Mot Elverum: «Eufori og topp håndball» – Norsk Topphåndball
Foto: Ida/TittMelhuus

Mot Elverum: «Eufori og topp håndball»

Det er stikkord som kommer når kolstad-handball.no ber Stian Gomo trekke frem sine to sterkeste minner fra de ti kampene mot Elverum de to siste sesongene – ni kamper, ett tap.

La oss ta den første av Stians to klareste og beste minner fra møter med Elverum; hjemmekampen i REMA 1000-ligaen i Trondheim Spektrum med 9000 (!) på tribunen:

– Det var en veldig symbolsk kamp, synes jeg, beskrivende for kulturen vår – vi ligger jo bak hele veien, helt til det sto igjen fire-fem minutter, tror jeg. Så går vi opp i ledelse helt mot slutten. Vi ledet med én, og så får vi en utvisning på Janus – fikk også rødt kort i forbindelse med returløp.

– Elverum tok time out, gikk ut med syv utespillere slik at vi ble fem mot syv. Så stjeler Sigvaldi ballen og får kastet den frem til Adrian som scorer til 26-24.

– Hele den rammen med et fullsatt Spektrum, kampforløpet – perfekt for Kolstad og det trønderske publikum. Denne kampen er nok den Elverum-kampen som sitter sterkest i, som eufori i hvert fall.

Foto: Obelix Barbala

Starten på et tronskifte

– Og så var det også én av de første kampene vi slo Elverum, sånn sett startet den en ganske fin rekke. Jeg føler at det var starten på et tronskifte. Ingen tvil om at denne kampen kommer til å sitte i minnet – lenge. Akkurat denne kampen husker jeg også mange av detaljene av det som skjedde – ikke minst fra de siste ti minuttene.

– Kampen var også en seier for moralen. Vi var kanskje ikke bedre enn Elverum i sin helhet, gjennom hele kampen, men klarte altså likevel å vinne. 

– Vi har nok spilt bedre kamper mot Elverum, rent håndballmessig. Men denne kampen står likevel igjen med de sterkeste minnene, detaljene.

Kanskje vår aller beste kamp

Over til det andre gode minnet, av en litt annen karakter – bortsett fra at det også ga seier; cupfinalen forrige sesong – 34-27-seier – Stian:

– Den første cupfinalen, da var vi riktig god og spilte nok vår aller beste kamp mot Elverum. Da synes jeg vi har veldig god kontroll gjennom hele kampen. Vi slet faktisk mer i semifinalen mot Kristiansand enn i finalen mot Elverum.

– Håndballmessig var det en veldig, veldig godt gjennomført kamp. Bra forsvarsspill, to gode målvakter – både Lars og Torbjørn leverte fint. Vi var rett og slett ordentlig gode.

– Og så var jo dette vår første tittelkamp – og tittel – så det er sikkert også noe som gjør at denne også betyr noe ekstra, både for hele Kolstad og for oss som lag.

En tredje kamp også…

Og om jeg kan trekke frem en tredje kamp, da tenker jeg på den fjerde sluttspillfinalen forrige sesong, kampen som sikret oss billetten til Champions League-håndball.

Der lå vi bak med ett mål til pause (Stian: Vi har gjort det i flere kamper) – selv om vi førte hele førsteomgangen, båe 8-4 og 9-5. Mot slutten av omgangen scoret Elverum tre uten at vi kvitterte, og vi måtte helt frem til midtveis i den andre omgangen før vi igjen lå foran – Adrian til 23-22 – og vi dro i land seieren (29-27). 

Stian sier: – Det var ingen vakker kamp, mer en knokkelkamp, men en enorm fight med tanke på at vi spilte om muligheten til å få Champions League-spill, en mulighet som begge lagene veldig gjerne ville ha. Og så var det også spesielt å dra ned til Elverum å vinne etter å ha tapt den første bortekampen…

Foto: Obelix Barbala

Her er fakta fra de 10 kampene mot Elverum:

2023/24

REMA 1000 ligaen:

* Kolstad – Elverum 29-28 (15-14)
Våre toppscorere: Simen 10, Sigvaldi og Sander begge 5
Elverums toppscorere: Tobias Grøndahl og Sindre Heldal, begge 6

* Elverum – Kolstad 27-32 (15-16)
Våre toppscorere: Sander 7, Adrian og Gøran, begge 5
Elverums toppscorere: Tobias Grøndahl og Kristian Larsen, begge 5

Cupfinalen:

* Kolstad – Elverum 27-23 (18-11)
Våre toppscorere: Simen 7, Gabriel 6 og Sigvaldi 5.
Elverums toppscorer: Daniel Blomgren 4

Sluttspillet / finaler:

Vinner er best av tre kamper
Kampdatoene: 22., 25., og 29. mai.

2022/23

REMA 1000 ligaen:

* Kolstad – Elverum 26-24 (10-13)
Våre toppscorere: Janus 7, Gabriel, Adrian og Magnus Gullerud, alle 4 og Simen 3.
Elverums toppscorer: Tobias Grøndahl 8.

* Elverum – Kolstad 27-30 (16-15)
Våre toppscorere: Sigvaldi 8, Janus 7, Simen 6 og Gabriel 5.
Elverums toppscorer: Tobias Grøndahl 5.

Cupfinalen:

* Kolstad – Elverum 34-27 (16-13)
Våre toppscorere: Sigvaldi 8, Simen 7, Janus 7 og Adrian 6.
Elverums toppscorer: Tobias Grøndahl 10.

Sluttspillet / finaler:

Vinner – best av fem kamper

* Kolstad – Elverum 34-30 16-15)
Våre toppscorere: Janus 11, Simen 6, Aksel 5.
Elverums toppscorer: Kristian Larsen 4.

* Elverum – Kolstad 33-27 (15-11)
 Våre toppscorere: Janus 6, Gabriel 5, Sigvaldi og Magnus Gullerud, begge 4.
Elverums toppscorer: Daniel Blomgren 8.

* Kolstad – Elverum 30-29 (14-15)
Våre toppscorere: Sigvaldi 8, Gabriel 7, Simen 6 og Janus 5.
Elverums toppscorer: Tobias Grøndahl og Sindre Heldal, begge 6.

* Elverum – Kolstad 27-29 (16-15)
Våre toppscorere: Gabriel 10, Simen 6.
Elverums toppscorer: Tobias Grøndahl 6.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/TittMelhuus og Obelix Barbala