Mønsterbruket Fana har nøkternhet som ledetråd – Norsk Topphåndball
Erlend Lyssand trener Fana-jentene. Foto: NHF/Bjørn Erik Nesse

Mønsterbruket Fana har nøkternhet som ledetråd

Egenproduksjon og samarbeid med naboklubbene. Det er oppskriften Fana følger for å bli best mulig.

– Topp seks, svarer trener Erlend Lyssand når vi spør om sesongens mål. Det er der laget ligger i dag, og det var der laget havnet i fjor. Det er nøkternhet som preger driften av den største bydelsklubben i Bergen kommune og håndballavdelingen i et av landets største idrettslag.

– Rekrutteringen er bra, men vi tar også imot jenter som kommer til Bergen for å studere. Vi vil aldri greie å reprodusere et helt lag alene. Derfor samarbeider vi også med naboklubbene Bjarg, Gneist og Bønes, og vi har prosjekter på gang med andre klubber som spillerne våre reiser rundt og besøker. Å kjøpe inn spillere er fortsatt en drøm, og vil noen av spillerne våre tjene penger må de trene yngre lag, forteller Lyssand.

Pågangsmotet i egenrekrutteringen er det ingen ting å si på. I høst startet klubben Prosjekt Morgenfugl – trening klokken 6.30 for 13- og 14-åringene. 50 spillere møtte opp og bare én har droppet ut!

– Vi har morgentrening to ganger i uken. Etterpå får spillerne frokost, og så kjører vi dem til skolen. Et utrolig artig prosjekt, og det skaper godt miljø. Vi måtte til og med begrense antallet, sier Lyssand, som er inne i sin syvende sesong som trener.

Han har også tatt et annet grep som har vært svært vellykket. For to og et halvt år siden kom Cecilie Leganger og Oddvar Bjørnestad inn som medhjelpere – ikke bare som keepertrenere, men Bjørnestad også for å styrke den mentale inngangen til kampene. I tillegg er Lyssand storfornøyd med teamet rundt laget som også omfatter to fysiske trenere og assistenttrener Catharina «Cafu» Furnes, med toppserieerfaring fra Tertnes. Hun er også ansatt i administrasjonen.

Hva gjelder keepersiden må inntredenen til Leganger/Bjørnestad sies å ha vært vellykket. Lyssand skryter voldsomt av målvakt Sofie Ege Grønlund.

– Hun er enorm! Sofie har en hurtighet og bevegelighet på små flater som overgår mye av det jeg har sett noensinne. I tillegg har hun stor forståelse for spillet og enorm fysikk. Hennes spensttester er imponerende, skryter treneren, som mener at det er vel fortjent at hun nå er tatt ut på rekruttlandslaget. Og lurer du på om Ege-navnet har noe å gjøre med Steinar Ege å gjøre, så har det det. Han er fetter til Sofies mor.

Fana fikk en noe treg start på sesongen, men så har spillet blitt bedre og bedre. Da klubben havnet i semifinalen i cupen, var det klubbhistorie. Men fordi Vipers ble trukket ut som motstander, endte ferden der.

Det som kjennetegner laget er voldsomt mange scoringer. Bare Vipers og Molde treffer mer.

– Vi har mange som kan score, og vårt fokus på å utvikle variasjoner i angrepsspillet har vært vellykket, forklarer Lyssand.

– Men forsvaret henger ikke med?

– Det kan svinge litt. Vi spiller med en viss risiko, ettersom vi angriper mye rundt ballen. Noen ganger bommer vi. Det blir ofte mange mål når vi spiller, forklarer 45-åringen.

Neste mål er å slå Fredrikstad hjemme onsdag 25. november.