NM-DRAMA: Final8-vertene ute og Follo sekunder unna ny skalp – Norsk Topphåndball
Theodor Svensgård og Nærbø slo ØIF Arendal ut av NM i kveld. Arkivfoto: Nærbø

NM-DRAMA: Final8-vertene ute og Follo sekunder unna ny skalp

Follo var sekunder unna en ny skalp i NM, Bergen fosser videre og Nærbø slo ut Final8-vertskapet foran et ellevilt publikum på Jæren – og favorittene gjorde jobben.

Bergen videre
Før sesongen var det få som trodde at Bergen og Sandnes skulle ligge på øvre halvdel i REMA 1000-ligaen etter fem serierunder, men i kveldens batalje mot de to overraskelseslagene var seriespill byttet ut med jakten på kvartfinalebilletter i NM. Bergen, som på forhånd måtte innfinne seg med et favorittstempelet, fikk fart på målkontoen og ledet 21-16 til pause. Bergenserne fortsatte etter pausen, hadde full kontroll på Josh Korsvik og Sandnes og vant 36-27. Klubbveteran Iben R. Hvidsten og Leif Erik brenne ble toppscorere for Bergen med seks mål hver, mens nevnte Korsvik ble toppscorer for Sandnes med seks mål. Tord Vårdal leverte som vanlig et solid bidrag i Bergen-målet. Han endte med solide 38 i redningsprosent.

Drammen videre
I Drammenshallen leverte hjemmelaget en god førsteomgang mot Robert Hedin og hans Fjellhammer. Viktor P. Norberg og Drammen vant med minst mulig margin i REMA 1000-ligaen mot Fjellhammer sist lørdag (27-26). Drammen fikk et helt annet moment i kveldens kamp og ledet 17-10 til pause. Fjellhammer yppet seg til 23-19 tolv minutter før slutt, men Drammen satt inn et ekstra gir og økte ledelsen til 28-21 etter 53 minutters spill. Drammen vant til slutt 28-25 og sikret dermed kvartfinalebilletter. Nikolai N. Moe ble toppscorer for Drammen med fem mål mot gamle lagkompiser, mens Mirko Vicentijevic ble toppscorer for Fjellhammer med samme antall mål.

Viktor P. Norberg og Drammen slo Fjellhammer for andre gang på en uke. Arkivfoto: Drammen HK

Kristiansand videre
I Herøyhallen åpnet vertene sterkt mot Kristiansand og ledet 2-0, men derfra og ut snudde sørlendingene og Mikkel S. Mortensen kampen. Kristiansand viste deretter frem forskjellen mellom 1.divisjon og REMA 1000-ligaen og gikk til pause med ledelse 21-14. Etter hvilen spilte vertene seg fint inn i matchen igjen og lå kun under 26-24 og 28-26 midtveis i andreomgangen og ti minutter før slutt.
Kristiansand holdt stand og vant 33-30 mot et hardt kjempende Bergsøy.
Nevnte Mortensen ble toppscorer for Kristiansand med ni mål, mens Nicolai Nordli og Raivis Gorbunovs ble toppscorer for Bergsøy med syv mål hver.

Nærbø videre
På Jæren hadde Nærbøs Theodor Svensgård før kampen skjøvet favorittstempelet over på ØIF Arendal. Svensgård visste å utnytte den uttalte underdog-posisjonen og ledet 17-15 til pause – med seks mål signert høyrekanten før hvilen. Etter hvilen ble det en triller av de sjeldne på Jæren. Lagene fulgte hverandre mål for mål, frem til Nærbø festet grepet med 29-26 fire minutter før slutt. ØIF Arendal ga seg ikke og Sander Simonsen satt inn sitt åttende mål for kvelden og redusering til 29-28. Svensgård satt spikeren i kista da han satt inn 31-29 foran et ellevilt hjemmepublikum drøye halvminuttet før slutt. Sondre Gjerdalen reduserte sekunder etter, men jærbuene gikk seirende 31-10 og er dermed klare for kvartfinalen.
Tord Haugseng ble toppscorer med ti mål for Nærbø, tett fulgt av Svensgård med ni mål. Mathias R. Larson satt inn ti for ØIF Arendal. Dermed er Final8-vertskapet fra Arendal ute av NM.

Halden videre
I Tistedalshallen jaktet Follo på en ny skalp mot et lag fra REMA 1000-ligaen. I forrige runde slet Follo Runar i stykker hjemme i Stil Arena. 1.divisjonslaget fortsatte der de slapp i forrige runde og gikk til pause med 13-12 ledelse. Målvakt Martin S. Fjelstad var svært viktig for rødtrøyene med hele 39 i redningsprosent før pause. Lagene fulgte hverandre som skygger etter pause. Etter 50 minutters spill ledet Follo 23-22. Minuttet før slutt sto det 26-26 i Tistedalshallen. 25 sekunder før full tid tok Follo timeout, men Halden fikk tak i ballen og Mounir Chehri satt inn seiersmålet 27-26 mot tapre Follo. Dermed røk Follo ut og Halden gikk videre til kvartfinalen.
Mikkel Vestli, Mathias Bolivar Jakobsen, Tobias S. Hansen ble Follos mestscorende med fem mål hver, mens Jørgen Jansrud hamret inn ti for vertene.

Halden-trener Jan Thomas Lauritzen og Mounir Chehri kunne smile bredt etter å ha sikret avansement til kvartfinalen etter en triller av NM-kamp hjemme mot Follo i kveld. Arkivfoto: May-Elin Aunli/ØIF Arendal

Kolstad videre
Den siste åttedelsfinalen i NM ble spilt i Åsane Arena mellom Viking TIF og Kolstad. Kampen endte med Kolstad seier 21-42 . Fullstendig kamprapport.

Elverum og Haslum vant sine kamper i åttedelsfinalen som ble spilt i forrige uke. Elverum vant 30-27 mot Falk Horten, mens Haslum viste divisjonsforskjell mot 2.divisjonslaget LFH09 med seier 42-23.

Trekningen av kvartfinalene skjer mandag 9. oktober. Kvartfinalene spilles 8. november. Vinnerne av kvartfinalene er sikret billetter til Final8 i Arendal.