Nora Rosenberg til Larvik Håndballklubb – Norsk Topphåndball
Foto: Svein André Svendsen

Nora Rosenberg til Larvik Håndballklubb

18-åringen Nora Rosenberg fra Halsen skal score mål for Larvik HK fra høsten. Hun er datteren til tidligere Larvik-storscorer Lina Rosenberg.

Når Nora får sin debut for Larvik, blir hun den fjerde spilleren i klubben som er datter av en tidligere Larvik-spiller.

Moren Lina Olsson Rosenberg var Larviks nummer 8 i 12 sesonger, fra 1992/93 til 2003/04. I den perioden spilte hun 317 kamper for klubben, og scoret 1922 mål – som er nest flest av alle Larvik-spillere i klubbens 33-årige historie.

Lina Rosenberg ble hentet til klubben da Larvik Håndballklubb rykket opp i øverste divisjon i 1992.  Etter at hun la opp, ble hun boende i byen.

Nå følger altså datteren i hennes fotspor og har skrevet en 1+1-kontrakt med klubben.

Lina Rosenberg (t.v.) og Nora Rosenberg. Foto: Svein André Svendsen

Nora Rosenberg har slitt sine håndballsko i Halsen, og som bakspiller har hun naturlig nok blitt sammenlignet med moren.

– Vi er ikke helt samme type, hun fintet mer enn jeg gjør. Jeg får ofte høre at jeg likner mye på mamma, forteller Nora – som synes det er gøy å bli sammenliknet med moren.

Hun har aldri sett mer enn korte klipp av noen scoringer fra morens glansdager på banen.

– Det er gøy å ha en mamma som er så kjent. De skryter av henne, og så får jeg også litt skryt. Målet er å bli bedre enn henne.

Lina berømmer datteren, som hun mener er mye bedre i forsvar enn det hun var.

– Det er en fordel, for håndballen har utviklet seg og det er mye viktigere å være toveisspiller. Det blir godt for henne å ta noen steg opp, sier Lina.

Nora Rosenberg har spilt i Halsen, der hun vant Bringserien forrige sesong. Foto: Svein André Svendsen

Sesongen 2022/23 spilte Nora seniorhåndball for første gang. Halsen hadde et samarbeidslag med Sandefjord i 2. divisjon, og det ble også et par kamper i NM.

Laget ble nummer to i serien og Nora Rosenberg ble tredje mestscorende i Sandefjords avdeling.

Nå går hun fra å møte 2. lagene til Follo, Fredrikstad og Gjerpen i 2. divisjon til å møte førstelagene i eliteserien. Det blir en stor forskjell.

– Det blir spennende, og litt skummelt også! Jeg får se hvordan jeg tar nivået. Det er et stort steg å ta, og jeg skal jobbe med fart og eksplosivitet. Det er mer tempo i eliteserien enn jeg har vært vant til i 2. divisjon.

Lina Rosenberg skiftet statsborgerskap og spilte på det norske landslaget. Datteren har også spilt med rødt, hvitt og blått flagg på brystet.

– Jeg ser veldig frem til samlinger, og håper jeg kommer med til mesterskap i sommer. Opplevelsen i fjor var veldig gøy!

Hun er på samling med juniorlandslaget (LK04) denne uken, og er aktuell for å bli tatt ut i troppen til sommerens EM U19 i Romania.

Sommeren 2022 endte Norge på 9. plass i VM U18 i Nord-Makedonia, der hun deltok sammen med Emma Døvle.

Nora Rosenberg er på samling med juniorlandslaget denne uka. Foto: Svein André Svendsen

NORA ROSENBERG

Fullt navn: Nora Evelina Cecilia Rosenberg
Alder: 18

Tidligere klubb: Halsen
(Vinner av Bringserien med Halsen J16 sesongen 2021/22)

Senior:
Sandefjord: 23 kamper (145 mål)
(Samarbeidslag med Halsen i 2. divisjon 2022/23)

Yngre landslag:
Landslag kvinner ungdom (2021–2022): 16 kamper (54 mål)
(9. plass i VM U18 i Nord-Makedonia sommeren 2022)

Kilder: Svein André Svendsen og Norges Håndballforbund