Mia Svele:  – Vi har mer å spille på nå! – Norsk Topphåndball
Foto: Stian Bye Høgsveen

Mia Svele:  – Vi har mer å spille på nå!

Mia Svele hadde en stor rolle i Storhamar da hun reiste til Danmark som 19-åring i 2020 og spill for Nykøbing Falster Håndboldklub. Nå forsterker hun et Hamarlag som ønsker å gjøre det bra i Europa samtidig som de skal nærme seg Vipers her hjemme. 

– Vi har en større bredde i stallen nå sammenliknet med laget jeg forlot i 2020, forteller Mia Svele (22).  – Det gjør at det ikke er noen som spiller veldig mye, nå er det dobbelt opp på hver posisjon.  Det er like bra det som kommer inn og ut, jeg føler vi har mer å spille på nå.  I tillegg vi har en helt fantastisk målvaktsduo bak der, de er gull verd.  Vi har også et høyere bunnivå nå. 

Foto: Stian Bye Høgsveen


Frem til 2020 spilte Mia som playmaker, men i Danmark ble hun flyttet til venstreback og spilte kun på den posisjonen sesongene hun var i Nykøbing.  Med Tonje Enkerud ute med korsbåndskade har hun spilt en del på venstreback i sesonginnledningen, for å avlaste Guro Nestaker på den posisjonen.

– Jeg kan spille alle bakspillerposisjonene, det spiller egentlig ingen rolle for meg hvor jeg blir plassert.  Nå har jeg i hvert fall fått en rolle både på midtback og venstreback, det er egentlig ganske fint. 

– Jeg hadde en stor rolle da jeg var her sist og håper å fortsette å ha det.  Det vil være med å utvikle meg og skape trygghet på banen.  Jeg liker å stå i de situasjonene og ha en avgjørende rolle, det er noe jeg absolutt ønsker.  Men, understreker hun, alle har selvfølgelig en stor rolle i årets mannskap.  Det er det som gjør at jeg synes vi har et sterkt lag i år, sier hun fornøyd. 

Foto: Stian Bye Høgsveen


Alt var ikke fryd og gammen under utenlandsoppholdet for Mia som to måneder inn i sin første sesong i Kvindeligaen røk korsbåndet i oktober 2020.  Tre måneder etter operasjonen måtte det gjøres et nytt inngrep på grunn av løs menisk.  Først i februar 2022 var hun igjen tilbake i lagoppstillingen til Nykøbing Falster Håndboldklub.   I de tre årene Mia var i Danmark, fikk hun vært med på en full sesong, 2022/23.


Var skadeperioden på noen måte lærerik for deg?

– Absolutt, sier hun kontant. – De som kjenner meg godt, vet at jeg alltid har hatet fysisk trening. Da jeg ble skadet ble det et skikkelig tomrom og ensomt, jeg bestemte meg for å følge alt til punkt og prikke. Og så ble det egentlig en avhengighetsskapende greie.  Det har gjort at jeg nå er veldig glad i fysisk trening, jeg er avhengig av det.  Det er skadeforebyggende absolutt, og det er en del av utviklingen det også.  Jeg vil si at jeg er blitt bedre fysisk trent, har tatt lærdom av det og har lært å kjenne kroppen min bedre, sier hun takknemlig. 


I 2020 ble Kenneth Gabrielsen ansatt som Storhamartrener.  Mia rakk noen økter med han før hun reiste til Danmark. 

Hvordan er det å ha Kenneth som trener?

– Jeg er veldig fornøyd med Kenneth, skryter hun. – Han er strukturert og vet akkurat hvordan han vil ha det.  Jeg tror at han kan være med å utvikle meg videre og var en av grunnene til at jeg valgte Storhamar.  Jeg synes han har en forståelse for håndball hvor han setter opp et spill som jeg selv synes jeg passer best i.  Vi spiller den typen håndball jeg liker å spille. 


Storhamar har startet sesongen forrykende og har en målforskjell på 111-66 etter seire over Romerike, Oppsal og Fredrikstad.  I onsdagens NM-oppgjør mot Kjelsås ble det seier 54-21.  Det minste Storhamar har scoret i en kamp, er 34 mål mot Oppsal.

Mia Svele har scoret 8 mål i serien og scoret 5 ganger mot Kjelsås.

– Når vi ser de spillerne vi har så sier det seg selv at det er noe vi skal dra nytte av når vi har såpass fart i laget.  Vi liker å løpe og spille rask håndball med tempo. 

– Vi har lyst til å yppe oss med Vipers og kanskje vi kan dra nytte av at det har vært en del utskiftinger og ny trener.  Men de har et verdensstjernelag med gode spillere på alle posisjoner, vi vet det blir hardt.  Det blir spennende å se i oktober om vi begynner å nærme oss eller ikke, men jeg håper det. 

Foto: Stian Bye Høgsveen


I november starter Europe League, hvilke planer har dere for den turneringen?

– Vi ønsker å kvalifisere oss og få spilt gruppespillet der.  Det sier seg selv.  Det håper jeg vi klarer.  Og så vet vi at vi møter ekstremt gode lag om vi klarer å kvalifisere oss.  Vi har lyst til å være med i Europa nå som vi ikke fikk Champions League.  Vi har lyst til å markere oss i European League. 

Hvordan er det å være tilbake på Hamar?

– Det er kjempegøy!  Denne klubben betyr mye for meg.  De har etablert seg så godt ute i Europa mens jeg var i Danmark, det er en bonus i seg selv.  At vi har så mange gode spillere her på Hamar, det betyr ekstremt mye for meg.  Det er godt å være hjemme og ha nære og kjære tett på seg igjen, sier Mia Svele avslutningsvis.