– Nå er det bare vondt, men Haslum skal være en toppklubb – Norsk Topphåndball
Foto: Hege Bjanes

– Nå er det bare vondt, men Haslum skal være en toppklubb

For noen uker siden ble det klart at Haslum rykker ned etter mer enn tjue sammenhengende sesonger på øverste nivå i norsk herrehåndball. Oppholdet i 1.divisjon blir kortvarig, skal vi tro Thomas Håkonsen i Haslum. Stor-Oslo skriker etter en toppklubb som kjemper i toppen i REMA 1000-ligaen.

Noe dritt! Dette nedrykket passet ikke på noen måte. I mai i fjor så alt annerledes ut for satsingen vår. Spillertroppen var solid. Så kom skadene. Nå må vi brette opp ermene og kjempe oss tilbake der Haslum hører hjemme – i REMA 1000-ligaen, sier mangeårig Haslum-kjempe Thomas Håkonsen til topphandball.no.

Håkonsen har mye rett i det han sier. Da sentrale klubblegender som Erlend Mamelund funderte over spillerstallen for snart ett år siden, var det mange lyspunkter selv om klubben har slitt og sliter med en svak økonomi:

HASLUM-VETERAN: Tidligere høyrekant og Haslum-kaptein Thomas Håkonsen. FOTO: STEIN HALVORSEN/Haslum HK

  • Stortalentet Sverre Ottesen var skarp i alt han involverte seg i, men har vært skadet store deler av sesongen
  • Sander A. Øverjordet skulle hjem til Nadderud Arena, men han snudde i døra og ble solgt til tysk håndball
  • Stig Tore Moen Nilsen var i ferd med å reise seg igjen, men står kun med to kamper i Haslum-trøya denne sesongen
  • Lasse Sunde Lid kunne se tilbake på en sterk sesong, men ble siden proff
  • I tillegg hadde Haslum en bøtte full med unggutter med erfaring fra internasjonal, aldersbestemt landslagshåndball – alle klare for å ta steg og gradvis ansvar i REMA 1000-ligaen

Dermed endte årets sesong i nedrykk, fire serierunder før slutt.

De unge bakspillerne som har stått igjen, har levert bra og med mye innsats, men når de som står som nummer 6, 7 og 8 i Haslum-rekka – og må stå på banen hele sesongen, er det for mye å forlange at laget skulle ta nok poeng. Nå må vi ned, bygge videre og komme sterkere tilbake, sier en offensiv Thomas Håkonsen i Haslum.

Pokaler og medaljer

For det er ingen hvemsomhelst som rykker ned fra REMA 1000-ligaen. Etter opprykket etter årtusenskiftet har mye gått på skinner for talentfabrikken i Bærum. 17 medaljer fordelt på seriegull, NM-gull, sluttspill-gull og resten av valørene gjør Haslum til en tungvekter i norsk herrehåndball.

Jeg er ikke bekymret for at Haslum forsvinner ut av håndballkartet. Om man sammenlikner oss med tidligere toppklubber som eksempelvis Kragerø, Haugaland og Stord, har vi et større nedslagsfelt og bedre tilgang på talenter, jobb -og studiemuligheter på en helt annen måte enn de hadde den gang de rykket ned. Vi har naturlig, bedre forutsetninger for å komme oss tilbake i det gode selskapet raskere enn klubber fra mindre steder, mener han og presiserer at han gleder seg over Kragerøs fremganger.

Cupfinale herrer håndball-NM Oslo Spektrum. Drammen – Haslum. Kampen endte 28 – 38. Haslum feirer: de ble Norgesmester 2011.
Foto: Krister Sørbø / NTB

Den lille sørlandsbyen Kragerø spilte i eliteserien i 30 år, før klubben rykket ned og forsvant ut av topphåndballen. Nå leder Kragerø sin 2.divisjonsavdeling med stø kurs mot 1.divisjon og topphåndball igjen – ledet av tidligere ØIF Arendal-kjempe Eirik Heia Pedersen.

Stor-Oslo har 650.000 innbyggere i tillegg til Bærum. Som klubb sliter vi med å få plass en økonomisk ramme en toppklubb bør ha, men vi har veldig mye annet på plass. Derfor skal vi opp i REMA 1000-ligaen igjen, gjentar Håkonsen tydelig.

Mye på plass

Han trekker særlig frem disse faktorene som viktige for at Haslum kommer tilbake på toppnivå raskest mulig:

  • Det mangeårige samarbeidet med Norges Toppidrettsgymnas (NTH)
  • Samarbeidet med Dønski VGS
  • Arenafasiliteter (Nadderud Arena)
  • Vedvarende håndballinteresse i Bærum og stor-Oslo
  • Haslum-kulturen som produserer landslagsspillere på løpende bånd
  • Solide årskull nedover i rekkene
  • Geografisk plassering
  • Jobb -og studiemuligheter og Haslum-familiens nettverk
Haslum anno 2015.


