Levanger-seier etter 5 tap på rad:  – Godt å få en bekreftelse i form av poeng – Norsk Topphåndball
Foto: Jon Forberg

Levanger-seier etter 5 tap på rad:  – Godt å få en bekreftelse i form av poeng

Levanger vant sesongens to første oppgjør mot Sarpsborg og Fjellhammer.  Deretter fulgte fem kamper på rad uten poeng, med tap blant annet mot opprykksfavorittene Haslum, Flint og Volda.  I helga fikk trønderne en fortjent opptur med seier 26-23 over Storhamar Håndball.

– Man kjenner at man er en del av en prestasjonskultur når man vinner kamper.  Det er ikke til å legge skjul på at det smakte utrolig godt, smiler Levangertrener Hege Hov Lomsdal (36).

– Det er godt med en bekreftelse.  Når vi har analysert kamper vi har tapt, ser vi jo mye positivt, men i det vi holder på med vi vet at dette handler om poeng.  Så det er selvfølgelig godt å få en bekreftelse i form av poeng, absolutt.  Det smakte veldig godt.  Det er ikke til å legge skjul på at det ga oss en dose selvtillit.

Og hun legger til:

– Jeg tror det er utenfor komfortsonen det skjer utvikling, og på bakgrunn av det kan man i større grad tåle å oppholde seg utenfor komfortsonen innimellom.Hege Hov Lomsdal var assistenttrener for Levanger sist laget var i eliteserien.  Dette er hennes første sesong med hovedtreneransvar innen topphåndballen.  Hun har spilt og vært trener i klubben siden hun var 16 år.

– Jeg kjenner klubben veldig godt, jeg visste en del om hva jeg gikk til. Men så er det som alltid når man starter i en ny jobb, det er mye å sette seg inn i.  Det har jeg følt på kroppen, innrømmer hun.  – Men jeg har en fordel av at jeg kjenner byen, klubben og folkene her. 

– Jeg føler meg heldig som har fått lov til å få denne jobben her og trives godt med alle utfordringene.  Jeg var klar over at det å være hovedtrener, det er ingen enkel sak.  Så det har jeg vært forberedt på.  Men jeg har det veldig fint i arbeidsdagen min, så da klager man ikke, smiler hun. 


Hvordan vil du karakterisere deg som trener?

– Jeg er tydelig, kravstor og empatisk.  Det er vanskelig å karakterisere seg sjøl, humrer hun, – det hadde kanskje vært bedre om noen andre hadde gjort det.  Jeg vet ikke om det stemmer, men det er sånn jeg føler sjøl. 


Hege fikk en flying start som hovedtrener med triumf i de to første seriekampene.  Sarpsborg ble slått 36-26 på bortebane, mens hjemme i Trønderhallen ble det seier 29-26 over Fjellhammer.

– I starten på sesongen lyktes vi med det vi er gode på.  Vi hadde trent bra i oppkjøringa og det fikk vi brukt godt i de to første kampene.  Vi spilte håndball med høyt tempo, det synes jeg vi var gode på.  Det var det vi hadde fokus på, forklarer hun. 
Etter den gode starten fulgte sju uker uten uttelling.  Hege og spillerne jobbet godt i denne perioden og merket fremganger fra kamp til kamp selv om det ikke gav gevinst i form av poeng.

– Vi jobbet litt mer mentalt i den perioden, fordi den fysiske biten og kapasiteten har vi bygd over lang tid i forkant av sesongen.  Jentene vet hva som bor i dem rent fysisk.  Den kapasiteten forsvinner ikke på noen dager, den er jo der. 

– Da handlet det mer om det mentale og vi var klar over at det ville bli noen tøffe kamper med tanke på motstand.  Så akkurat det var ikke uventet.  Men så fikk vi noen skader.  Det som skjer da er at vi får spillere som er nødt til å ta mer ansvar.   Spillere som ikke har hatt så mye spilletid før, skal få mer ansvar.  Spillerne skal få bruke litt mer tid i den fasen der.  Men det blir det ikke tid til når det skjer akutte skader. Og det har vi kjent litt på, sier hun. 


– Vi måtte bruke tid på å trygge spillerne og jobbe med det spillet vi ønsker å optimalisere omkring hvilke spillertyper vi har.  Jeg er ikke så opptatt av at det skal spilles en bestemt type angrepsspill eller forsvarsspill fordi at jeg har en ambisjon om det.  Det handler mer om å finne det riktige spillet ut ifra spillerne vi har, og det dem er gode på.  Det har vi måttet justere litt på når det kommer inn spillere som har andre kapasiteter enn de som har blitt skadet, forklarer hun. 

– Man får testet hodet og mentaliteten når man står i slike situasjoner.  Det synes jeg jentene har taklet bra, skryter hun, og legger til:  – Jeg føler at vi er på rett vei.En av lagets nøkkelspillere de siste sesongene, Elisabeth Hammerstad er for tiden ute med skulderskade.  Hun rakk å spille fire kamper før hun ble skadet og hadde da et snitt på sju mål pr kamp.  I fjor var hun lagets toppscorer med 147 mål. 

I hennes fravær må andre spillere trå frem og Cornelia Bielenberg Haugen tar steg i sin nye rolle og var fremtredende for Levanger i helgas seier over Storhamar.

– Det ble naturlig at Cornelia ville få et større ansvar da Elisabeth ble skadet.  Vi var sikre på at det skulle hun klare.  Men det er det at man må ha litt tålmodighet, spesielt mentalt, før hun er klar for å ta den rollen. 


– Og så handler det om at det ikke er noen spillere som skal inn og erstatte Elisabeth, presiserer treneren.  – Elisabeth er flink på sine ting og er viktig i sin rolle, men det som er fint når en går ut, da kommer det inn en ny spiller som er god på sine ting.  Da handler det om å tilpasse spillet og laget rundt det.  Og spille på hennes styrker. 

– Cornelia har fått en annen rolle og det har vi brukt tid på.  Og er fortsatt i en prosess der.  Det er mange som er imponert over de stegene hun har tatt.  Jeg er også imponert, men er ikke overrasket.  For vi har vært på trening med henne i hele år vet hva som bor i henne.  Så det er ingen overraskelse.


Fremover?

– Vi skal jobbe på samme måte som vi har gjort med høy treningsintensitet og er opptatt av kvalitet på treningene.  Det er der grunnlaget blir lagt.  Vi er nødt til å trene hardt, godt og bedre hele tiden for å klare å utvikle oss.  Det er der jobben blir gjort og det slutter vi ikke med, sier Hege Hov Lomsdal avslutningsvis.