Mari Finstad Bergum:  – Jeg gleder meg masse til å spille mot Molde! – Norsk Topphåndball

Mari Finstad Bergum:  – Jeg gleder meg masse til å spille mot Molde!

Mari Finstad Bergum vant europacupen med sin franske klubb Nantes i mai 2021.  Nå håper hun på en ny god opplevelse i Europa, men da må først Molde beseires i kvalik over to kamper 12. og 18. november.

– Det blir så morsomt!  Jeg gleder meg masse til å reise til Molde, du kommer rett inn i den nasjonalromantiske følelsen i Møre og Romsdal.  Det blir veldig koselig.  Jeg gleder meg til å vise lagvenninnene mine norsk natur.   Molde kommer hit til Frankrike også, det blir så hyggelig, sprudler Mari Finstad Bergum (25).

– Det blir veldig gøy å møte Celina Vatne igjen, en gammel Flint-venninne.  Hun har vært kjempedyktig og fått masse ansvar.  Jeg har sett hun har tatt sine steg, skryter hun. 

Hva må dere se opp for når dere møter Molde?

– De har en sterk førsterekke med skuddfarlige Celina Vatne og Christine Karlsen Alver i spissen.  Vi må stoppe dem, det blir viktig, poengterer Finstad Bergum.  – Vi ønsker å spille med høyt tempo, den franske håndballen liker å være aggressiv hvor vi får løpt mye og har mye fart.  Vi håper vi får vist frem det, at vi får vist oss frem fra vår beste side.

– I tillegg er det gamleklubben til treneren vår Helle Thomsen, så jeg tror det vil sildre i blodet hennes når vi skal på tur og spille i Molde. 

Neptunes Nantes tar imot Molde til første kvalikkamp til European Leauge søndag 12. november, mens returoppgjøret spilles lørdag 18. november i Molde Arena.  Mari Finstad Bergum flyttet til Frankrike i mars 2021 og vant europacupen i mai da de slo Siófok KC 36-31 i finalen.

Neptunes Nantes er en relativt ung klubb og ble stiftet i 1998.  Metz er det beste laget i fransk håndball, men bak de er det jevnt med mange gode lag.

– Jeg er heldig som har vært med på hele utviklingen til klubben.  Vi fikk en ny president da jeg kom til Nantes og siden da har det vært fokus på at Nantes skal bli en toppklubb.  Jeg føler virkelig at vi har tatt steg og det har vært veldig kult å få være med på det, sier hun ivrig. 

– Den spillerstallen vi har i år er det desidert beste laget vi har hatt, mens jeg har vært her.  Og når vi ser hvor mye mer profesjonelt det er blitt og hvor mye bedre spillerne er og hvor mye bra det er i klubben, er det veldig kult å følge. 


Som Flintspiller var Mari klubben storscorer, men i Frankrike har hennes rolle i laget gradvis blitt å være bærebjelken i forsvar.

– I år er det forsvar som har vært min rolle, jeg har tatt en sjefsrolle bak i forsvaret.  Tidligere har jeg spilt mye begge veier, men i år er det blitt sånn.  Vi har mange gode angrepsspillere, så det gjør meg ingenting.  Jeg blir med i kontra og spiller innimellom noen angrep, og jeg trives veldig godt i den rollen. 

– Jeg har stått mye treer og når jeg ikke er treer, er jeg toer.  Vi spiller mer skandinavisk forsvar enn mange av de andre franske lagene.  Likevel er det i den franske stilen og være offensive.  Jeg vil si at det passer meg godt og nå som jeg har jeg spilt så lenge i klubben føler jeg at vi har god kommunikasjon.
Mari er ikke lenger den eneste norske spilleren i klubben.  Helene Fauske skrev kontrakt med Nantes i sommer.  I tillegg er det tre svenske spillere i laget.

– Det er hyggelig å få en norsk lagvenninne og jeg er veldig glad for det.  Men, understreker 25-åringen, spillerne i Nantes er så flotte jenter og jeg føler meg utrolig heldig som har fått muligheten til å komme inn i et så godt miljø. Det vet man ikke helt når man reiser ut. 

Hvordan trives du med å bo i Frankrike?

– Jeg trives veldig godt med kulturen og det er mye som er annerledes enn den norske kulturen.  For eksempel når du blir bedt på lunsj her en helg er det fem retter og fire timers varighet, humrer hun.  – Det er mye nytt og spennende jeg opplever. 


Har du lært deg fransk?

– Jeg har lært meg det meste basic, men vi bruker ikke fransk i laget.  Jeg kunne hatt bedre utvikling når det gjelder språket, men jeg klarer meg fint og klarer å kommunisere greit.  Enkel small talk går fint, forklarer hun. 

– Nantes har veldig fokus på å være en internasjonal klubb og vi bruker ikke fransk i løpet av arbeidsdagen min egentlig.  De i klubben som ikke har kunnet engelsk har fått engelskkurs.  Det er veldig profesjonelt sånn sett. 

Hvordan har Nantes prestert mens du har vært i klubben?

– Det året jeg kom til Nantes, havnet vi på sjetteplass i ligaen.  Året etter ble vi nummer fire, det var vi sånn greit tilfreds med.  Vi ble nummer tre i fjor, en plassering vi var veldig fornøyd med.  I år ønsker vi å ta et steg videre, vi får se hvordan det blir. 

– Det er Metz som er helt i toppen der og Brest for øyeblikket som ligger som nummer to, vi håper å ta opp kampen mot dem.  Har vi en fantastisk dag har vi mulighet både mot Metz og Brest, bemerker hun. 

– I høst har vi vunnet flere av kampene med tjue mål og har hatt en veldig god flyt.  Nå gleder jeg meg masse til å møte Molde! sier Mari Finstad Bergum avslutningsvis.