Om FBK-Flint og Sola-Vipers – Norsk Topphåndball

Om FBK-Flint og Sola-Vipers

2 kamper  REMA 1000-ligaen er blitt spilt denne helga.  I går vant Vipers Kristiansand 34-25 over Sola i Åsenhallen.  I dagens kamp i Kongstenhallen vant Fredrikstad Ballklubb 31-22 over Flint Tønsberg.

FREDRIKSTAD BALLKLUBB – FLINT TØNSBERG  31-22  (15-9)

En jevnspilt start på kampen med bortelaget i ledelse 3-2 etter fem minutter.  Venstre bakspiller hos Flint, LK02-spiller Celina Vatne traff bra på skuddene i innledningen.  Etter hvert kom hjemmelaget tilbake og førte kampen på 6-5 etter 13 minutter.  Da fikk Flint en utvisning og Fredrikstad tilrev seg overtaket og gikk via 9-6 til 14-6 ledelse da fem minutter gjenstod av omgangen.

Fredrikstad ledet med seks må til pause, 15-9.

Hos hjemmelaget var Deila-søstrene svært positive og hadde til sammen 7 scoringer.  I forsvar stod spillerne tett og lagde brudd hos Flint, og bakerst hadde Hanne Sagvold en god omgang.

Etter den gode starten raknet det litt for bortelaget da Synne Fossheim ble utvist ca halvveis ut i omgangen.  Flint maktet å lage få brudd i sitt forsvarsspill og ga målvaktene Eline Fagerheim og Zaynab Elmrani vanskelige arbeidsforhold.

2 omgang

En rask scoring fra bortelagets linjespiller Synne Fossheim gjorde at FBK ledet med fem mål, men den neste 5-minuttersperioden vant hjemmelaget 5-0 og ledet 20-10.  Fredrikstad imponerte med solid forsvarsspill, de hadde banens beste spiller i målvakt i Hanne Sagvold og i angrep hadde de god bredde i spillet som ga muligheter til gjennombrudd og oppspill til kant.  En tvers igjennom godkjent seriedebut av Østfoldklubben.

Celina Vatne, Flint. Foto: Ravn Foto

På stillingen 29-16 etter tjue minutter valgte Flinttrener Zarko Pejovic og sette inn «ungdomsrekka» med spillere født i 02, 03 og 04 og det var et klokt trekk skulle det vise seg.  Anført av Flints beste spiller Celina Vatne, vant Tønsberglaget de siste ti minuttene 6-2 og reiser hjem med et tross alt hederlig 9-målstap.  Flint hadde 10 REMA 1000-liga debutanter på banen i dag og kommer garantert sterkere utover i sesongen.

Fredrikstadspiller Thale Rushfeldt Deila oppsummerer kampen:
– Vi er veldig fornøyd med denne kampen, det var deilig å være såpass stabile at Flint ikke hadde mulighet til å komme innpå oss. Vi spilte bra. Det var mange som kjente litt på nervøsitet før kampstart, siden det er så lenge siden vi har spilt kamp.

– Vi er veldig fornøyd med at vi holdt oss til kampplanen og gjorde det vi skulle gjøre. Vi spilte bra i sammen som et lag. Vi har hatt et ønske om å få kantspillerne mer med i spillet, bakspillerne har gjort mye før og motstanderne har vært obs på det. Så da er det greit å få brettet ut spillet og det er veldig deilig at vi får det til. Kantspillerne hadde mange scoringer i denne kampen.

Kristina Sirum Novak. Foto: Kenneth McDowell

SOLA – VIPERS 25-34 (14-15)

Vipers:

På forhånd var comebacket til Nora Mørk den store snakkisen i media.  Og hun hadde også fokus på seg etter denne kampen.  Nora uttalte at hun var kjempeglad for å ha kommet igjennom denne første kampen i Vipersdrakta uten å pådra seg en ny skade.  Hun hadde gruet seg lenge og var glad for at kampen nå var unnagjort.

Det er også andre spillere på Vipers Kristiansand som fortjener oppmerksomhet etter gode prestasjoner i Åsenhallen lørdag kveld.

Jeanett Kristiansen er tilbake i Kristiansand etter en sesong i HTH-ligaen og dansk håndball.  Der var hun svært god for Herning-Ikast.  Hun fikk tillit fra start av Ole Gustav Gjekstad og det var som om Jeanett ikke har vært borte fra dette Viperslaget.  De knallharde skuddene satt som sist hun var i Vipers og hun gjorde 5 fine scoringer i sitt comeback.

