Sander Sagosen sitter i Paris og venter på å få flytte til Tyskland: -Jeg skal vinne alt med THW Kiel – Norsk Topphåndball
Sander Sagosen, Årets Håndballprofil 2019/2020. Foto: Paul Fekjær

Sander Sagosen sitter i Paris og venter på å få flytte til Tyskland: -Jeg skal vinne alt med THW Kiel

Tirsdag ble det klart, spillerne i Rema 1000-ligaen har stemt frem Sander Sagosen som Årets Håndballprofil i sesongen 2019/2020. Norsk Topphåndball ønsket å få til et møte med han, slik at prisen, høytidelig, kunne overrekkes. Det ble det vrient å få til, Sander befinner seg ganske plutselig i Paris – mot sin vilje.

-Hei Magnus. Så morsomt! Veldig stas å få en slik pris! Jeg er dessverre i Paris om dagen, måtte ned her å trene en siste måned før avreise til Tyskland. Så det blir nok litt vanskelig å få overrakt den prisen personlig da. Men håper vi kan få gjort det senere i sommer. Hører fra deg, skriver Sander i en SMS til www.topphandball.no etter at vi har avslørt for han at han er Årets Håndballprofil, kåret av alle spillerne i Rema 1000-ligaen for menn og kvinner.

Stor stas

OK, så lot det seg ikke gjøre å få delt ut prisen til Sander personlig i denne omgang. Men Norsk Topphåndball vil uansett avsløre vinneren, tirsdag 9. juni, så da avtalte vi en prat på telefonen i stedet. Og det var en glad vinner vi fikk en hyggelig prat med.

-Det er alltid ekstra stas når spillere og kollegaer i håndballen er de som har stemt deg frem. Dette setter jeg enormt stor pris, sier han oppriktig stolt og glad.

Prisen som Årets Håndballprofil markerer slutten på en sesong, som selv om den fikk en brå slutt og ble svært amputert, har vært stor for Sander Sagosen sin del. I januar vant han og Norge 3. plassen i EM. Sander ble toppscorer i mesterskapet, og han fikk naturligvis plass på mesterskapets All Star-lag. Han og hans PSG ble kåret til seriemestere i Frankrike for 7. gang, og for den 6. gang på rad. Sander ble kåret til den franske ligaens beste playmaker, og som om ikke det var nok stakk han av med prisen som seriens MVP (Most Valuable Player, mest verdifulle spiller. Vi har vært klar over det lenge, men vi gjentar det gjerne, Sander Sagosen er en av verdens beste, kanskje den aller beste, håndballspillere. Og sesongen 2019/2020 har bare forsterket den posisjonen.

Måtte til Paris for å gjøre ferdig kontrakten.

Da coronaviruset stoppet håndballen, og store deler av verden, reiste Sander hjem til Norge, og da det ble klart at den franske serien ikke ble fullført trodde nok han nok at tiden i Paris offisielt er over. Det har vært klart lenge at han går til THW Kiel når kontrakten med PSG er over den 30. juni, og han så nok ikke for seg at franskmennene ville ha han til Paris når aktiviteten er tilnærmet null. Men sånn gikk det ikke.

-Jeg måtte reise ned til Paris for å gjøre ferdig de siste ukene av kontrakten. Det var et krav for å få utbetalt det som står igjen av lønn og bonus. Men her i Frankrike ligger vi 3-4 uker etter Norge når det gjelder gjenåpning av samfunnet. Vi får ikke lov til å røre en håndball en gang, så vi møtes tre ganger i uka for fysisk trening, og ikke noe annet enn det, forklarer Sander.

-Jeg leser litt mellom linjene her at det kanskje irriterer deg litt at du måtte ned til Paris nå?

-Du er ganske god til å lese mellom linjene, det er egentlig forbanna irriterende, slår Sander fast, før han avslører at flytteplanene er rett rundt hjørnet

-Flyttelasset går til Tyskland i slutten av måneden, så det er ikke så mange dagene til. Som med alt annet om dagen er det veldig usikkert når håndballen kommer i gang for fullt i Tyskland. Det er en merkelig situasjon. Jeg vet ikke helt om vi går løs på oppkjøringsperioden med en gang, eller om vi må vente litt med det. I så fall kan det hende det blir noen ukers sommerferie i Norge.

Heksegryte. Gigantiske Sparkassen-Arena, med plass til 10.250 gale håndballfans blir Sander Sagosens nye lekegrind. Foto: THW Kiel / www.thw-handball.de

-Jeg skal vinne alt med THW Kiel

Etter tre år i Frankrike har Sander, i følge seg selv, blitt relativt bra i det franske språket. Men hvordan står det til med tysken?

-Jeg har lest litt, og tror det skal gå bra etter hvert. Det er nok enklere å lære seg tysk enn fransk for en nordmann, og når jeg starter å bruke språket kan det hende at noe av det jeg lærte på skolen dukker opp igjen, sier en smilende Sander Sagosen

PSG er en stor håndballklubb, og Frankrike er en stor håndballnasjon. Men interesse- og publikumsmessig er det ikke noe, som i håndball-verden, slår THW Kiel og den tyske Bundesliga. THW Kiel er den mestvinnende klubben i landet. Bundesligaen ble vunnet for 21. gang nå i år, cupen som heter DHB-pokal er vunnet 11 ganger, sist i 2019 og DHB-supercup er vunnet 9 ganger, sist i 2015. Champions League har laget vunnet tre ganger, men det er åtte år siden sist, noe klubben neppe er helt tilfreds med. EHF cupen vant laget i 2019, for 4. gang i klubbens historie. Håndball er kultur i Kiel, og håndballaget er byens store stolthet. Hjemmehallen, Sparkassen-Arena, er stort sett fylt til randen, med 10.250 gale fans, hver gang klubben spiller ball. Uansett hvor Sander hadde spilt håndball frem til nå ville en overgang til THW Kiel føles enorm.

-Jeg gleder meg helt enormt. Det blir en helt annen hverdag med en vanvittig interesse og et enormt publikum. Ikke bare på hjemmebane, interessen er stor over hele landet og alle lag har et stort publikum. Hver eneste kamp blir et rotterace. Men det er mye å spille om, Bundesliga, to tyske cuper og Champions League. Men jeg og klubben vil det samme. Vi skal vinne alt vi er med på i THW Kiel, avslutter Sander Sagosen energisk og avslører en mentalitet som gjør han verdig prisen som Årets Håndballprofil – sesongen 2019/2020.