Rivas Toft:  – Jeg føler det er flere lag som frykter å møte oss – Norsk Topphåndball
Foto: Stian Bye Høgsveen

Rivas Toft:  – Jeg føler det er flere lag som frykter å møte oss

Etter to gode sesonger i Viborg hvor Mathilde Rivas Toft gjentatte ganger var på Rundens lag har hun fortsatt det gode spillet i Storhamar etter overgangen i sommer.  Hamarklubben kjemper om topp-plasseringer i alle turneringer og er i ferd med å gjøre tidenes beste sesong.

– Jeg føler det er noe på gang på Hamar, smiler Mathilde Rivas Toft (26).  – Det er mye engasjement og mange som ønsker at vi skal gjøre det bra.  Og det er god stemning i hallen, så det har absolutt vært positivt å komme hjem til spill i REMA 1000-ligaen igjen. 


Etter 20 serierunder ligger Hamarklubben på andreplass med 18 seire og to tap.  Storhamar har blitt nummer to i REMA 1000-ligaen de fire siste sesongene. 

– I seriekampene har vi fremstått bare bedre og bedre.  Det handler om å finne relasjoner og finne ut hva som passer sammen til enhver tid.  Jo mer tid vi har fått, jo bedre har vi fremstått. 

– Og som vi har pratet litt om innad, vi må være fornøyde med mye av det vi gjør, selv om ikke alt er perfekt.  Det er viktigste er å vinne kampen.  Alt i alt synes jeg det har vært veldig positivt det vi har levert og med tiden vil det bli enda bedre, sier 26-åringen begeistret. 

Foto: Stian Bye Høgsveen


Har du funnet din plass i laget

– Det er alltid sånn når man kommer til et nytt lag, tar det litt tid å komme inn i det.  Uansett hvor mange ganger man har gjort det, så må man finne seg til rette med et nytt spill.  Man vet at man kan, men det handler om å treffe hverandre godt med relasjoner og spillestil.  Jeg føler at det begynner å løsne litt nå.  Selv om jeg fortsatt føler jeg, har mye å gå på. 


Får du brukt dine kvaliteter i spillet?

– Ja, det føler jeg absolutt.  Jeg får bidratt med spilleforståelse, mellomdistanseskudd og skudd bakfra.


Mathilde har virkelig markert seg i REMA 1000-ligaen og har scoret nest flest mål for Storhamar.  Hun har scoret 80 mål på 19 kamper.


Hvordan fornøyd er du med din egen innsats i serien?

– Det har løsnet mer og mer, det er sånn det er når man er ny et sted og jeg begynner å finne min spillestil i laget.  Jeg skulle selvfølgelig ha ønsket at det klaffet fra første stund, men det gjør det ikke alltid.  Totalt sett stigende vil jeg si. 


I NM har Storhamar også gjort det skarpt og spiller Final8 i Arendal neste helg.  De møter Sola i semifinalen 24. februar. 


Våger dere å tro på gull i Final8?! 

– Det er som vi snakker om at vi må ha fokus på oss selv og det vi har gjort bra.  For vi vet at på vårt beste har vi mulighet til å matche de fleste lagene.  Det handler om oss selv og at vi må finne det riktige spillet som gjør at vi lykkes.  Det kan gå på dagsform også.  Det så vi i seriekampen mot Vipers da var det ingen som skulle ha dagen.  Så jeg tror at det handler om ikke å tenke for mye på det, men at vi har mulighet til å ta NM-tittelen, det mener jeg vi skal tørre å si høyt, sier hun. 

Foto: Stian Bye Høgsveen


Også i europacupen gjør Hamarklubben seg bemerket.  Laget er kvalifisert for kvartfinale i EHF European League.  Det ble klart etter seier 27-26 over Nykøbing Falster Håndbold.  Storhamar leder pulja med fire seire og et tap, ett poeng foran  HC Podravka Vegeta.  De to beste lagene i hver pulje går til kvartfinale. 

En kamp borte mot Praktiker-Vác på søndag gjenstår.  Resultatet i den kampen avgjør om det blir første- eller andreplass i pulja. 

Mathilde har scoret 23 mål i Europa.  Så langt.

– Det er veldig gøy å være klar for kvartfinale! sier bakspilleren ivrig.  – Det er artig å komme langt med et lag fra Norge.  Vi har mål om å komme så langt som mulig i Europa og nå er første steg unnagjort.  Så får vi se om vi blir nummer en eller to, men uansett vil vi møte et godt lag i kvartfinalen.  Målet er å komme helt til Final 4.

– Vi merker at vi må opp på et annet nivå når vi spiller europacupkamper.  Det er flere i laget vårt som har spilt i Europa tidligere og som vet hva som kreves.  Du merker det litt på stemningen at folk er ekstra tente og giret på de kampene.  Det kommer på en måte litt ekstra av seg selv, forklarer hun.

– Vi har fremstått sterke.  Jeg føler det er flere lag som frykter å møte oss, sier hun fornøyd.  – Vi har et skikkelig tempo i laget og er gode på mye.  Du kan ikke forberede deg bare på en ting når du skal spille mot Storhamar.  Det er mange som er gode og det er bredden som er en ekstra styrke for oss.


Denne sesongen har Storhamar fremstått mye mer stabile i prestasjonene enn i tidligere sesonger.  I fjor for eksempel spilte de tre uavgjorte kamper og gikk på fem tap i løpet av 22 kamper i seriespillet.  I år står Storhamar så langt med 18 seire og to tap på 20 kamper. 

– Det at vi har en god bredde i laget er viktig.  Det gir en trygghet å vite at om man ikke har dagen, så har vi minst en like god spiller som kan komme inn og bidra.  Vi har forskjellige spillertyper også som gjør at vi kan variere spillet.  Det gjør det vanskeligere for motstanderen.  Jeg tror at det gjør at vi er mer uforutsigbare å møte og at det gjør oss mer stabile som lag.

Foto: Stian Bye Høgsveen


At du valgte Storhamar som din nye klubb, var det et godt valg?

– Absolutt, jeg er fornøyd, sier hun begeistret.  – Det er mange spillere her som har spilt på et høyt nivå og hele spillergruppa ønsker å utvikle seg.  Det er positivt at det er en så stor iver i gruppa.  I tillegg er det godt å være hjemme i Norge igjen og nærmere familie og har flere ting i nærheten som jeg tror er positivt for å lykkes. 


Fremover?

– Jeg håper at vi kan komme til Final 4 i Europa, det hadde vært et stort skritt for klubben og oss spillere.  Det hadde vært skikkelig kult.  Jeg føler at Storhamar hvert år sier at i år skal vi ta gullet, men Vipers er et godt lag og har vunnet Champions League tre år på rad.  Men det handler om det sportslige og få det til å fungere.  Hvis vi treffer på vårt beste, skal vi klare å slå alle lag i serien.  Vi har også et mål om å komme til finalen i sluttspillet og kjempe om sluttspilltittelen, sier Mathilde Rivas Toft avslutningsvis.