MAGI 2.0: Bergerud & Blonz med ellevill avslutning – Norsk Topphåndball
Paris, Frankrike 20240731. Norge jubler for seier etter gruppespillet i håndball for menn mellom Norge og Ungarn på South Paris Arena 6 under OL i Paris 2024. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

MAGI 2.0: Bergerud & Blonz med ellevill avslutning

Etter å ha slitt kraftig mot Ungarn gjennom hele kampen, vartet Torbjørn Bergerud og Alexandre Blonz opp med noen magiske sluttsekunder, 26-25 seier og kvartfinalebillett.

– Deilig å ha flyt, men vi skal ikke kalle det flaks. Vi får en redning fordi vi har en bra keeper.  Vi hadde en alvorsprat i pausen, fordi det var for dårlig pasningskvalitet, litt for lav intensitet i angrepsspillet. Vi får aldri helt momentum, men det er bra moral og får flyt på slutten. Det handler om å vinne de avgjørende duellene og i dag var det heldigvis vi oms gjorde det. Vi har nådd første målsetting. Deilig, sa en lettet og glad Jonas Wille til Max etter thrilleren og arbeidsseieren som endte i kvartfinalebillett.

For det lå ikke i korta at Norge skulle sikre kvartfinaleplass da det gjenstod ti sekunder. Ungarn utnyttet nok en norsk angrepsfeil og kunne sikre seier 26-25, men der sto Torbjørn Bergerud. Sekunder etter skjøt Alexandre Blonz inn sitt niende mål for kvelden til seier 26-25 med sekundet igjen på tavla. Dermed brøt jubelscenene løs i Paris.
– Det ble ganske hektisk på slutten her, gliste Bergerud.
– Godt å ha Torbjørn bak der. Han er kjent for å ha noen matchvinnende redninger, sa en lettet Simen Lyse like etter kampslutt. Trønderen leverte solide scoringer ispedd noen – det som kunne ha blitt – skjebnesvangre feil i angrep etter hvilen.

Paris, Frankrike 20240731.
Norges Alexandre C. Blonz under gruppespillet i håndball for menn mellom Norge og Ungarn på South Paris Arena 6 under OL i Paris 2024. Her setter han inn Norges seiersmål med sekundet igjen på tavla.

Slik var kampen
Håndballgutta måtte stå opp klokken 05:00 for å komme i kampmodus til klokken 09:00. Mens tv-seerne her hjemme i Norge tok frokosten foran tv’en, hadde Sander Sagosen & co mer enn nok med å håndtere fysisk store ungarere før hvilen.
En brukbar start, mye takket være en morgenfrisk Torbjørn Bergerud, gjorde at Norge ledet i begynnelsen av kampen.

Løp
Da Ungarn ble ble tvunget til å skyte fra lang hold kontringsspillet samtidig som Alexandre Blonz og Norge fikk opp kontringstempoet, fikk Norge fart på målprotokollen. Blonz scoret fem mål før hvilen og var et høydepunkt sammen med Bergerud i det norske spillet.
Ungarn ledet 8-11 etter 22 minutters spill, men Blonz viste gamle kjente fra tiden i Pick Szeged at han ikke var særlig interessert i å la de helhvite definere noe som helst. 8-11 ble 11-11 med seks minutter igjen på tavla før hvilen, men så enkelt skulle det ikke bli i resten av omgangen.
Utover i omgangen tok ungarerne over initiativet på ny. Kontrasten til mandagens brakseier mot Frankrike ble stor.

-Kladder
– Det kladder noe voldsomt offenivt, utbrøt Max-kommentator Asbjørn Myhre.
– Vi sliter noe voldsomt nå mot det etablerte, ungarske forsvaret, vurderte Max’ håndballekspert Ole Gustav Gjekstad.
Ungarns målvakt Kristof Palasics og strekspiller Bence Banhidi drev dels Håndballgutta til fortvilelse i resten av omgangen, noe som bidro sterkt til at underdogsene gikk til pause med ledelse 13-11.

Startet best
Etter en trøblete innledning av andreomgangen, malte Norge på med godt forsvarsspill, en solid Bergerud og mer ro i det offensive angrepsspillet. Etter 37 minutters spill utlignet  Sander Sagosen til 14-14. Blonz løp inn sin syvende scoring til 15-15 like etter, men dette ville ikke Ungarns 2,06 meter høye strekkjempe Bence Banhidi være med på. Blonz’ gamle lagkompis i Pick Szeged rev og slet forsvarsspillet i filler. Derfor var det ekstra gledelig at Gabriel Setterblom fant flyten offensivt i perioden, slik at det ikke ble styggere på tavla enn det kunne ha blitt. Bence Imre satt inn 17-19 på straffekast etter 46 minutter.
– Vi får ikke initiativet i matchen, sa Myhre på direkten.

Banhidi-frustrasjon
Ungarerne spilte Banhidi i posisjon gang på gang inne i det norske forsvaret. Det ble enten mål, straffekast – og ofte med en to-minutters utvisning til de norske gutta som belønning. Ungarns 7 mot 5 spill var ikke like effektiv mot slutten av kampen. Norge kjempet som løver og da Gabriel Setterblom ikke steg til værs, viste Simen Lyse at han hadde lyst til å sikre kvartfinaleplassen. Stillingen var 22-22 da seks minutter gjensto.  Simen Lyse skjøt Norge i ledelsen 24-23 og videre 25-24 med tre og to minutter igjen. Bakerst sto Torbjørn Bergerud og serverte en matchvinnende redning like etter. Samme Lyse kastet vekk ballen i angrepet etter, noe Ungarn straffet nådeløst. Da tok Jonas Wille timeout. Den regisserte Tobias Grøndahl opp med ulike alternative avhengig av Ungarns forsvarsformasjon.
Forsøket gikk rett i dass, som ungarerne kontret på. Der sto Torbjørn Bergerud og reddet med seks sekunder igjen. Ballen ble lynraskt sendt i retning av Alexandre Blonz som hamret inn 26-25 med sekundet igjen. Hvis dramatikk kan beskrives…
Dermed sikret Norge kvartfinaleplass – med to kamper igjen i gruppespillet.

Norges toppscorer ble med Alexandre Blonz ned ni mål. For Ungarn ble trioen Bence Banhidi, Bence Imre og Richard Bodo mestscorende med seks mål hver.

PS: Norge møter Egypt klokken 21:00 fredag kveld. Søndag spiller Norge siste gruppekamp mot Danmark klokken 19:00.