeg angrer ikke på at jeg reiste, jeg har det veldig fint, sier Sara Rønningen avslutningsvis.