Næringsliv

Håkonsen er tydelig på at bæringene ikke tar mål av seg å konkurrere mot Kolstad og Elverum og deres budsjetter og regnskapet på solide 70-80 millioner og 35-40 millioner.

Kolstad og Elverum er internasjonale klubber, men bak dem er det muligheter. Drammen har tapt ti kamper, men kjemper likevel om bronse. Haslum hører hjemme som en toppklubb i Norge – hvor andelen lokale gutter er bærebjelken i hele satsingen vår.

Derfor må bæringene tenke annerledes. Håkonsen er tydelig spent på hva et ferskt samarbeid med en profilert næringslivsbedrift kan skape på kort og lang sikt.

Hel ved

Generelt frir vi til vårt lokale næringsliv. Bedriftene som ser verdier av lokalidrett og å bygge nettverk på tvers ønsker vi å komme i kontakt med, innleder Håkonsen.

Han trekker frem særlig ett særdeles interessant 5-årig samarbeid bæringene har inngått med Energima. Bedriften samarbeider med Haslum om rekruttering og jobbmuligheter for spillere. For det er nok jobber, men for få folk i markedet. Håndballspillere blir sett på som hel ved som har god moral, høy arbeidsinnsats, kan jobbe i team, dedikerte og som er konkurransemennesker, beskriver Håkonsen.

– Kvaliteter som arbeidsgivere ønsker seg. Håndballfolk er ordentlige! Man får en god og solid følelse som arbeidsgiver av kvaliteter håndballfolk flest har. Håndballfolk vet å jobbe, beskriver han.

Tenke nytt

Nye samarbeidsformer med næringslivet som dette, er noe han tror på og ønsker mer av.
– Dette selskapet ønsker primært sett ikke at logoen skal pryde drakta, men at vi er en partner som samarbeider med å rekruttere gode folk inn i bedriften. Unge håndballtalenter som kommer til Haslum kan få sydd sammen en pakke med håndball, jobb i hel- eller deltid, eller trainee-muligheter. Energma ønsker å profilere seg med håndball. Dette betyr også at Haslum er et springbrett i sivil jobb og ikke bare sportslig, forteller han.

Han fortsetter:
– Eller spillere på vei hjem fra profflivet som ser etter en sivil karriere. Dette er en tankegang jeg synes er superinteressant, mener han.

Sagosen debuterte

Haslum 2013. Foto: Haslum HK

Det er ikke bare klubbens unggutter som utvikler seg – eller har utviklet seg i Haslum. Sander Sagosen og Kent Robin Tønnessen vokste seg begge store og voksne i Haslum før de forsvant utenlands. Resten av historien trenger man ikke å fortelle. Lista over spillere som har blitt voksne i Haslum er lang.

Vi ønsker å være en toppklubb, og en klubb som er springbrett for talenter. Det er en posisjon og rolle vi skal være stolte av. Nedrykket passer ikke akkurat bra, gjentar han. Ekstremt kjipt, men det er så mange faktorer som gjør Haslum til en klubb som kommer tilbake på toppnivå, legger han til.

Haslum kan ikke konkurrere lønnsmessig med brorparten av de norske klubbene. Vi har funnet vår plass. Oppholdet i 1.divisjon skal bli kort, fastslår han.

I forhandlinger

Zarko Pejovic overtok som hovedtrener i Nadderud Arena etter nyttår. Klubben og Pejovic er i skrivende stund i forhandlinger om forlengelse, men i skrivende stund er ikke kontraktsforhandlingene gjennomført. Dog, personen som får hovedtrenerjobben i Haslum, blir uansett viktig for å bygge opp Haslum slik at det kan stå «REMA 1000-ligaklubben» foran klubbnavnet igjen.

– Stor-Oslo har en kjempestor utfordring med å komme seg opp i toppsjiktet igjen. Lagene som ligger utenfor sluttspillplass er Follo, Bækkelaget, Fjellhammer, Bækkelaget og Haslum. På kvinnesiden har man et tilsvarende bilde.

Vi må få folk og næringslivet til å se viktigheten av å ha en toppklubb i lokalmiljøet som bra for fysisk helse, psykisk helse, sunne verdier og identiteten til regionen. Stor-Oslo mangler en klubb som går foran. Vi ønsker å ta den posisjonen, men nå blir veien litt lenger, sier han om hva som venter i 1.divisjon neste sesong. Der blir Haslum naturlige favoritter om spillertroppen ikke ser fundamentalt annerledes ut når vi skriver september 2025.

– Haslum skal ikke finne opp kruttet på nytt, men bli enda bedre på det som har fungert i lang tid. Hadde vi hatt et mannskap som det så ut til for ett år siden, hadde vi aldri rykket ned, men slik er idretten. Den er brutal. Nå venter mye hardt arbeid, avslutter Thomas Håkonsen i Haslum.
Som selv var sentral da bæringene rykket opp på øverste nivå i 2002.

For det har skjedd større under enn at Haslum rykker opp igjen på første forsøk.

NB: Sandnes gjester Nadderud Arena og Haslum søndag klokken 18:00.