Lea har gått fra å være tredjemålvakt til førstemålvakt: – Jeg trives med å måtte ta mer ansvar! – Norsk Topphåndball
Foto: Annick Nielsen

Lea har gått fra å være tredjemålvakt til førstemålvakt: – Jeg trives med å måtte ta mer ansvar!

Etter tre og en halv sesong i Storhamar som tredjemålvakt, signerte Lea Løkke-Øwre utlånsavtale med Oppsal etter jul i fjor i håp om å få mer spilletid som kunne sette fart på både utviklingen og karrieren hennes.  Denne høsten har Lea spilt strålende i en rekke kamper og er i en alder av 20 år førstemålvakt i REMA 1000-ligaen.

Lea fikk ikke debutert for Oppsal i våres på grunn av stopp i seriespillet.  Men hun var så fornøyd med å være i Oppsal at hun signerte kontrakt for Osloklubben da utlånsavtalen gikk ut. 

Foto: Annick Nielsen


Lea Løkke-Øwre viste tidlig at hun har ambisjoner og flyttet fra hjemstedet Farsund som 16-åring for å satse på en håndballkarriere på Hamar.

– Jeg kommer fra en liten plass og hvis jeg skulle satse så visste jeg at jeg burde flytte og få nye utfordringer, forteller Lea Løkke-Øwre (20).  – Det ble Hamar som falt mest naturlig.  Jeg kjente litt til Bent Svele etter en håndballskole i Spania.  Det å kunne komme seg bort for å satse ordentlig er noe jeg egentlig alltid har hatt lyst til å gjøre. 

– Jeg var et tredjevalg i Storhamar noen sesonger og jeg følte at jeg hadde lyst til flere utfordringer med å spille mer.  Jeg hadde hatt en god treningshverdag på Hamar i 3,5 år, men nå ville jeg ha kamptrening også, sier Lea om grunnen til at hun valgte å forlate Storhamar. 

Foto: Annick Nielsen


Det å gå fra å være tredjemålvakt til å ta større ansvar som førstemålvakt opplever Lea som veldig annerledes. 

– Jeg trengte ikke å ta så mye plass i gruppa da jeg var på Hamar.  Jeg lærte mye av å være i Storhamar, og lærte å kommunisere med forsvaret.  Jeg har lyst til å være den tryggheten bakerst der. 

– Og så synes det er veldig gøy med den rollen jeg har nå, smiler hun.  – Jeg kommer mer og mer inn i det og har fått masse hjelp av de andre jentene på laget med å tørre å ta litt mer ansvar.

– Jeg trives veldig godt i Oppsal.  Vi har et skikkelig godt miljø, helt klart.  Og jeg har en veldig god målvaktstrener som følger meg opp, det er veldig stas.  Det er ting vi jobber med og utvikler oss på hele tiden.  Så det er veldig greit at jeg har en målvaktstrener som har ekstra fokus på meg, forteller hun fornøyd. 


Lea har fått mye skryt for innsatsen i hennes første ordentlige sesong i REMA 1000-ligaen.  I flere kamper er uttrykket «stod som en levende vegg» blitt brukt om henne og i 27-20 seieren over Larvik i oktober hadde hun en redningsprosent på 52.

– Det har vært litt opp og ned og jeg har vært litt preget av sykdom.  Og så har det vært en omstilling fra å være en av de yngste i laget til en av de som skal ha styring og kontroll bakerst der.  Så det er en god utfordring som er gøy å jobbe med. 

Foto: Annick Nielsen


Hva er styrkene dine?

– Jeg føler at jeg er fokusert og eksplosiv.  Og så jobber jeg mye med fotarbeid og hurtighet for å kompensere for manglende høyde, sier Lea.  – Og så handler det om å finne min egen måte å stå på som jeg begynner å komme litt mer inn i nå.  Det å bruke hurtigheten og gjøre seg større, selv om jeg ikke er så stor. 


Oppsal har hentet poeng i fem av lagets 12 spilte kamper i høst og ligger plassert på tolvteplass, som er på kvalikplass.

– Jeg synes det er mye som er bra og vi er mer samspilte nå enn det vi var i starten.  Vi har fortsatt mye å gå på til våren, så jeg håper at vi kan få frem i kamp all den treningen vi legger ned.

– Vi må fortsette å gi alt i hver kamp og være til stede og vise at vi kan fighte gjennom hele kampen.  Vi har noen downperioder innimellom i kamper som vi må forsøke å kvitte oss med. 


Hva er høstens høydepunkt for deg?

– Den gøyeste kampen var da vi slo Tertnes 28-27 i Åsane Arena, det var en ordentlig gøy kamp hvor vi fightet hele veien, sier Lea Løkke-Øwre med et smil avslutningsvis.