Må ut og redde igjen – denne gang klubben – Norsk Topphåndball
Kari Aalvik Grimsbø er trener i Byåsen sammen med Valery Putans. Foto: John Forberg

Må ut og redde igjen – denne gang klubben

Kari Aalvik Grimsbø har reddet Norge i mange kamper. Går det like bra når hun skal redde Byåsen?

23. mars kunne Adresseavisen melde at Atle Oliver Johansen var fristilt som trener for Byåsen. Inn kom Valery Putans og Kari Aalvik Grimsbø. «Vi trenger ny energi inn i spillergruppen», forklarte styreleder Morten Holck. Det etter at laget som har vært i eliteserien siden 1982 har tatt ett poeng på de siste åtte kampene.

Oppgaven for Putans og Aalvik Grimsbø er klar: Få laget opp på åttendeplass i alle fall – den siste posisjonen som ikke medfører kvalik i REMA 1000-ligaen. Før onsdagens bortekamp mot bunnlaget Follo ligger Byåsen på 10. plass.

– Du har reddet mye i karrieren, hvordan føles det å skulle redde Byåsen, Kari?

– Jeg skal forsøke å bidra så godt jeg kan, jeg kjenner jo jentene godt. Dette er andre sesongen jeg er inne som målvaktstrener, og jeg har vært i mange situasjoner på banen selv. Nå har jeg muligheten til å påvirke og videreføre noen erfaringer, sier 37-åringen, som ikke hadde trodd hun skulle bli trener.

– Hadde du spurt meg for fem år siden, hadde jeg ikke sett for meg dette, men jeg trives utrolig godt i rollen. Det hjelper at det er Valery som skal styre skuta. Han er erfaren og har stått i stormen før. Det er en trygghet for både jentene og meg.

– Hvorfor har Byåsen havnet i kvalikposisjon?

– Det har vi ikke gått i dybden på ennå, men vi har ikke fått spillet til å fungere etter jul. Nå gjelder det å løfte oss og spille bedre sammen. Så får vi ta evalueringen i ettertid om hvorfor det ble som det ble. Men jeg synes de unge jentene har taklet dette utrolig godt og står i det.

– Har dere sett på om dere må vinne begge de to siste, eller holder det med én seier?

– Vi skal bare ta så mange poeng som mulig, så får vi se hva det holder til. Vi analyserer ikke tabellen før hver kamp. Det viktigste er å holde fokuset på oss selv.

– Får vi se deg som Byåsen-trener også neste sesong?

– Det er vanskelig å svare på. Dette kom litt kastet på meg nå. Jeg har hatt mammapermisjon og har bare hatt en liten rolle i Byåsen. Men det har vært utrolig spennende. Vi får gjøre opp status etter sesongen. Det skal gå opp i heimen også, sier trønderjenta, som har gått grundig til verks også i sin nye rolle. Hun har fullført NHFs topptrenerutdannelse spesifikt for målvakter og i tillegg Trener 1 og Trener 2.

– Ettersom du også har sagt ja til å bidra på juniorlandslaget virker det som en gnist er tent?

– Ja! Det har vært utrolig morsomt å komme tett på spillerne på en litt annen måte. Det er spennende å jobbe med mennesker, og ettersom håndballen har vært en stor del av livet mitt, blir dette er perfekt kombinasjon, sier jenta med 173 landskamper, to OL-gull, to VM-gull og fem EM-gull.

Det skal ikke stå på trenerens erfaring når Byåsen-jentene skal kjempe for et fortsatt liv i det beste selskapet.

Gjenstående kamper for lagene som kjemper for å unngå kvalik:

Aker: Storhamar (h), Byåsen (b)
Larvik: Romerike (h), Follo (b)
Fredrikstad: Molde (h), Sola (h), Flint (b)
Byåsen: Follo (b), Aker (h)
Tertnes: Vipers (h), Storhamar (h), Oppsal (h)

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.