Sa «ja» uten betenkningstid – Norsk Topphåndball
Foto: Kolstad Håndball

 Sa «ja» uten betenkningstid

Da Elverum-spiller Sigvaldi Gudjónsson i sesongoppkjøringen til 2019-2020-sesongen fikk tilbud om å bytte beite til Kielce, trengte han ikke betenkningstid, men svarte «ja» med det samme. 

Heftig jubel etter hjemmeseier i Champions League-kamp.


– Å få sjansen til å spille for en så stor klubb, med en legende som trener – Talant Dujshebaev – og i en hjemmehall som byr på en fantastisk ramme, da var svaret gitt, forteller «Sigi» og legger til om hallen: 

– Den kalles Legionærenes Hall, tar ikke mer enn ca. 4200 tilskuere, tror jeg, men det virker som det er 10 000 på tribunene. Det er den fineste hallen å spille hjemmekamper i og det motsatte for bortelaget. 

Kolstad-spillerne har noe å se frem til i slutten av februar… 

Sigvaldi har mange gode minner fra sin forrige hjemmebane. Det handler om Champions League-kamper mot lag som Barcelona og PSG og også knivskarpe dueller mot det andre store polske laget, Wisla Plock. For ikke å glemme «dialogen» med en fullsatt hall etter en vunnet kamp: 

– Da får debutanten gjerne i oppgave å dra i gang klapping mot publikum – på islandsk vis. Å stå der og hoppe og klappe «sammen» med supporterne våre, det er «fett». 

Supportere og spillere – jubler sammen i begeistret «familieselskap». Med 84 på ryggen sammen med keeper Wolff – Sigvaldi.

Men hva med trener-regimet i klubben som har tre Champions League-finaler – én vunnet. Hvordan var det å spille under spiller- og trenerlegenden Talant Dujshebaev? 

– Fantastisk. Han er en herlig fyr, veldig direkte, på en bra måte, og en mann jeg setter veldig stor pris på. Jeg er rett og slett takknemlig for å ha fått spille med han som trener.  

– Det mangler ikke på temperament på benken under kamp… 

– Han kan virke tøff, og er jo det, men på en god måte og fordi håndballen betyr så mye for ham. Han har et vidt følelsesregister og er en mann som elsker håndball, rett og slett. Jeg husker godt det første møte med ham; han var ekstremt smilende og glad. Fra dag én følte jeg at jeg var en del av en stor familie. Han får alle til å kjempe hardt for hverandre. 

– Storfamilien Kielce, men i den også familien Dujshebaev – sjefen selv og hans to spillende sønner Alex og Daniel. Får det noen spesiell betydning på banen? 

– Ikke i det hele tatt. Dette håndterer Talant Dujshebaev ekstremt bra, veldig profesjonelt. På trening og i kamp merket vi ingenting til familiebåndet. Talant er også en super taktiker, verdens beste coach – i alle fall én av de aller, aller beste. 

Sigvaldi scoringsjubler i kamp mot PSG. Brødreparet Karabatic ser ikke fullt så glade ut…

– Hva sitter best igjen av den håndball-lærdommen du fikk med deg fra to år under Dujshebaevs ledelse? 

– Mye, men kanskje aller mest hans drill av forsvarsspill på spansk vis. Jeg er kjempefan av det. Om jeg etter karrieren begynner som trener, skal mitt lag spille slikt forsvar. En annen ting var at Dujshebaev lot oss trene på flere posisjoner. Tankegangen var at vi skulle lære oss til å se og forstå spillet fra mer enn bare vår spesialposisjon. 

– Det var – og er – et lag med spillere fra mange forskjellige land og så er arbeidsspråket polsk. Hvordan er det mulig? 

– Jeg skal innrømme at det var vanskelig i starten. Men vi fikk polsk-undervisning både før vi flyttet til Kielce og også mens vi bodde der. Ganske snart lærte vi håndball-polsk, og etter hvert ble det så bra at vi klarte også gjøre oss forstått med enkle ting. 

– Hva med det sosiale livet. Var dere sammen uten håndballtøy på? 

– Ja, det var vi. Det var en veldig bra lagfølelse, spiste ofte sammen, og damene – kjæreste – våre var også med. Vi var som en eneste stor familie. Jeg har fortsatt god og jevnlig kontakt med flere av spillerne, som Daniel Dujshebaev, de to franske spillerne, strekspilleren Nicolas Tournat og kantspilleren Dylan Nahi (han gleder jeg meg til å få mange gode dueller mot!), og en annen strekspiller, hviterusseren Artsem Karalek. 

Etter to år i én av verdens beste klubber, hva savner Sigvaldi mest? 

– Å vinne kamper i den fullsatte hjemmearenaen.  – Hvor stor vinnersjanse har vi i Trondheim Spektrum på torsdag, tror du?

– Tja, ikke godt å si. Men at Kielce tapte åpningskampen mot Aalborg og til og med på hjemmebane, det er nok ingen fordel for oss, smiler Sigvaldi og antyder at vi har et sted mellom 35 og 40 prosent vinnersjanse. Det høres i så fall ikke så «hakkande gale» ut – mot siste sesongs Champions League-finalist. 

PS!
Kielces tyske landslagsmålvakt Andreas Wolff er skadet og har ikke vært på banen så langt denne høsten. At – om – Kielce må klare seg uten ham, er fordel Kolstad.

SIGVALDI
29 år
Mistet Ch.League-finalen i 2022 (mot Magdeburg) på grunn av skade.
* Har vært med på å slå Barca (i sin andre sesong i Kielce).

KARRIERE-VEIEN:
Bjerringbro/Silkeborg: 2013/14
Aarhus Håndbold: 2014-2018
Elverum: 2018-2020
Tamza Vive Kielce: 2020-2022
Kolstad fra 2022/23-sesongen

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Patrykptak