
Ryger Stavanger – klubben der to ble til en
Ryger Stavanger, ny av året (selv om sesongen snart er halvspilt), i skrivende stund liggende på fjerdeplass på tabellen, to poeng bak Sandefjord og Follo på andre og tredje plass og «et hav» bak serieleder TIF Viking. Og de tre første lagene bak der igjen er enten to poeng bak eller helt på linje med Ryger. Det er med andre ord (i skrivende stund altså) rimelig tett bak TIF Viking.
Men tilbake til «det ferske laget» fra Stavanger. I fjor var Ryger Stavanger hhv Viking og Stavanger. Der førstnevnte spilte kvalifisering til REMA 1000-ligaen mens det andre havnet sånn midt på tabellen. Eller ganske nøyaktig på midten om jeg skal vere helt… hm nøyaktig
På dette tidspunktet i intervju forberedelsene pleier min gode venn Google å «fore meg» med opplysninger, men denne gang kom jeg ingen vei. Før det dukket opp et intervju med Aftenbladet fra i vår. Og der kunne jeg lese at før han reiste til Stavanger var han trener for 2.divisjonsklubben Bjørnar i Bergen (en klubb som for øvrig var tre fattige poeng fra opprykk til 1.divisjon forrige sesong). Videre at han er ansatt i tilnærmet 100% stilling i den sammenslåtte klubben. Og at han har store ambisjoner som trener.

Jeg tok sjansen på å forstyrre trener Morten Valther Moldrup midt i forberedelsene til det som fort kan bli en veldig viktig kamp, nemlig hjemmekampen mot serietoer Sandefjord 18.desember.
Så først av alt; hvem er du Morten Valther Moldrup?
Han tygget litt på det spørsmålet, «det var ikke meg samtalen skulle handle om». Men så fikk jeg vite ganske mye likevel
-Jeg er Morten, en 30 åring fra Danmark, som drog til Norge for å vere trener på fulltid for omtrent fire år siden. Og da jeg fikk tilbudet, kastet jeg meg uti med begge beina. For selv om jeg brukte syv år på å ta en Master i Opplevelsesøkonomi så var det trenergjerningen som lokket mest.
– Jeg fikk tidlig ansvar for et G18 lag i Århus. Dette var samtidig som jeg spilte selv, og studerte. Så på en eller annen måte har jeg alltid hatt en treneroppgave.
-Med meg til Stavanger har jeg kjæresten min, som er fra Bergen. Du kan si jeg fant henne på trenerveien min. Hun har aldri spilt håndball selv, men er en fantastisk støtte for meg i jobben min. Hun studerer, pendler litt til jobb i Oslo og litt jobb i Stavanger. Så hun har på en måte gått fullt inn i håndball-livet hun og.
Omtrent samtidig som de, Ryger altså, forhandlet med ny trener var Viking midt oppi kvalifiseringsspill til REMA 1000-ligaen.
Da du signerte med Ryger, var det klart om det var ett 1.divisjonslag eller REMA 1000-liga lag du skulle lede sesongen 2022/23?
-Æhm, jeg mener første kvalik-kampen var spilt og det hele mer eller mindre av avgjort. Men utfallet hadde ingen betydning for jobben min.
-Jeg viste at det var, eller er blir det rette å si, en masse spennende spillere med utspring i de to klubbene. Det var et nytt prosjekt, og jeg mener at det ligger et uutnyttet potensiale i området og at alle forutsetninger for å lykkes ligger der.
Hvorfor, eller hvordan, havnet du som trener i Ryger? Har du noen formening om det?
-Håndballverdnen er liten, og jeg har folk som jobber for meg (en agent) som holder seg oppdatert på hva som skjer rundt omkring. Mine folk var klar over at Ryger var et lag jeg kunne tenke meg å jobbe med.
Vi siterer Rygers nestleder Rune Aksland og styremedlem Svein Axel Johannesen uttalelser til Aftenbladet.no der de «forteller om en tidkrevende prosess med å ansette ny trener, men at de raskt ble positivt overrasket over Moldrups engasjement og gode forberedelser. Han var langt, langt bedre forberedt på spillergruppa og våre visjoner sammenlignet med de andre vi har snakket med. Vi håper og tror at Morten er en kommende topptrener som kan løfte seg selv i takt med dette prosjektet»


