Olivia Lykke Nygaard:  – Sesongene i Bergen var helt avgjørende for meg – Norsk Topphåndball
Foto: Stian Bye Høgsveen

Olivia Lykke Nygaard:  – Sesongene i Bergen var helt avgjørende for meg

Olivia Lykke Nygaard har tatt enorme steg som målvakt de to siste årene.  I 2021 forlot hun Aker mye på grunn av liten spilletid.  I Fana ble hun satset på og er nå superaktuell for deltakelse i VM i november/desember.

– De to sesongene i Bergen var helt avgjørende for meg, forteller Olivia Lykke Nygaard (22).  – Trener Erlend Lyssand tok en sjanse på meg etter egentlig ikke ha sett meg spille så mye i REMA 1000-ligaen før jeg kom til Fana og Bergen.  Han viste meg en tillit som jeg merket at jeg trengte, sier hun takknemlig.  – Det gjorde at jeg kunne utvikle meg og få den indre selvtilliten som gjorde at jeg turte å prøve meg litt mer.  Og utvikle meg på alle områder, både som håndballspiller og som person.  Det var to viktige år for meg.


I sommer forlot Olivia Bergen og flyttet til Hamar.  Og danner nå tospann med Eli Marie Raasok som har en fortid blant annet i Oppsal.

– Disse første månedene på Hamar har vært bra.  Jeg kom inn i et helt nytt lag for min del med utrolig gode spillere hvor det stilles krav og med høyt nivå på treninger. Jeg har kommet i et kjempegodt makkerpar med Eli Marie Raasok.  Hvor det er sunn konkurranse mellom oss og vi pusher hverandre til å gjøre det beste hele tiden.  Det har vært veldig gøy å komme til Storhamar. 

Og hun legger til:

– Jeg har familie i Follo.  Det er deilig å kunne sette seg på toget og se dem oftere. 


Etter to år som førstemålvakt i Fana, deler hun nå spilletid med Raasok, som også imponerer stort mellom stengene.  Tiden med spilletid 2×30 minutter i stort sett hver kamp er forbi.

Hvordan opplever du denne situasjonen?

– Selvfølgelig vil man jo spille hele tiden, jeg tror ikke du kan spørre en håndballspiller og ikke få det svaret.  Men likevel passer situasjonen i Storhamar meg bra.  Det er litt få kamper selvfølgelig, vi hadde ønsket spill i Champions League.  Men jeg synes at jeg har en god kampform og har kommet godt inn i spillet og konseptet, så sånt sett ser jeg ikke noe negativt på det, forteller hun. 


Olivia spilte i Aker fra 2018-2021 og i den perioden var Vilde Johansen (nå målvakt i Romerike Ravens) det udiskutable førstevalget.  Olivia fikk noen innhopp nå og da, men ikke noe mer.

Hvor annerledes er situasjonen for deg nå som du igjen opplever kamp om spilletid?

– Jeg har blitt noen år eldre og fått mer erfaring under beltet.  Jeg står ikke lenger som en juniorspiller bak en seniorspiller, som jeg gjorde i Aker med Vilde som team.  Nå er Eli og jeg jevngode, vi utfyller hverandre og jobber som et team i sammen.  Så er man mye flinkere til å få det beste ut av hverandre hele tiden. 

Drar dere nytte av hverandre?

– Vi snakker godt i sammen og diskuterer, også inn mot kamper, hvordan skal vi stå, hva er viktig å tenke på.  Vi har funnet hverandre raskt, vil jeg si, smiler hun.


Olivia har fått sin debut på A-landslaget og er en av fire målvakter som er tatt ut til VM som begynner i slutten av november.  Men hverken Olivia eller Eli har fått klarsignal til å være med, det avhenger av om Katrine Lunde blir friskmeldt eller ikke.  Om Katrine blir klar, blir kun en av de to med til VM. 

Det er lagt opp til nærmest amerikansk uttak mellom dere to.  Hvordan opplever dere dette selv?

