Sandefjord med seks på rad, full pott og tabelltopp i 1.divisjon – Norsk Topphåndball
Foto: Sandefjord Håndball

Sandefjord med seks på rad, full pott og tabelltopp i 1.divisjon

En liten recap: etter 21/22 sesongen var Sandefjord blant de som måtte ta turen ned i 1.divisjon. Og i 2022/23 sesongen var de fattige 2 poeng fra direkte opprykk, i tillegg måtte de se seg slått av REMA 1000-liga laget Haslum i kvalifiseringen om den 14. og siste plassen i, ja akkurat, REMA 1000-ligaen.

Det snakker vi ikke mer om nå, for nå er sesongen 2023/24 godt i gang og i skrivende stund har det gått rett så bra med laget fra Sandefjord. Her snakker vi full pott på fire kamper, en solid målforskjell og samtidig er de ett av de gjerrigste lagene i 1.divisjon med tanke på baklengsmål.

Og så har de fått ny trener. Om du har noen år med håndballinteresse «i kroppen» så vet du godt hvem Geir Oustorp er, mangeårig både spiller og trener og nå altså tilbake i moderklubben. Men det er en historien vi får ta ved en senere anledning. Tiden før han ble trener i Sandefjord altså.

Vi fikk tatt en prat med Geir like etter at han var ferdig med den første jobben sin, og like før han skulle trene laget til sin 12-år gamle datter. Men helg blir det ikke før etter treningen til Sandefjord. På lørdag, for de trener alltid på lørdagene de. Sandefjord altså.

Foto: Sandefjord Håndball

Du gav deg som trener for Glassverket etter 2022/23 sesongen, du bor i Drammen, du jobber i politiet i Drammen. Så hva fikk deg, egentlig, til å takke ja til trenerjobben i Sandefjord, som tross alt er en times biltur unna, hver vei.

-Ja, det altså. Nei, jo, jeg er jo egentlig Sandefjord-gutt da. Og så har jeg en sønn som nå har blitt Sandefjord spiller. Han er 1.års senior (han var russ i vår) og hadde allerede vært på et par prøvetreninger i Sandefjord, så det var bestemt før jeg kom inn i bildet at han skulle til Sandefjord.

– Jeg fikk sett kvalik kampene mot Haslum, og etter at det ikke gikk veien der så valgte altså Einar Veierød å takke for seg etter 9 sesonger på Sandefjord benken. Så gikk det vel en liten uke før det kom en telefon med tilbud om å overta laget.

-Det var kanskje i seneste laget med tanke på inn mot ny sesong, og jeg måtte få avklart en del i forhold til at jeg er assistenttrener for det Tsjekkiske damelandslaget. Så om vi skulle få dette til å gå opp så måtte Sandefjord få flyttet noen kamper som kolliderte med de internasjonale datoene. Og sånn har det blitt.

Det tsjekkiske damelandslaget sier du, hvordan havnet du der?

-Bent Dahl, som er hovedtrener for de tsjekkiske damene, og jeg kjenner hverandre fra langt tilbake og har samarbeidet tidligere og så ville han gjerne ha en norsk assistent. Da var veien egentlig kort fra han spurte og jeg sa ja til å være med der. Og nå er det VM om en liten måned.

VM ja, det ser ut som du risikerer å spille VM-kamp rett rundt da Sandefjord skal møte opprykkskandidat Follo…Har du tenkt å sjonglere mellom Sandefjord og de tsjekkiske damene, eller?

-Nei, da blir det VM på meg. Akkurat det var klarert med spillergruppen i Sandefjord allerede før jeg takket ja til trenerjobben der. Det at jeg kunne komme til å være fraværende under VM.

-Planen er alt lagt for den perioden. Da blir Fredrik Svendsen sjef på benken, ikke helt alene da, for han får med seg en til. Så guttene blir godt ivaretatt de, det er jeg ikke mye redd for.

