Maren Gabrielsen er tilbake i Ålgård: – Det er et stort potensial i gruppa! – Norsk Topphåndball
Foto: Jan Inge Hillesøy

Maren Gabrielsen er tilbake i Ålgård: – Det er et stort potensial i gruppa!

Ålgård er nyopprykket til 1. divisjon og har en stall dominert av talentfulle spillere født i 2004/05.  Etter seks sesonger i Bergen, er Maren Gabrielsen tilbake i klubben hun forlot i 2017.  Og vil tilføre viktig erfaring og rutine i en ung spillergruppe.  

I Bergen spilte hun en sesong i Gneist og fem sesonger i Fana.  Fire av sesongene var i REMA 1000-ligaen.  Samtidig som hun satset for fullt på håndballen, studerte hun fysioterapi og jobbet med turnusarbeid for å bli ferdigutdannet fysioterapeut.


– Jeg har hele veien mens jeg har spilt håndball, studert fysioterapi, forteller Maren Gabrielsen (24).  – Da jeg var ferdig med bacheloren, utsatte jeg pliktåret i et år og da jobbet jeg litt og tok et årsstudium i psykologi.  I turnusåret var jeg først på Haukeland og så var jeg i Norheimsund i Hardanger det siste halvåret.  Da pendlet jeg en time hver vei.  I den siste sesongen jeg var i Fana jobbet på et institutt på Sotra i tillegg til å være håndballtrener på NTG og i Bjarg. 

– Det var tøft til tider å satse for fullt i REMA 1000-ligaen samtidig som jeg studerte på heltid.  Men nå som jeg jobber for meg selv som fysioterapeut går det mye bedre, sier hun.  


Hvordan har du klart å ha overskudd til alt dette?

– Det er noe jeg synes er kjekt å holde på med og når du har lyst så går det meste, smiler 24-åringen.  – God planlegging har vært viktig, men det har krevd sitt, det skal jeg ærlig innrømme.   

Du vurderte aldri å gå ned en divisjon for å få bedre tid til studiene?

– Egentlig ikke, sier hun kontant.  – I de årene der var ikke det aktuelt.


Etter seks sesonger ute er Maren tilbake i hjemtraktene på Bryne.  Men det var ingen enkel avgjørelse å velge å reise fra Bergen og Fana hvor hun har stortrivdes.

– Det var mye frem og tilbake om jeg ville flytte eller bli.  Eller om jeg skulle gjøre noe annet eller hva jeg kom til å ende opp med.  Jeg har hele tiden visst at jeg kom til å flytte hjem til Bryne på et eller annet tidspunkt.  Det var bare spørsmål om når. 

– Jeg kjente mer og mer at jeg hadde lyst til å komme nærmere hjemplassen og da var Ålgård veldig på ballen.  Jeg har spilt der før og vet at det er en fin klubb og en fin gjeng og det er et par av jentene som jeg spilte med for seks år siden som fortsatt spiller i Ålgård.  Det syntes jeg var kjekt.  

– Ålgård har fått en fin ny hall som gir en del andre muligheter treningsmessig enn den tidligere hallen.  Daglig leder Kristine Njærheim Jøntvedt var i klubben i 2016 og er fortsatt her og hun gjør en fantastisk jobb, skryter Maren.  – I tillegg har de ansatt Robert Gya i administrasjonen, så de viser at de har ambisjoner på lengre sikt.  De har ganske mye på plass i Ålgård for å kunne satser fremover.    

Foto: Kenneth McDowell

Ålgård vant 2. divisjon avdeling 3 forrige sesong etter å ha vunnet 19 av sesongens 22 kamper.  De måtte virkelig kjempe om opprykket med Bergenslaget Åsane, som havnet på samme poengsum som Ålgård.  Veteranene fra i fjor er fortsatt med, sammen med ungjentene som var delaktige til opprykket.