Vilde Jonassen på venstrekanten har blitt bedre og bedre for hver sesong og etter at hun løste koden i fjorårets Champions League er hun også aktuell for Thorir sin tropp.  Mot Sola fikk publikum se hva som er Vilde sin store force, nemlig utrolig fart og hurtighet.  Hun innehar også en eventyrlig spenst som gjør at hun kan henge ut målvakta før hun setter avslutningen i mål.  Mot Sola hadde hun 4 mål på 4 avslutninger.

Linn Jørum Sulland. Foto: Jan Skaregrøm

Linn Jørum Sulland har vi ikke sett så mye til i spill på en stund, men for en oppvisning i skuddkraft hun ga i går.  Da Nora Mørk ble tatt av banen i førsteomgang kom en spillelysten Linn inn og hamret inn ball etter ball.  Hun satte 4 på 5 forsøk de første 30 minuttene.  Det var gledelig og gøy å se at Linn fortsatt har masse å bidra med for Vipers også denne sesongen.  Linn endte opp som toppscorer for Vipers med 6 scoringer totalt.

Vipers sine 2 utenlandske forsterkninger fikk sin debut i går.  Svenske Evelina Eriksson har imponert i treningskampene og viste fra første stund at hun er flott signering for Sørlandsklubben.  Hun hadde også 2 scoringer i går! Tsjekkiske Jana Knedlikova på høyrekant har all verdens erfaring i Champions League og hadde 3 scoringer i sin første kamp for Vipers.

Gledelig for norsk håndball var det å se Emilie Hegh Arntzen tilbake på banen etter et langt skadefravær.  Hun fikk tilmålt spilletid i første omgang, men er endelig på gang igjen.

Sola:

Steffen Stegavik fikk sin ilddåp som trener i REMA 1000-ligaen og han hadde forberedt spillerne sine godt.  Sola har en meget sterk førsteoppstilling og fulgte Vipers til 17-17 etter seks minutter av andre omgang.  Stegavik var spesielt stolt av førsteomgangen hvor de spilte godt og snudde å ligge under 8-11 til å lede 13-11 da fem minutter gjenstod av omgangen.  Sola sjokkåpnet også kampen med å lede både 3-0 og 4-1.

Men den ferske treneren vet at det ikke er nok å gjøre en god innsats i et bonusoppgjør mot Vipers.  Testen kommer på onsdag når Sola reiser til Marikollhallen for å møte Rælingen.

Den svenske målvakta Esmeralda Fetahovic fikk en super debut for Sola med en rekke praktredninger.  Hun har spilt i den svenske eliteserien i 4 sesonger, og ble kåret til MEP (Most Effective Player) i 18/19 sesongen og tegner å bli en nyttig spiller for Sola.

Martine Wolff. Foto: Kenneth McDowell

I den gode perioden til Sola i første omgang var linjespiller Martine Wolff et konstant uromoment for Vipers.  Hun satte 4 mål på 4 sjanser og fikk sitt ordentlige comeback etter å ha vært ute med skade i nesten et år.
Malin Holta vet å utnytte muligheten hvis forsvaret velger å pakke linjespiller, da fyrer hun av skuddet sitt.  Og støter de langt fremme går ballen inn til Wolff på linja.  Lukter å være en god seiersresept for Sola dette samarbeidet.  Malin var til tider fenomenal og ble kampens toppscorer med 11 mål.

En må heller ikke glemme at Sola har en god skytter på høyreback i Kristina Sirum Novak.  Hun er fortsatt bare 20 år og spiller på Juniorlandslaget LK00, men hun vet hvor målet står og knallet inn 5 baller mot Vipers.

En spiller som vi ikke la så mye merke til i går, var playmaker Kristiane Knutsen.  Hun er tilbake i Åsenhallen etter en sesong i Follo HK Damer.  Når Kristiane er ordentlig samspilt med Malin og Kristina har Sola enda et register de kan spille på.

Camilla Herrem på venstrekant og Maja Magnussen på høyrekant var lite delaktig i spillet, men også her har Sola potensielle matchvinnere.  Maja fikk sin debut etter overgang fra Byåsen og strålte etter kampen over hvor morsomt det var å spille.

Toppscore for Sola:  Malin Holta 11, Martine Wolff 5, Kristina Sirum Novak 5.

Toppscore Vipers:  Linn Jørum Sulland 6, Jeanett Kristiansen 5, Henny Reistad 4, Vilde Jonassen 4.