Sandefjord tilbake i toppen – Norsk Topphåndball
Foto: Sandefjord Håndball

Sandefjord tilbake i toppen

Med en kamp igjen av sesongen ble det bråstopp. Sandefjord lå på kvalifiseringsplassen og planla en «heidundrende best i by’n-kamp» mot byrival Runar Sandefjord. Men kort fortalt – den kampen ble det heller ikke noe av og dermed har byen Sandefjord neste sesong to lag i Rema 1000-ligaen.

På trenersiden satt Einar Veierød og Gunnar Pettersen ved roret da sesongen ble avsluttet. Neste sesong skal Einar Veierød og Anders Holand Pettersen som skal føre skuta videre. Og ja, sistnevnte er sønn av avtroppende Gunnar Pettersen.

Einar Veierød, ny hovedtrener i Sandefjord

Vi har tatt en liten nett-prat med Sandefjord om come-backet i toppen av norsk håndball

Men først litt historie:

Når vi sjekker Håndballens Adelskalender finner vi tre utgaver av Sandefjord; Sandefjord HK, Sandefjord TIF og Sandefjord Håndball (da holder vi Runar Sandefjord utenom). Kort fortalt så startet historien i 1986 da Sandar og Sandefjord TIF ble enige om en felles elitesatsing. I 2011 ble Sandefjord Håndball etablert som felles elitesatsing for Sandefjord TIF, Sandar og HG Gokstad, og i 2020/21 sesongen opprykket et faktum. Vil du lese hele historien, gå inn på sandefjordhandball.no

Anders Holand Pettersen, ny assistentrener i Sandefjord
La oss gå tilbake til årets lag, direkte opprykk, coronavirus og unntakstilstand

Sandefjord har som klubb (under flere navn og konstellasjoner) lang fartstid i toppen av norsk håndball – hvordan har veien tilbake til toppen vært?

Den har vært lang, men givende. Siden vi rykket ned i 2012 har vi hatt tilhold i 1. divisjon med varierende resultater. Men underveis har vi fått fram 2-3 veldige gode årganger. Både -96, -98 og -00 har vært blant landets beste med flere LERØY-medaljer, hvorav to gull, og sølv fra junior-NM.

De siste årene har vi vært i opprykksstriden, med kvaliktap for Falk i 2017/18, 4. plass på dårligere målforskjell i 2018/19 og kvalikplass igjen i 2019/20. Så det var vel egentlig litt fortjent at vi fikk den plassen?

Spillerstallen? Er det her snakk om masse erfaring eller er det mye ungdom?

De siste fire årene har vi omtalt oss selv som et juniorlag, og det med rette. Vi har hatt en gjennomsnittsalder på rundt 20 år. Nå er det litt anderledes. Få -99, -01 og -02 spillere har gjort at vi har måttet se litt utenfor Sandefjord og omegn etter nye spillere. Nå får vi en snittalder på rundt 23 år, og da er vi vel kanskje blant de mer erfarne i norsk topphåndball?

Vi har mistet keeper Tarjei Hamborg (lagt opp), strekspiller Kristian Hübert Larsen (Elverum) og høyreback Viktor Petersen Norberg (Drammen). Når vi i tillegg hadde en liten a-stall i år, må vi forsterke. Vi har lånt venstreback Jonas Elverhøy fra Elverum, signert strekspilleren Håkon Økern fra ROS og midtbacken Sander Ree-Lindstad fra Sandnes. I tillegg var det allerede i januar klart at høyrebacken Sander Wennberg Linderud skulle komme til oss, også han fra Elverum.

To Rema 1000-liga klubber i samme by, er dette utelukkende en fordel eller blir det kamp om både spillere, publikum og samarbeidspartnere?

Denne byen er vant med to klubber i håndballtoppen, slik har det vært siden 80-tallet, og slik kommer det sikkert til å bli en god stund til. Det er to veldig ulike klubber, bygd på helt forskjellige tradisjoner. Sandefjord Håndball er prestasjonsklubben for fire klubber i nærmiljøet; Sandefjord TIF, Sandar, HG Gokstad og Tjølling, mens Runar er Runar.

Så kan det sikkert diskuteres opp og i mente om det er bra eller dårlig for håndballen og for klubbene. Men vi kan i hvert fall love spillerne våre to intense lokaloppgjør i REMA1000-ligaen! Vi henter spillere fra forskjellige miljøer. Vi har en strategi som sier at halvparten av spillerne i A-stallen skal komme fra Sandefjord og nærområdene. Vi har også i stor grad vårt eget publikum. På sponsorsiden kunne vi kanskje fått til noe mer hvis vi hadde hatt én klubb framfor to, men jeg er ikke helt sikker på det heller.

Det er fremdeles usikkert når, og hvordan, neste sesong starter opp – hvordan forbereder Sandefjord seg på oppstartet av Rema 1000-ligaen?

I øyeblikket er spillerne permittert, men jeg vet at de driver uorganisert egentrening og trening i mindre grupper. Vi håper å kunne redusere permitteringene ganske snart, men er avhengige av positive signaler i forhold til kompensasjon for en avlyst Fjordcup. Den er hovedinntektskilden vår.

Så fort vi for mulighet til det, trekker vi inn i hallen igjen, og så er det snart ikke mer enn tida og veien for å bli klare til sesongstart. Vi regner med at det blir mye trening, og kanskje noen treningskamper mot nærliggende lag, denne sommeren.

Utover det sportslige har vi brukt korona-tiden til å bygge klubb. Sandefjord Håndball har hatt en liten organisasjon med få å spille på. Opprykket til REMA1000-ligaen har motivert oss til å få inn flere mennesker. Nå har vi et sportslig apparat på plass rundt alle herrelagene (REMA1000, 2. div og 3. div) og damelaget (2. div), vi har ansatt ny markedsansvarlig (Fredrik Svendsen, som også er spiller), vi har fått i gang et markedsutvalg og vi har utvidet arrangementsstaben 400 %. Så det som var en gruppe på 3 for en måned siden er nå blitt et lag på 13. Det merker vi allerede stor effekt av.

Foto: Sandefjord

Til slutt: om dere ser inn i glasskulen; hvor ser dere for dere Sandefjord etter endt 2020/21 sesong? Hva er målsetning for den kommende sesongen?

Målet er å være et REMA1000-lag også i sesongen 2021/22. Vi mener vi har et mannskap som skal være godt nok til å kjempe jevnt med de fleste lagene i divisjonen. Så vil det alltid være tilfeldigheter som vipper det i den ene eller andre veien. Men vi er i ferd med å få på plass en stall av gode norske håndballungdommer (med et par hederlige utenlandske unntak) som ikke har tenkt å stå med lua i handa. Vi har trua, det er sikkert!

Og vi andre gleder oss til fortsettelsen.