I tillegg har Ålgård hentet flere spillere født 04/05 som alle vet hvor målet stor og som dominerte toppscorerlista både i Lerøyserien og 2. divisjon sist sesong.  Blant annet Sanna Nord-Varhaug Romvig (Nærbø), Laura Mæland (Sola) og Oda Fikstvedt (Hinna).  

– Vi har en ung spillergruppe hvor de fleste er født i 2004/05.   De er en del yngre enn meg, men er veldig lærevillige og sultne.  Det er mye talent i spillerne, de mangler foreløpig litt kynisme og rutine og litt på det planet, men det er et stort potensial i den gruppa, sier hun begeistret. 


Din rolle i dette mannskapet?

– Jeg har litt erfaring fra REMA 1000-ligaen og høyt nivå over flere år, og ønsker å bidra med kynisme og rutine i tillegg til treningskultur.  Det å sette standarden på hvordan det skal være for å kunne ta videre steg.  Jeg føler jeg har mye å bidra med inn i den gruppa.    

I oppkjøringskampene har man kunnet se Maren Gabrielsen også som høyre bakspiller.  I årene i Fana stod hun kun på høyrekant.

– Ja, i år blir det litt høyreback og litt høyrekant.  Det blir kjekt å børste litt støv av gamle kunster, humrer hun. – Jeg spilte på høyrebacken helt frem til jeg spilte for Fana i eliteserien, mens i år blir det nok en god kombinasjon.  Det blir kjekt!    

Foto: Kenneth McDowell

Fortell om oppkjøringen.

– Vi har prioritert å komme raskt i gang med å spille treningskamper.  Vi var i Danmark og fikk en del kamper der mot god motstand, blant annet Ålborg.  Vi har spilt Skjærgårdslekene og denne helga hadde vi tester gjennom et forskningsprosjekt på Olympiatoppen.  Til helga skal vi til Bergen og spille treningskamper, blant annet mot Fyllingen.  Så er det seriestart. 

– Det har gått slag i slag, men vi har i hovedsak prioritert å få en del kamptrening for å øve og få samspillet til å sitte.  Det er en del nye personer inn i Ålgård, blant annet to nye midtbacker.  Da er det viktig å spille kamper for å få i gang alle systemene og få timingen til å sitte, det er en del som må på plass på det.    

Har dere tatt steg under oppkjøringen?

– Ja, det synes jeg!  Vi finner hverandre bedre og er flinke til å justere underveis og snakke i pausen om hva som fungerer og hva som ikke fungerer like bra.  Mye av styrken vår er at vi er sultne og har lyst til å lære og har lyst til å få til ting.  Så jeg tror absolutt at viljen er der til å ta i det taket som trengs.  Vi har to gode trenere som er flinke til å gi tilbakemeldinger til hver enkelt, det tror jeg også er viktig.    

Foto: Jan Inge Hillesøy

Ålgård er nyopprykket til 1. divisjon sammen med Sarpsborg, Kjelsås og Utleira.  Det er nådeløse krav for å beholde plassen i årets 1. divisjon, fire lag rykker direkte ned.  Ligaen har 14 lag, så det blir sannsynligvis mye neglbiting for mange av lagene utover i sesongen.   

– Vi må vinne nok kamper så vi havner over nedrykksstreken og ikke er blant de fire siste lagene.  Så enkelt, men samtidig så vanskelig er det, sier Gabrielsen.  – Det er særlig i kampene mot de nyopprykkede lagene og lagene som var på nedre halvdel i fjor som vi må ta poeng.  Det er de aller viktigste kampene å prestere godt i for å holde oss i 1. divisjon.  Det er det som er målet!  

– Nå gleder jeg meg til å komme i gang med serien og spille kamper som betyr noe.  Det er kjekt med treningskamper, men det er noe annet å spille om poeng.  Og så gleder jeg meg til forhåpentligvis å bli helt skadefri, det hadde vært det aller beste, sier Maren Gabrielsen avslutningsvis.