Foto: Sandefjord Håndball

Geir har vært trener siden midt på 2000-tallet, godt fordelt på lag fra REMA 1000-ligaen til 2.divisjon. Og for både dame- og herrelag. Han nevner både Byåsen, Glassverket (i flere perioder), Drammen, Larvik og Reistad. I tillegg har han vært innom Juniorlandslaget.

Men trener, hvorfor valgte du å gå den veien?

-Jeg tror jeg «alltid» har hatt en trener i meg. Faktisk så tok jeg trenerutdannelse allerede mens jeg spilte selv, og så vokste jeg opp med en far som var trener. Så det er nesten natrulig at det ble slik.

Da du sa takk for deg i Glassverket i vår, tenkte du da at du ville ha litt rolige tider?

-Denne sesongen var planen å «bare» være assistent for de Tsjekkiske damene.  Men så var det barndomsklubben da, og kombinert med at sønnen min gikk dit så var det vanskelig å si nei til Sandefjord.

Når jeg tenker meg om så har jeg nok vært i en eller annen hall nærmest hver dag siden jeg la opp som spiller

Det å skulle være trener for sin egen sønn, kan ikke det være litt vanskelig?

-Det skulle du kanskje spurt han om, kommer det umiddelbart, etterfulgt av litt latter. Før han fortsetter med at «litt spesielt er det jo, men det er ikke første gang han har meg som trener så det skal nok gå bra. Faren er vel kanskje større for at jeg blir tøffere mot han enn mot de andre, sånn har det i alle fall vært tidligere».

Og hvordan er du som trener?

-He, he. Jeg er veldig strukturert, krevende men tydelig. Og så sverger jeg til en kollektiv tankegang.

-Jeg brenner for håndballen, og har en rimelig klar oppfatning, eller filosofi om du vil, på hvordan det skal spilles.

-For å si det sånn, da jeg var yngre var jeg nok en mer utagerende trener. Der har jeg blitt noe bedre med årene selv om det hender at jeg fortsatt får det gule kortet.

Til orientering så har han fått ett kort til nå i sesongen, mot totalt 5 forrige sesong. Da som Glassverket trener.

-Du vet, jeg hadde selv en svensk trener på nittitallet, da «alle» skulle spille etter den svenske modellen, så jeg er vel blitt en slags kvasiløsning – har med litt av alt.

Er du slik også med 12-åringene du trener?

-He, he, nei der er vi ikke kommet – enda.

Om jeg hadde stilt det samme spørsmålet til spillerne, om hvordan du er som trener altså, hvilket svar tror du jeg hadde fått?

-Da tror jeg de ville sagt at jeg er strukturert og at jeg tenker kollektivt. Og at de løper mye...

Foto: Sandefjord Håndball

Sandefjord som lag, dere er ett av 1.divisjons gjerrigste lag med tanke på baklengsmål, og ligger på ca samme snitt pr kamp som på samme tid i fjor. Men hva med spillerstallen, er den også nærmest identisk med fjorårssesongen?

-Der er vi nok ganske lik fjoråret. Jeg tror vi har mistet  fire spillere. To kantspillere og to bakspillere. Men stammen er der fremdeles, og kombinert med et godt forsvar og gode målvakter så har vi greid oss godt til nå.

Har Sandefjord som lag endret seg etter at du kom inn, eller kan motstanderne «spille» på informasjon fra i fjor?

-Ja, det tror jeg de kan. Jeg kom hit i midten av juni da Einar Veierød takket for seg etter 9 sesonger. Og med stammen intakt, så er det ikke så mye som er endret.

Det har til nå vært tre klare seirer, en OK seier og en meget knapp en, så sesongen fram til nå, hva tenker du om den?

-Målsetningen vår er å holde oss i toppen gjennom hele sesongen. Så selv om det er tidlig ennå med bare fem spilte kamper så tenker jeg at vi har gjordt jobben vår til nå. Jeg er godt fornøyd med at vi har vært feilfrie til nå. Men vi får se framover, vi har mange tøffe kamper foran oss.

