Nyopprykkede Utleira: – Vi ønsker å krige om en plass høyt på tabellen – Norsk Topphåndball

Nyopprykkede Utleira: – Vi ønsker å krige om en plass høyt på tabellen

Utleira vant sin 2. divisjonsavdeling på imponerende vis i våres og har gjort gode forberedelser i sommer for å være klare for tøffere motstand i 1. divisjon.  Laget består en rekke unge talenter krydret med sultne rutinerte ringrever og gjorde en imponerende figur i helgas Skjærgårsleker i Tønsberg.

Linjespiller Tuva Willmann spiller sin tredje sesong i Utleira og blir en viktig spiller for Trondheimsklubben i kampen om poeng et hakk opp i divisjonssystemet.

Utleira har i flere sesonger hatt en uttalt målsetting om at de som klubb ønsker å etablere seg i 1. divisjon.  I Tuva Willmanns første sesong 2021/22 gjorde laget det bra og kjempet lenge med Storhamar Bredde om opprykket.  Trondheimsklubben endte to poeng bak Hamarlaget. 

Men sesongen etter var det altså endelig Utleira sin tur. I fjorårssesongen vant de 2. divisjon avdeling 4 etter 19 seire, 1 uavgjort og 2 tap.  Og scoret 30 mål i snitt.

 – Vi var bedre fysisk trent foran sesongen i fjor enn vi var foran 2021/22-sesongen, forteller Tuva Willmann (20).  – Vi la opp spillet litt annerledes og greide å breie ut spillet mye mer og involvere kantene.  Det var mer lagspill og ikke så mange individuelle prestasjoner.  

– Det at vi endelig klarte å rykke opp var en opplevelse for livet, sprudler linjespilleren. – Det var mange i laget som hadde jobbet i flere år for dette.

– Det hadde veldig mye å si at vi er en sammenspleiset gjeng.  Utleira som klubb hadde lagt litt press på oss at nå måtte vi rykke opp og at nå måtte vi klare det, og vi følte selv at det var forventninger om at vi burde vinne alle kampene.  Så det var kanskje vanskelig i perioder å holde nervene i sjakk.  Da var det utrolig deilig at vi stod som avdelingsvinnere da sesongen var over.  Trenerteamet har jobbet kjempehardt for at vi skulle klare det og har påpekt at vi ikke kan vinne alt, men at vi hele tiden må gjøre det beste ut av det. 


20-åringen trives godt som Utleira-spiller.  Hun skryter av hallen med fine omgivelser med tanke på tilrettelegging av trening.  Det er store aldersforskjeller på laget, med flere spillere i alderen 18-20 år, men også flere spillere i midten av 20-årene og eldre. 

– Vi har god kommunikasjon uansett alder, skryter Tuva. – De som er født i 2005 er gode venninner med de som er 26 år, alder har ingenting å si den gruppa vi er. 


Hvordan har oppkjøringen vært?  

– Vi har hatt en bra plan gjennom hele sommeren.  Sindre Østerås, som er fagansvarlig for kraft/ styrke for Olympiatoppen Midt-Norge har fulgt oss nøye og han har laget treningsplaner og vi har trent bra med han i ukedagene pluss at vi har hatt gode håndballøkter med trenerteamet.  Vi har også hatt fokus på det fysiske på håndballtreningene så det har ikke vært mye med ball i sommer, mest styrke og løp.  Vi har jobbet knallhardt for å bli bedre fysisk trent for i 1. divisjon er det tøffere og da må vi være klar for det som kommer.  Det er et stepp opp fra 2. divisjon.  Vi har også valgt å ha kun fellesøkter og har trent alle øktene som en gruppe for å styrke båndene.  

– Trenerne våre har vært flinke til å forberede oss på det som kommer.  Vi har sittet mye og sett kamper med 1. divisjonslag for å vite hvor nivået er og hvor vi må være for å nå opp dit.  Det er på en måte gøy å være litt underdogs når vi kommer opp fra 2. divisjon og møter lag vi aldri har møtt før.  Jeg vil si at vi har forberedt oss godt til det nye nivået.  Treningene har vært hardere og vi har jobbet mye med å brette ut spillet vårt og få med oss flere. Det går ikke kun med enkeltspillere i 1. divisjon, da må vi fremstå som et lag om vi ønsker å hevde oss langt opp på tabellen. 


I helga deltok Utleira på Skjærgårdslekene i Tønsberg.  Der ble laget en publikumsfavoritt med høyt tempo i spillet og sterkt forsvarsspill krydret med enkeltspillere som strålte på banen.  Trønderne endte på tredjeplass etter seier over Hokksund i bronsefinalen.  

– Det å møte andre lag enn de vi vanligvis møter i Trøndelag var gøy, forteller Willmann.  – Vi hadde mye fokus på det sosiale innad i spillergruppa.  Vi har gjort mye i sammen i løpet av oppholdet i Tønsberg for å bli enda bedre kjent så det blir en styrke for laget at vi er sammenspleiset.  Resultatene i kampene brydde vi oss kanskje ikke så mye om, men la mer vekt på utviklingen av vårt eget spill og så på hva vi må endre på.  Vi har brukt det mer som en trening enn en cup.   

En av motstanderne var Flint som er et godt etablert 1. divisjonslag.  Tønsbergklubben endte opp med å vinne hele turneringen etter seier over Ålgård i finalen.

– Det å møte Flint var veldig nyttig for oss.  Vi opplevde hvordan nivået deres er sammenliknet med oss og så hva vi mangler for å kunne ta dem. 

– Vi hang lenge med, men slapp det mot slutten som gjorde at vi tapte med noen mål.  Men jeg synes ikke at det var så stor forskjell på oss og dem, det blir spennende å møte Flint igjen i serien.  Vi ser at de er kyniske og mer smarte og flinke i spillet.  Det er noe vi skal jobbe med videre, det å være mer tålmodige og ikke gå opp og skyte på førstesjansen.  At vi må holde ballen mer i gang.  Og så la vi merke til at det går fortere med et 1. divisjonslag enn de lagene vi spilte imot i fjor, oppsummerer 20-åringen. 


Hva er styrkene til Utleira?

– Vi er bra fysisk trent og har mange farlige spillere.  Vi har ikke en ren førstesekser, men har mange ulike spillere som er på samme nivå.  Vi har gode spillere bak startoppstillingen som alltid kan komme inn og gjøre deres beste.  Vi er et jevngodt lag med forskjellige spillertyper.  Hvis en gruppe ikke fungerer kan trenerteamet bytte inn andre spillere og så er dem like gode, men på forskjellige måter.  Det gjør at vi kan variere spillet i løpet av kampen, forklarer hun.     

Torsdag 17. august spiller Utleira sesongens første tellende kamp når de møter Trondheim Topphåndballklubb.  Seriestart er 2. september mot Junkeren og Tuva forteller at fremover blir det mye håndball på treningene i tillegg til en del fysisk trening.  Laget skal ta med det som manglet i spillet i Skjærgårdslekene og øve mer så de er enda et hakk opp når seriespillet starter. 


Hva kan Håndball-Norge forvente av Utleira denne sesongen?

– Jeg tror kanskje ikke at vi blir blant de beste i vår første sesong i 1. divisjon, men man vet aldri heller.  Men sånn midt på treet, der bør vi i hvert fall være.   Og forhåpentligvis bedre.  Men man vet aldri før sesongen er ordentlig i gang.  Det er mange lag vi aldri har møtt før, men vi har lyst til å være med å krige, sier Tuva Willmann avslutningsvis.