OL-EXIT: Tapte mot sterke Slovenia – Norsk Topphåndball
Lille, Frankrike 20240807. Sander Sagosen i kvartfinalen i håndball for menn mellom Norge og Slovenia i Pierre Mauroy Stadium under OL i Paris 2024. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

OL-EXIT: Tapte mot sterke Slovenia

En svak førsteomgang, rot, tregt angrepsspill, få redninger, tapte dueller, ballsikre slovenere, bakspillere som nesten ikke scoret mål og en Aalborg-spiller – ble Håndballguttas endelikt i OL. Nå venter Danmark for «sleipe» Slovenia i semifinalen.

– Vi kom bakpå i førsteomgang. Bare nesten hele tiden. Vi kom aldri helt i kamp. Jeg synes synd på gutta. De vil dette så utrolig mye. De var bedre enn oss, sa en skuffet Jonas Wille blant annet til Max etter kampen.
– Veldig lite flyt, oppsummerte Max’ ekspertkommentator Marit Malm Frafjord like etter kampslutt.
Slovenia vant 32-27 etter en direkte svak norsk prestasjon i Lille.

Lille, Frankrike 20240807.
Alexandre Blonz leverte en solid førsteomgang, mens Torbjørn Bergerud fikk noe mer fart på redningsprosenten etter hvilen, men det holdt ikke. Her fortviler de to etter kvartfinaletapet i håndball for menn mellom Norge og Slovenia i Pierre Mauroy Stadium under OL i Paris 2024.

Slik var kampen
Norge fikk en grusom defensiv start på kampen. Selv om Alexandre Blonz var solid fremover, gikk alt inn bakover. Etter 13 minutters spill ledet slovenerne 9-6. Torbjørn Bergerud lyktes ikke og foram ham klart Håndballgutta ikke å lage brudd i ballsikre slovenerens angrepsspill. Halvveis overtok Kristian Sæverås bakerst, uten at det fikk en umiddelbar effekt. På den andre siden sto Klemen Ferlin solid og reddet halvparten av de norske skuddene.

Målvaktsbytter
Etter 17 minutter leverte Sæverås en 100%-sjanse fra linja, men fremover maktet ikke Håndballgutta å komme seg rundt Slovenias høyreiste menn i midtblokken. Etter 20 minutters spill ledet slovenerne fortsatt med tre mål (12-9). Blonz holdt Norge nærmest på egenhånd inne i kampen da han satt sitt femte for omgangen til 12-10 etter 22 minutters spill. Da Blonz bommet på straffekast på 13-10 fem minutter før hvilen, var det et lite engasjert Norge som gikk av banen etter Uros Zorman la kampens første timeout-kort på bordet. Den tiden brukte slovenerne godt. Aalborgs Aleks Vlah steg til værs på et flatt norsk forsvar. Da byttet Jonas Wille målvakt igjen, men det meste gikk hvittrøyenes vei før pausen. Norges rotet bort ballen og ble brutalt straffet av kontringssterke slovenere. Slovenia sto med 37 i redningsprosent og Norge med fattige 17% minuttet før pause. Norge lå under 12-16 til pause. Av de norske bakspillerne var det kun Simen Lyse som nettet før pause (!). Han satt inn ett mål. Det så mørkt ut i Lille.

Setterblom
Torbjørn Bergerud tok noen flere skudd i åpningen, men likevel gjorde Aleks Vlah som han ville bak fra banen etter hvilen. Han hamret inn mål etter mål. Åtte minutter ut i omgangen sto han med åtte på tavla. Slovenerne spilte ikke propagandahåndball, men brukte god tid og kastet ikke bort en eneste ball. Returer ble plukket opp og satt inn bak Bergerud.
Lyspunktet etter hvilen ble Gabriel Setterbloms innhopp. Han brakte ny energi inn i det norske angrepsspillet. Eter 44 minutter hadde Norge faktisk tatt inn ett mål til 20-23.
– Ingen umulig oppgave dette her, sa en optimistisk Asbjørn Myhre.
Optimismen forsvant fort. Aleks Vlah dukket opp igjen med sin tiende kasse for kvelden. Deretter tok det full fyr i Lille. Slovenernes erfarne stjernespiller Dean Bombac skjøt Torbjørn Bergerud rett i planeten og fikk direkte rødt kort.

Skuddbom
Det utnyttet Sander Sagosen som reduserte til 24-22 like etter i det norske overtallsspillet, men nærmere kom aldri Norge. Tekniske feil, bomskudd og alt annet som kunne gå galt, gikk galt. Slovenerne var rett og slett smartere enn Håndballgutta i kveld. Slovenerne vant til slutt 33-28. Dermed er Norge ute av OL. Norge røk for øvrig også ut av kvartfinalen i OL i Japan i 2021.
Norges toppscorer ble Alexandre Blonz  med syv mål. For Slovenia ble Aleks Vlah kampens store spiller med sine elleve mål.

Møter Danmark
I de øvrige kvartfinalene slo Spania til slutt Egypt 29-28 etter ekstraomganger på morgenkvisten. Frankrike ledet med to mål helt til de skulle cruise inn til semifinale, men Tyskland slo tilbake og sørget for uavgjort vef full tid – og seier 35-34 etter ekstraomganger mot en sørgelig, svakt franskt lag. Danmark slet mot Glenn Solbergs Sverige og vant til slutt på målstreken 32-31.

Dermed møter Slovenia Danmark i semifinalen, mens Tyskland og Spania gjør opp seg imellom i den andre semifinalen. Kampene spilles fredag kveld i Lille foran 27000 tilskuere.