Martine Kårigstad Andersen:  – Kai Corrigan har betydd alt for min utvikling – Norsk Topphåndball
Foto: Bjørn Erik Nesse

Martine Kårigstad Andersen:  – Kai Corrigan har betydd alt for min utvikling

Karrieren har virkelig skutt fart etter at hun ble Fanaspiller i januar og Martine Kårigstad Andersen ble i mars kåret til Skarpnes Månedens spiller.

Martine hadde en lærerik håndballoppvekst på Sørlandet og var en del av den gode 2002-årgangen til Våg som vant Bringserien som 16-åringer. Og treneren hun hadde i junioralderen lovpriser hun.

– Jeg spilte på et godt Våglag med en veldig god trener, Kai Corrigan, som har betydd alt for min utvikling. Det er han som har lært meg alt jeg kan, også har jeg bygd videre på det i andre klubber. Men det er i Våg med Kai som trener at jeg satte grunnmuren for min videre utvikling.

Martine Kårigstad Andersen, sammen med Kai Corrigan og lagvenninne fra Våg 02, Veriana Veliqi.


– Han har ikke bare vært viktig på håndballbanen, men også utenfor mentalt. Vi ringes flere ganger i uken den dag i dag også, og holder kontakten på meldinger nesten daglig. Jeg ringer han alltid både før og etter kamp, for å høre om han kan gi meg noen gode råd. Det kan han alltid. Han er en utrolig dyktig håndballtrener og en enda finere person, så ja, han har betydd mye.

 – Jeg spilte på et veldig godt Våglag som vant omtrent alt vi var med på. Mitt største øyeblikk med Våg var da vi vant Bringserien som 16-åringer. Det er nok en av mine største opplevelser på håndballbanen, selvom det er lenge siden vi vant, smiler Martine Kårigstad Andersen (21).

Sørlendingen har spilt 12 seriekamper for Fana i vårsesongen og står med 106 scoringer. Martine er målgarantisten som er en konstant trussel for motstandernes forsvar. Hun trives med press, er uredd og går rett på mål.

– I Fana har jeg fått lov til å stå i de vanskelige situasjonene og ta tøffe valg. Jeg er takknemlig for at Erlend gir meg tillit og har tro på meg, det gjør at jeg blir tryggere på meg selv og tør å ta ansvar. Da er det også mye lettere å stå i de tøffe situasjonene og ta gode valg, forklarer hun.

Foto: Bjørn Erik Nesse

Du er en spiller som trives med et forventningspress?

– Absolutt, jeg trives godt med det presset jeg har fått nå i Fana. Det er kjipt å tape kamper selvfølgelig og jeg skulle selvfølgelig ønsket å ha vunnet flere kamper for å unngå den situasjonen vi står i nå, men samtidig synes jeg det er gøy å ha kniven litt på strupen og måtte vinne hver eneste kamp. Kanskje ikke over lengre tid selvfølgelig, men det har vært gøy å måtte kjempe for hvert poeng og hver seier.Mars var en god måned for Martine som scoret 45 mål og hadde 24 assist i løpet av fire kamper. Snitt MEP pr. kamp var 6,9.

21-åringen ble kåret til Skarpnes Månedens spiller for første gang. Hun scoret 8 mål mot Aker, 12 mål mot Vipers, 16 mål mot Follo og 9 mål mot Fredrikstad.

– Det var veldig stort, og det var utrolig gøy å få den tittelen. Det gir meg en motivasjonsboost til å fortsette videre. Det er laget og poengene i kampene som er det viktigste, men så er det litt gøy å få en individuell kåring også. Det gir motivasjon til å jobbe videre og stå på i de neste kampene, sier hun fornøyd.

– Det var gøyale kamper i mars, blant annet mot to av mine gamle klubber, Follo og Vipers. Det var veldig spesielt og gøy å vise seg frem i de kampene. Og så fikk vi en seier mot Aker i den siste kampen i mars, det var etterlengtet.

Foto: Bjørn Erik Nesse

20. mars var Kårigstad Andersen tilbake i Aquarama for å møte Vipers, klubben hun er på utlån fra. Det ble en god opplevelse for bakspilleren og hun ble kåret til BB og ble lagets toppscorer med 12 mål.

– Det var spesielt og rart, forteller hun. – Jeg har spilt for to klubber denne sesongen, og det var ekstra spesielt å spille mot det laget og på den hjemmebanen hvor jeg spilte første halvdel av sesongen. Det var gøy og jeg følte at publikum heiet litt ekstra på meg, selv om de vil at Vipers skal vinne. Det var litt jubling for meg også, noe jeg synes var veldig gøy.

Hvor viktig er håndball for deg?

– Håndball betyr alt for meg. Jeg bruker all min tid og energi på å hele tiden utvikle meg, og jeg har store drømmer og ambisjoner. Jeg trener hver dag for å oppnå de. Det har vært veldig bra for meg å komme til Fana og få spilletid, for å vise meg frem, og vise hva jeg er god på. Når det går såpass bra gir det meg mye motivasjon til å fortsette videre. Men det viktigste er selvfølgelig poengene, så det er de vi må kjempe for nå i de to siste seriekampene.

Og hun legger til:

 – Jeg har lært utrolig mye i Vipers de to årene jeg har vært der, som gjør at jeg kommer styrket ut av det nå i Fana.

Hva ønsker du å oppnå med håndballen?

– Drømmen er A-landslaget, sier hun kontant. – Det er den store drømmen som ligger der fremme.

Sist uke var Martine med rekruttlandslaget til Wladyslawowo i Polen hvor Norge spilte dobbeltkamp mot vertsnasjonen. Det endte med seier 29-20 og 40-30 til Norge.

– Vi var i Polen i fem dager og spilte to kamper, det var veldig lærerikt. Vi hadde gode treninger og det var gøy å spille kamper med Rekruttlandslaget. Jeg følte at jeg fikk vist frem det jeg kan der også. Det er flinke trenere der som er gode til å gi tilbakemeldinger. Jeg lærer masse og kommer veldig styrket ut av en sånn samling, skryter 21-åringen.

Foto: Janne Caroline Bølstad

Fremover?

– Jeg ser frem til å spille mot Byåsen og Larvik, og de kampene blir viktige å vinne for å unngå kvalik. Det blir veldig gøy.

Det er ikke noe du gruer deg til, du gleder deg til å ta mye ansvar?

– Jeg gruer meg ikke i det hele tatt! Jeg gleder meg bare til å stå i den pressede situasjonen og ta ansvar. Det passer meg veldig godt, sier Martine Kårigstad Andersen avslutningsvis.