Nærbø-festen kan bli enda festligere i år – Norsk Topphåndball

Nærbø-festen kan bli enda festligere i år

Æ og Ø er ikke så veldig kjente bokstaver sørover i Europa. Det gjorde Nærbø noe med forrige sesong. Jærbuene ble E-cupsjokket. I sin debutsesong i E-cupen gikk «Haugseng-laget» like godt helt til topps i EHF European League!

Forrige sesong vant Nærbø over Baia Mare i begge kampene, men den avgjørende gikk i Romania. Nå går den i Stavanger. (Sparebanken Vest Arena på Nærbø er ikke godkjent for slike ball.)

– Skulle vi være så heldige og dyktige å stå igjen som vinnere, ville ingen ting være bedre enn å feire det på hjemmebane. Da skal vi nyte det, sier trener Fredrik Ruud. For den avgjørende finalen i år skal spilles i Dnb Arena i Stavanger. Forrige sesong spilte Nærbø der for 4000 tilskuere. Nå håper de på 5000. Det vil si langt over halvparten av innbyggerne i Hå kommune.

Men det er ikke tilskuertall og konfetti som opptar Ruud, det er videoanalyse. Time etter time. Vojvodina skal ikke få komme med noe som overrasker trønderen, som ble hentet fra Bergen Håndball før kontraktstiden gikk ut, da ØIF Arendal hentet Nærbø-trener Heine Jensen.

– En helt ryddig prosess, sier Ruud om overgangen han ble advart mot. «I Nærbø er det Rune Haugseng som bestemmer uansett», lød det fra skeptikerne.

– Den der ble pushet opp litt, he he. Det er ingen grunn til å legge skjul på at Rune er Mr. Nærbø. Det er han som har bygd opp alt, og han fortjener all mulig kredit og honnør. Men jeg har fått kommet med mine ideer og tatt det et steg videre sammen med ham, forklarer Ruud.

Hvor stort steget er får vi se mot Vojvodina 28. mai i Serbia og 3. juni i Stavanger.

– Jeg har nettopp sett Vojvodina i den første kampen i det serbiske sluttspillet. Det var full ståhei. Slåsskamp. Hele pakka, sier Ruud.

– Altså en pekepinn om hva som venter dere på bortebane?

– Jeg tror det. Det blir en artig bortebane å komme til, med stort trøkk på tribunen. Vi vil møte en motstander som spiller med hjertet utenpå drakta. Det er mye følelser i sving. For oss handler det om å være smarte, fastslår 34-åringen.

Å tippe Nærbø som E-cupfinalist etter de fire første seriekampene, ville med en tusenlapp i innsats trolig gitt gratis klister til 2050. Da lå vestlendingene sist med null poeng – og hadde til og med tapt mot Haslum, som der fikk sin eneste serieseier denne sesongen. Men blant motstanderne var også Kolstad og Elverum, så tapsrekken hadde også en forklaring.

I desember kom Andreas Horst Haugseng tilbake til Nærbø etter et mindre vellykket opphold i Elverum, og det var oljeskiftet som skulle til for å få bort ulydene i motoren.

– Vi var på gang før Andreas kom, men da løsnet det skikkelig. Laget fikk tilbake samme standard som i fjor. Etter jul vil jeg påstå at vi har vært et av de beste lagene i Norge, sier Ruud og henviser til at Elverum sprellet på Nærbø-gaffelen to ganger.

Vojvodina tapte med ett borte mot Allingsås i semifinalen, men vant med åtte hjemme. Det etter at keeper Fran Lucin hadde reddet 41 prosent av skuddene.

– Han er god, men vi møter alltid gode målvakter når vi spiller mot så bra lag. Han er god, men ikke avskrekkende. Det går an å skyte mål på ham, fastslår den langt fra lettskremte Ruud.

Det er andre ting som uroer treneren, og det er Nærbøs egen helsetilstand. Høyreback Lars Sigve Hamre tråkket over på trening, og det er usikkert om han blir klar til finalekampene. Som kjent kommer en ulykke sjelden alene, og også andrevalget Jonas Mælen er skadet.

– Fordelen for oss er at skadene ikke kom tett opptil finalen. Nå har vi fått trent på å kjøre med høyrehendt høyreback, forklarer Ruud. Er han bekymret, skjuler han det godt – selv om han ikke har så mye å skjule det med som før. Fredrik har aldri lagt skjul på at i en periode i hans liv sto ikke antall kilo og antall centimeter i forhold til hverandre. Nå er han i solid løpsform og gleder seg til han får tid til å løpe sin første maraton.

Men først venter 2×60 minutter mot Vojvodina.

En fin «halvmaraton» å varme opp med.

Les mer om EHF European League.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.