MAGISK: Sæverås stilnet Paris – rundspilte (!) Frankrike – Norsk Topphåndball
Paris, Frankrike 20240729. Norges målvakt Torbjørn Bergerud jubler sammen med Kristian Sæverås og Simen Ulstad Lyse etter gruppespillet i håndball for menn mellom Frankrike og Norge på South Paris Arena 6 under OL i Paris 2024. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

MAGISK: Sæverås stilnet Paris – rundspilte (!) Frankrike

Norge regelrett rundspilte de regjerende OL-mesterne Frankrike i Paris i 1.omgang. Etter hvilen cruiset Håndballgutta inn til en mektig seier 27-22 seier til fjerne toner av Edith Piaf i kjærlighetens hovedstad.

– At det skulle være så bra, hadde jeg ikke ventet. Jeg er stolt av spillerne. Dette gir selvtilitt, sa en tydelig fornøyd Jonas Wille til TVNorge etter bragden i Paris etter kampslutt.

– Norge har har satt seg i en drømmesituasjon. De kom fra et fiasko-EM i januar. De har tatt noen enorme steg spillemessig og ikke minst mentalt, sa en tydelig fornøyd håndballekspert Ole Erevik på TVNorge etter kampslutt.

Dermed står Norge med full pott i gruppa, mens de regjerende OL og EM-mesterne står med minus 13 (!) etter etter de to første kampene i gruppespillet. Frankrike må vinne mot Egypt onsdag for ikke å ryke ut av eget OL.

Paris, Frankrike 20240729.
Norges målvakt Kristian Sæverås under gruppespillet i håndball for menn mellom Frankrike og Norge på South Paris Arena 6 under OL i Paris 2024.

Magisk i Paris

Norge fikk en kanonstart foran et engasjert hjemmepublikum mot Frankrike i Paris i kveld. Jonas Wille overrasket med å sette inn Leipzig-målvakt Kristian Sæverås fra start av. Trekket var vellyket og etter tretten minutters spill ledet Norge 6-2 mot et stresset fransk mannskap.
Mens franskmennene hadde oppvisning i tekniske feil, danset Willes menn i begge ender av banen. 5-2-scoringen – signert Tobias Grøndahl – assistert av Sander Sagosen – bar bud om en potensiell magisk kveld, mot et vertskap som hadde mye å revansjere etter å ha blitt satt kraftig på plass av Danmark i OL-åpningen lørdag. Den eneste på banen som faktisk er født i Paris, norske Alexandre Blonz, hamret inn 8-4 på straffekast etter 16 minutter. Like etter løp Kristian Bjørnsen inn Norges 4. (!) kontringsmål til 9-4. 10-4 ble satt inn av Magnus Gullerud.
– De spille på hele registeret nå, de norske gutta, sa TVNorges ekspertkommentator Ole Gustav Gjekstad.

Lys(t)e opp

Wille hvilte både Sander Sagosen og Tobias Grøndahl i perioder. Da var det ekstra betryggende å se at Simen Lyse ikke hadde glemt skuddarmen i oppkjøringen. Hans 12-6 scoring var av den harde sorten. Kristian Bjørnsen løp inn sin andre scoring til 14-7 med seks minutter igjen av omgangen. Da tok vertskapet sin andre timeout. Det bidro til at Dika Mem & co reduserte flere ganger og til 15-11 etter 28 minutter. Norge gikk til pause med ledelse 16-11.

Slet og kjempet

Etter hvilen brukte Norge fem minutter på å sette inn den første scoringen. I mellomtidne hadde franskmennene vært hissig på grøten, slik at stillingen var 14-17. Tobias Grøndahl ble mesterlig satt opp av Sander Sagosen, som tryllet inn 18-14, men vertenes Dika Mem ble «umulig» å ha med å gjøre i åpningen. Fire av Frankrikes fem mål etter pause var signert høyrebacken som av mange regnes som verdens beste håndballspiller til 18-15. Alexandre Blonz satt inn sitt femte på olympisk og vakkert vis til ledelse 20-15. Vinkelen var ikke all verden, men det franske hjemmepublikummet ble stille. Bakover fortsatte Sæverås storspillet bak en solid norsk forsvarsmur. Selv om franskmennene surret vel mye til å være regjerende OL og EM-mestere, må likevel mye av æren gis det norske forsvarsspillet som presset frem franske feil. Norge ledet 21-17 med kvarteret igjen.

Hamring

Grøndahl, Sagosen, Reinkind og Simen Lyse fortsatte å herje fremover, mens Dika Mem ga hjemmepublikummet jevnlige håp med sine praktscoringer. For Frankrike har verdens beste angrepsspiller, men det hjalp ikke mot Norges enorme vilje og taktiske forsvarsspill og Kristian Sæverås som tok det som kom forbi.

– Franskmennene har ingen løsning nå, var Gjekstads analyse.
Norge ledet 25-19 da seks minutter gjenstod. Sæverås fortsatte storspillet bakover og Norge hadde full kontroll på slutten. Norge vant til slutt 27-22.

Paris-fødte Alexandre Blonz ble toppscorer for Norge med syv mål. Frankrikes Dika Mem ble mestscorende med ti mål.
Håndballgutta spiller ny match onsdag morgen klokken 09:00 (!). Da venter Ungarn. Ungarerne møter Argentina klokken 21:00 i kveld. Ungarn tapte for øvrig 35-32 mot Egypt i åpningskampen.