Maja Furu Sæteren fortsetter der hun slapp i fjor – Norsk Topphåndball
Foto: Tom Erik Hansen

Maja Furu Sæteren fortsetter der hun slapp i fjor

Forrige sesong ble Maja Furu Sæteren kåret til årets nykommer og årets venstre bakspiller.  Nå er hun i gang igjen og ble kåret til månedens spiller i REMA 1000-ligaen for september. 

– Det var veldig stort og ikke minst veldig gøy, smiler Maja Furu Sæteren (20).  – Det gir meg motivasjon til å jobbe på og fortsette videre og utvikle meg enda mer. 

Foto: Jon Forberg

Maja fikk sin debut i REMA 1000-ligaen da hun som 16-åring spilte for Gjerpen mot Aker 13. november 2019.  Lagvenninne Tuva Muffetangen spilte også sin første kamp i eliteserien i denne kampen.  Begge var Kragerøspillere og en samarbeidsavtale med Gjerpen gjorde at ungjentene kunne få sin debut for Skiensklubben.  Maja var 16 år og Tuva 18 år.  Furu Sæteren var ikke snauere enn at hun ble kåret til banens beste spiller i sin aller første kamp på det høyeste nivået. 

Maja har en uredd spillestil og stopper ikke å skyte selv om det blir et bomskudd eller to.  I statistikken står det at hun fyrte avgårde 11 skudd i løpet av kampen og fikk tre nettkjenninger. 

Hvordan har du blitt så uredd

– Jeg er en spiller som ikke tenker så mye og når jeg først går inn i en håndballkamp er jeg litt i min egen boble.  Da tenker jeg ikke så mye, er uredd og det gjør at jeg tør å prøve, forklarer 20-åringen. 

– Alt jeg har opplevd har hjulpet meg på veien og det var i Kragerø hvor alt startet.  Vi hadde et bra treningsmiljø og ikke minst to veldig bra trenere som gjorde at jeg utviklet meg som håndballspiller.

Tuva Muffetangen og Maja Furu Sæteren da de signerte for Larvik sommeren 2020. Foto: Svein André Svendsen

I 2020 signerte Maja Furu Sæteren og Tuva Muffetangen for Larvik.  Det var viktig for Maja at også venninnen tok steget fra 3. divisjon i Kragerø til spill for Vestfoldklubben. 

– Tuva betydde mye for meg og har vært en ekstra støttespiller.  På en måte har det alltid vært oss to.  Det å skulle bytte til Larvik i sammen var noe vi gledet oss til.  Hun har vært en stor trygghet for meg.  Vi har alltid trent i sammen og spilt på lag i sammen, så hun har betydd mye for meg når det kommer til håndballen, sier hun takknemlig. 


I august 2020 røk Maja både menisken og korsbåndet under trening med Larvik og hun gikk skadet hele sin første sesong i sin nye klubb.  Hun var tilbake midtveis i sesongen året etter og scoret 52 mål på 16 kamper.

– Perioden jeg var ute var lærerik og jeg fikk trent på mye som man ikke normalt gjør om man ikke er skadet.  Jeg vil si at jeg kom sterkere ut av det på mange måter. Det var gøy og stort endelig å få min debut i REMA 1000-ligaen for Larvik. 

– Etter en så stor skade, tar det litt tid å stole på kneet og få tryggheten tilbake.  Jeg merket i starten at jeg var ikke helt der, men så kom det ganske fort. 


Foran forrige sesong flyttet Tuva Muffetangen til Oslo for å studere og radarparet ble splittet.

– Jeg savnet Tuva og følte at jeg manglet en i hverdagen.  Det at hun byttet til Oppsal, var veldig trist.  Men jeg skjønner at hun måtte tenke på studiesituasjonen og at det ble det riktige valget for henne. 

Foto: Svein André Svendsen

Også foran denne sesongen har Furu Sæteren vært ute en periode på grunn av skade.  På MR ble det påvist tretthetsbrudd i foten og hun hadde fire uker i sommer helt uten håndball.  Treningen ble gradvis trappet opp og etter å ha stått over første seriekamp var hun tilbake i lagoppstillingen i andre serierunde da Gjerpen ble slått på bortebane.  Maja hadde syv scoringer i comebacket. 

Både i kampen mot Gjerpen og Sola hadde hun begrensninger i spilletid, men nå er hun tilbake for fullt.   I de fem kampene hun har spilt, har hun scoret 47 mål, som gir et snitt på 9.4 mål pr kamp.

– Jeg føler jeg fortsatt har litt til å gå på, så jeg skal fortsette å jobbe og trene på, forteller hun. 

Føler du at du er mer skadeutsatt fordi du har en så aggressiv spillestil

– Den siste skaden var tretthetsbrudd i foten og kom som følge av overbelastning, at det har vært for mye.  Så jeg tror ikke det har så mye med spillestilen min å gjøre, egentlig. 


Er Larvik en perfekt klubb for deg der du er i karrieren nå?

– Ja, det vil jeg si.  I Larvik får jeg mye tillit og spilletid.   Det er et veldig bra treningsmiljø der alle jobber mot samme mål.  Og ikke minst at vi har fått en ny trener i Arne Senstad som er veldig flink.  Jeg føler jeg at jeg er på riktig sted for å utvikle meg og ta nye steg, sier hun fornøyd. 

Hva er deres målsetting denne sesongen?

– Vi har snakket om topp 5, at det er målet vårt.  Men vi ønsker å være med kjempe om medalje, det hadde vært kjempegøy.  Vi har vist at vi kan sloss mot de gode lagene også, men samtidig har vi tapt de to siste kampene.  Jeg føler det er en sesong hvor alle kan slå alle, så vi må være på i alle kamper. 

Og du vil bidra i kjent stil?

– Jeg kommer til å stå på, jeg gir meg aldri! humrer Maja Furu Sæteren avslutningsvis, som i en alder av 20 år allerede er inne i sin fjerde sesong på A-laget til Larvik.