– Vi har ikke fått noe mer beskjed om uttaket og vet akkurat det samme som dere vet og det som ble sagt på pressemøtet, forteller Olivia.  – Det er en spesiell situasjon å være i, selvfølgelig er det det.  Vi har egentlig bare sagt at det får trenerne bestemme og den avgjørelsen får de ta, så får vi gjøre det beste vi kan for Storhamar. 


Håndballjentene spiller Posten Cup i Hamar og Lillehammer rett i forkant av VM.  I samme perioden reiser VM-reservene til Tsjekkia for å spille turnering.  Olivia og Eli er foreløpig oppført som målvakter på laget som skal spille turneringen i Cheb i Tsjekkia, men det står i fotnote på uttaket at det skal avklares nærmere om de skal delta med Håndballjentene eller med Rekruttlandslaget.

Er det avklart om du skal spille turneringen med A-landslaget eller om du skal til Tsjekkia?

– Vi har ikke fått mer beskjed der heller, humrer Olivia. –  Vi venter og ser.


Olivia Lykke Nygaard er født i 2001 og var en del av LK00.  Kun et fåtall av spillerne som var med på Juniorlandslaget har blitt med videre til Rekrutt- og A-landslag.

Hvordan føles det at du er en av spillerne fra LK00 som nå er med og kjemper om en VM-plass på A-landslaget?

– Det er selvfølgelig ekstremt gøy.  Det har alltid vært en drøm å spille med flagget på brystet og spesielt i mesterskap hvor det er tellende kamper.  At man har klart å komme seg dit er en stor milepæl, selv om man enda ikke er helt i mål. 

Hva betyr det for deg å være en del av landslaget?

– Det betyr veldig mye.  Det er det man jobber for, selvfølgelig vil man gjøre det bra i klubb, men å spille med flagget på brystet er noe helt for seg selv.  Det er ikke alle som får oppleve det og det å få mulighet til å være i den spillegruppa som er i diskusjonen om en VM-plass er fantastisk, sier hun begeistret.


Denne høsten har Storhamar fremstått som et sterkt kollektiv og har kun tapt en kamp.  Hamarklubben står med ni seire og et tap og har inntatt andreplassen på tabellen som de har hatt monopol på de siste sesongene.   

– Vi har vært gode.  Vi viser at vi har et ekstremt høyt tempo i laget som vi får utnyttet i nesten alle faser av spillet vårt, synes jeg.  Vi har en bred tropp som gjør at vi kan holde tempoet oppe lenge.  Vi har holdt oss til konseptet og har gått inn skjerpet til alle kamper.  Det har ingenting å si hvem vi møter, to poeng er to poeng, så det synes jeg har vært veldig bra. 


I helga ble det seier over svenske H 65 Höörs HK i første kvalikkamp for å nå European League gruppespill.

– Det var gøy, det var artig å møte spillere som vi ikke visste så mye om.  Man begynner å kjenne de som spiller i den norske ligaen ganske godt.  Og så var det deilig å kjenne litt på den Europa-følelsen at det begynner å skje ting. 

– Vi er veldig fornøyde med at vi vant med ni mål, først og fremst.  At vi har et godt forsprang til returkampen.  Vi lå kun foran med to mål ved pause, så at vi klarte å få det forspranget og omstille så godt, er vi godt fornøyd med. 

Hvor viktig er det for dere å kvalifisere dere til gruppespillet?

– Når vi ikke fikk Champions League-plassen som vi hadde håpet på, er det ekstremt viktig for oss at vi har European League å se frem til etter jul. Og siden vi har en så bred stall, vil alle selvfølgelig spille mest mulig. 


Fremover?

– Det er veldig opp til oss selv, noe som er deilig.  Vi kan nå langt i alt.  Nå ble vi kvalifisert på en litt spesiell måte for Final8 på grunn av sykdom hos Oppsal.  Men vi ønsker selvfølgelig gjøre det bra i NM og komme langt i sluttspillet og gjøre det bra i European League. 

Skal dere slå Vipers denne sesongen?

– Det er det store spørsmålet, ler hun.  – Vi tapte med to mål i Aquarama, som var surt.  Så ja, arbeidshanskene skal på for at vi kan komme opp å bryne oss mot Vipers, det er helt klart, sier Olivia Lykke Nygaard avslutningsvis.