-Men 1.divisjon har ikke «satt seg» skikkelig ennå, det kan fremdeles komme overraskelser. Det er lenge til vi er ferdig med alle 26 kampene. Pr i dag er det Charlottenlund, Follo og vi som står med full pott. Det er kanskje slik som forventet før sesongstart?

Tekniske feil er roten til alt vondt !

Tekniske feil er ett tilbakevendende tema, finnes det et akseptabel tall på antall feil i en kamp?

-Tja, for egen del er jeg nesten sykelig opptatt av tekniske feil, de er roten til alt vondt! Vi har et høyt fokus på å unngå tekniske feil og skal helst ikke over 10 stk pr kamp.

Og med et snitt på 7,8 pr kamp til nå i sesongen, må det vel sies at de er innafor?

Ny sesong, nytt lag og nå som herretrener mot dametrener forrige sesong. Jeg bare må spørre, er det nevneverdige forskjeller i det å trene herrer kontra damer?

-Nja, nei eller jo, noen er det men ikke så mange. Den største forskjellen er vel at det fort blir litt blir mer temperatur på guttesiden. Der smeller det både høyere og oftere enn på damekampene. Både med taklinger og det verbale. I tillegg har jeg inntrykk av at guttene har mer kontakt med dommrene for å si det slik, de diskuterer mer enn det damene gjør.

Foto: Sandefjord Håndball

Har håndballen forandret seg etter at du selv var aktiv spiller?

Ja, jo den har jo på en måte det. Mest med tanke på at i dag går alt mye fortere. Men også av at noen av reglene er blitt endret, som f.eks raske avkast og når det blir passivt.

-Antall ballkontroller er nok slik som før. Men det er mye mer mål i kampene nå enn det var i «gamle dager». Og det blir flere og flere kamper med over 30 mål til begge lag. Men jeg er usikker på om spillerne er bedre individuelt nå eller om forsvarsspillet er dårligere enn før.

-Men selfølgelig, en kamp der det skjer noe hele tiden og det blir scoret mange mål har jo en stor underholdningsverdi da. Så for publikum er det en fordel at det hele tiden «skjer noe».

Sånn til dagen jobber du som politi i Drammen – hvordan får du dagene til å gå opp?

-Ha, ha – et godt spørsmål du. Jeg er god på struktur, og så har jeg en veldig grei arbeidsgiver som lar meg få lov å drive på med andre ting. Og så hjelper det på at jeg siden 2015 kun har jobbet på dagtid og heller ikke har hatt helgevakter.

Og så et spørsmål som «alle» får,  hvem blir den tøffeste motstanderen og hvem rykker opp til REMA 1000-ligaen?

-Follo blir nok en av de tøffeste. De er jo av mange tippet til opprykk.. Utifra slik det står i dag tror jeg at også Charlottenlund vil blande seg inn i kampen om det opprykket. I tillegg vil vi også være med i kampen om spill i REMA 1000-ligaen neste sesong.

-Men nei, det er vanskelig å si. Og som jeg sa i sted, 1.divisjon har ikke «satt seg» enda, så det kan komme overraskelser. Det er lenge til sesongslutt.

Og før jeg gav meg bare måtte jeg spørre om han fremdeles blir gjenkjent når han er rundt omkring i de forskjellige arenaene? Da ler han

-Ikke som håndballspiller nei. Det er jo «snart  100 år» siden jeg spilte, så det er i tilfelle bare spesielt interesserte. Men jeg treffer jo stadig vekk de jeg har spilt mot og eller med opp gjennom årene. Og de som kjenner meg som ekspertkommentator fra både radio og tv. Så det er nok som trener de fleste kjenner meg igjen som, ikke fra tiden som spiller.

Som blir det siste han rekker før han må avsted for å trene de 12-år gamle jentene.

PS: det ble også et kort på trener Geir Oustorp i søndagens kamp mot Randesund