Og var du noensinne i tvil om å ta jobben da tilbudet kom?
-Nei. Selv om jeg hadde noen flere muligheter så var jeg aldri i tvil.
Sesongen for Ryger til nå? Hvordan ser du på høsten så langt?
-Så langt har det vært enormt lærerikt. Mange nye ting og mye nytt som skulle på plass. Ikke bare det sportslige, men alt rundt også.
-«Alt» er nytt og alle skal forstå hva som skjer, både spillere, trener, støtteapparat, støttespillere, sponsorer og alle andre.
-Vi har vært omgitt av mye entusiasme – det er lagt ned veldig mye godt arbeid. Og arbeid som sikkert kunne vært gjordt bedre. Og jeg føler at vi blir bedre og bedre for hver dag som går.
Klubben du tok over var tidligere to klubber, ble det (totalt sett) stor utskifting i spillerstallen når de gikk fra to til en klubb?
-Spillersammensetningen var det første jeg tok tak i da jeg startet i Ryger. Her skulle to klubber sette sammen til en gruppe. En gruppe der noen kjente hverandre som medspillere mens andre bare kjente hverandre som motspillere. Og mens noen forlot gruppen så var det andre som skulle inn i nye roller.
-Relasjoner skulle bygges og det var ikke bare lett. For noen av partene.
Hvor god kjennskap hadde du til lagene og spillerne før du tok over?
-Jeg hadde brukt lang tid på å studere håndballmiljøet i og rundt Stavanger. Så jeg hadde rimelig god oversikt, og kjennskap, til spillerne i Ryger. Ikke at jeg kjent de personlig, men jeg tror likevel at jeg på avstand fikk kjennskap til de fleste i klubben.
Som trener reiste du fra Bjørnar til Ryger, og jeg mener å ha lest ett sted at du også har trent Stord? Men din egen spillerkarriere – hvordan har den vært?
-Hmhm, den har vel vært litt rundt omkring i Danmark. Moderklubben min er Sønderjyske. Etter det var jeg innom flere klubber i Århus området. I alt fra 2.divisjon til øverste ligaspill. Jeg gav meg som spiller omtrent på den tiden jeg reiste til Stord for å vere trener på full tid.

Du er en danske i norsk håndball – er det stor forskjell på måten å tenke håndball på i Danmark og Norge?
-Alt er jo relativt da. Forskjeller er det, men ikke større enn at det er lett å inkludere for eksempel norske spillere i Danmark. Lettere enn om de reiser utenfor Skandinavia for å spille.
-Går vi mer ned i detaljene så er det nok litt større forskjeller. Både når det gjelder trening, treningsmengde, samspill og duellspill. For eksempel. Men det blir en veldig lang rapport skal vi grave oss ned i de detaljene.
Det er to poeng opp til Sandefjord på andreplass – det som i utgangspunktet er, eller var, kvalifiseringsplassen. Nå blir det nye regler og tredje plassen blir også en kvalifiseringsplass. Noe som vel er samme modell som Viking var gjennom forrige sesong
Denne omleggingen av regelverket og utvidelsen av REMA 1000-ligaen, gjør det noe med målsetningen til Ryger?
-Jeg må først si at jeg synes det er litt spesielt at det kommer en slik regelendring midt i sesongen. Det kan gjøre det vanskelig, det å plutselig få en ny situasjon å forholde seg til. For det blir jo på en måte en omstilling midt i sesongen.
-For vår del så ligger fokuset vårt alltid på neste kamp. Og det er der vi skal ha det, og så får vi se hvor vi er når vi kommer uti april en gang.
Hva er forresten målsetningen til Ryger? Opprykk? Eller er det for tidlig etter sammenslåingen?
-Klubben er klar på at vi går for opprykk – når vi er klare for det. Så inntil da er målsetningen å bli et stabilt godt 1.divisjonslag. Så tar vi opprykk den dagen alt ligger til rettefor det.
Og hva er din målsetning som trener? Tenker du litt sånn år for år eller så langt som mulig?
-Så lenge alt klaffer på hjemmebane så har jeg helt klart ambisjoner om at jeg skal kunne leve av treneryrket. Jeg vil bli så god som jeg kan bli, for å si det sånn.
-For meg er dette en helt unik mulighet, det å få jobbe med folk og bidra til at de utvikler seg både som menneske og håndballspiller. Det er dette jeg liker å jobbe med og synes er gøy.


På søndag kommer Sandefjord på besøk – hva tenker du før den kampen? Er det «bare nok en kamp» eller betyr denne mer enn andre kamper for å si det sånn?
-Jeg ser jo at for de rundt laget, inklusive media, så betyr denne typen kamper mye. Og joda, det er spesielt det å slå opprykksfavorittene. Det merket vi da vi slo Bergen.
-Men for egen del så er to poeng to poeng. Vårt mål er at vi skal vere gode sammen, vi skal spille vårt spill og holde oss til vår plan. Og så skal vi gjennomføre planen.
-Og unngår vi både skader og sykdom så skal vi vere i en posisjon der vi skal kunne slå alle.
I det tidligere nevnte avisintervjuet med Aftenbladet står det at du er tilnærmet 100% ansatt i Ryger – har du en sivil jobb i tillegg?
-Når jeg ikke er i hallen finner du meg på St.Svithun Videregående skole, på Idrettslinjen der.
Før vi gir oss, sånn ca. hvor mange timer bruker du på håndballen i uken? Har du peiling på det?
-Nei, det er vanskelig, for ikke si umulig å svare på. Jeg tenker håndball hele døgnet jeg!

Noe som er helt på linje med de andre trenerne i 1.divisjon. Og jeg sier takk for praten og lykke til med kampen på søndag.