Sara Lauritzen:  – Avtalen mellom FBK og Sarpsborg har betydd mye for min utvikling – Norsk Topphåndball
Foto: Marianne Kaugerud

Sara Lauritzen:  – Avtalen mellom FBK og Sarpsborg har betydd mye for min utvikling

En avtale mellom Fredrikstad og Sarpsborg gjør at bakspiller Sara Lauritzen fritt kan gå mellom klubbene og trene og spille med begge lagene uten noen form for karantene.  Dette gir henne en god treningshverdag i Fredrikstad og noen innhopp i REMA 1000-ligaen samtidig som hun har en stor rolle i Sarpsborg og får mye spilletid i 1. divisjon.

Avtalen gjelder for tre spillere og Harrieth Toft Nordrum har hatt samme løpet som Sara i høst.  Nå etter jul skal også Madelen Ramberg spille kamper for Sarpsborg. 

– Det er fin avtale som vi har hatt denne høsten her som har hjulpet mye til at vi har kunnet spille kamper i begge klubbene, sier Sara Lauritzen (19) fornøyd. 

Foto: Marianne KaugerudSara har fått ukeplan søndag kveld på hvor hun skal trene og til hvilke tider i den kommende uka.  Det har vært litt å holde styr på, men det har gått fint til nå, forsikrer 19-åringen.  Hun har trent mest med Fredrikstad denne sesongen, men i de ukene hvor Sarpsborg har kamp, er hun med på en til to treningsøkter med Østfoldklubben.

I VM-pausen hadde 1. divisjon fullt kampprogram og i den perioden trente Sara Lauritzen og lagvenninnen Harrieth Toft Nordrum mest med Sarpsborg. 


19-åringen skryter av samarbeidsavtalen mellom de to klubbene.

– Jeg føler den er veldig viktig.  Den har gitt meg muligheten til å få matching på et mye høyere nivå.  Når man har spilt på et rekruttlag i 2. divisjon i to år, ønsker man gjerne litt nye utfordringer.  Så det å få muligheten til å spille mye i 1. divisjon har vært veldig fint for min del.  Jeg føler jeg har utviklet mitt spill mot mye tøffere motstand gjennom denne høsten her.  Det har vært lærerikt for meg. 


Og hun fortsetter:

– Jeg blir bedre av å trene med spillere som er bedre enn meg selv.  Det å få trene med Fredrikstad Elite og få litt spilletid her og der, det betyr mye for motivasjonen og videre utvikling.  Fredrikstad har gjort en god sesong, det har hjulpet på at man ønsker å bidra og bli bedre.  Det har vært en lærerik høst, både gjennom spill i 1. divisjon og samtidig få litt tillit i REMA 1000-ligaen når det har vært muligheter for det. 

Fra venstre: Harrieth Toft Nordrum, Marte Råkil og Sara Lauritzen.
Foto: Trond Sørøy


I Fredrikstad har Lauritzen vært med på 10 kamper og fått sporadiske innhopp.  Hun står med 3 scoringer i REMA 1000-ligaen etter høstsesongen.  I Sarpsborg får hun mye tillit og spilletid og har scoret 40 ganger på 11 kamper fra sin playmakerposisjon. 

– Det viktigste for meg er å få matching, som jeg får i Sarpsborg, sier 19-åringen. – Og så har jeg en veldig god treningshverdag i Fredrikstad.  Jeg må ta de mulighetene jeg får i REMA 1000-ligaen og jobbe videre på trening og i 1. divisjonskampene for å vise meg frem så de innhoppene blir større etter hvert.  Jeg håper og tror at det kan det også bli, hvis jeg fortsetter å jobbe på og presterer bra i trening og kamp så vil de mulighetene bli flere og flere etter hvert. 


Fredrikstad har gjort en kjempe-høstsesong og er med i kampen om medalje.  I Sarpsborg er situasjonen annerledes med mye motgang og åtte tap på rad.  De grønnkledde ligger helt sist i 1. divisjon og er fem poeng bak sikker plass. 

– Sarpsborg er nyopprykket, og det er mange av oss som ikke har spilt i 1. divisjon før, noe som gjør at det tar tid å vende seg til nivået.

– Det å skille mellom at det går veldig i motgang i Sarpsborg og i medgang i Fredrikstad har vært litt utfordrende til tider.  Men så må man tenke utvikling for seg selv og også tenke at jeg ønsker å bidra så mye som mulig med mitt spill slik at Sarpsborg skal klare seg. 

– Vi har snakket en del om det før jul, at vi har hatt en tøff periode.  Vi startet sesongen ganske bra og så har det gått litt nedover.  Nå skal vi gi alt i kampene i vårsesongen og kjempe for å beholde plassen i 1. divisjon.  Det er fire lag som skal ned og det er en tøff pulje.  Det blir viktig å nullstille. 


Sarpsborg har tatt fem poeng i 1. divisjon så langt.  Seirene kom over Glassverket 25-23 og over Ålgård 33-23.  I tillegg hadde laget en opptur med 30-30 mot Junkeren i en kamp de lå under store deler av andre omgang. 

Etter den fine perioden har det blitt åtte tap på rad, hvorav flere ett- og tomålstap.

– I de første kampene i høst fulgte vi mer vårt spill, forteller playmakeren.  – Vi hadde ikke så mye fokus på hva motstanderen gjorde.  Når vi lar spillet vårt gå og setter hverandre opp i gode situasjoner så flyter det bedre.  Jeg føler at etter hvert som vi begynte å tape og følte mer på presset og at det er kjipt ikke å vinne, så ble vi stresset og gikk mer på mål selv.  Når vi ikke spiller i sammen, presterer vi dårlig.  Så det å finne tilbake til det kollektive spillet og få alle med, det kan bidra til at vi tar flere poeng fremover.

– Vi får ikke trent i sammen hele laget hver dag. Det er vi tre som kommer fra Fredrikstad, som ikke deltar på alle treningene.  I tillegg er Emma Grøndal på utlån fra Ravens og flere som bor i Oslo som ikke har mulighet til å være på hver trening. 

– Så for oss handler om at vi er flinke til å utnytte treningene hvor alle er på plass til å sette vårt spill.

Foto: Marianne KaugerudPå søndag er Levanger motstander på bortebane.  Trønderne ligger under nedrykksstreken på 11. plass og har ni poeng.  Det blir en viktig kamp for Østfoldlaget.  Hjemme i Sarpsborghallen i begynnelsen av september vant Levanger 36-26.

Er det i kampen mot Levanger det skal snu?

– Vi håper jo det! sprudler 19-åringen. – Det er målet og kampene som kommer fremover blir kjempeviktige med tanke på kunne klatre litt på tabellen.  Så kampen mot Levanger blir veldig spennende.  Vi har en tendens til å spille bra på bortebane og vi håper å fortsette den trenden også i vårsesongen.  Vi har treningskamp mot Fredrikstad torsdag og skal ha en trening i sammen hele laget på fredag.  Da får vi satt mer av spillet vårt inn mot møtet med Levanger. 


Hvor gøy har du det med håndballen denne sesongen?

– Det har vært veldig fint.  Jeg føler jeg har fått utfordret meg på mange områder, både med spillet mitt og mentalt hvordan jeg nullstiller fra å tape kamper til å vinne kamper.  At jeg venner meg til ulike typer spill.  Jeg har blitt midtback denne sesongen, som er en ny spillerposisjon for meg.  Jeg har fått mye ansvar og det er mye å forholde seg til når det gjelder ulike avtaler og spill. Det har vært kjempeartig! sier Sara Lauritzen avslutningsvis.