Landslagssjefen etter VM: – Et godt fundament – Norsk Topphåndball
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/NHF

Landslagssjefen etter VM: – Et godt fundament

Jonas Wille evaluerer sitt første mesterskap som landslagssjef før EM-kvalkampene mot Serbia.

Håndballgutta endte på 6. plass i VM 2023. Laget gikk ubeseiret gjennom både gruppespill og hovedrunden, før den høydramatiske kvartfinalen mot Spania satte en stopper for guttas drøm om medalje.

En måned er gått siden mesterskapet ble avsluttet i Stockholm, og laget har vært gjennom en grundig evalueringsprosess.

– Alle spillere og ledere har hatt mulighet til å komme med tilbakemeldinger på ting som har vært bra og ting som kan forbedres. Gruppa har vært flinke til å være konkrete, konstruktive og nyanserte i tilbakemeldingene, sier landslagssjef Jonas Wille.

Han peker på to hovedpunkter laget ønsker å justere inn mot neste mesterskap.

– Det vi har snakket mest om i evalueringen, er å finne balansen mellom å rullere på laget og å gi folk nok selvtillit til at de spiller et mesterskap på toppnivå. Skal vi vinne, må vi legge til rette for at flere spillere får muligheten til å dominere turneringen så mye at de kan være kandidater til et all star-lag. Det er utfordringen med å rullere, sier han, og utdyper:

– Planen for mesterskapet var at vi skulle prøve å gå en del bredere på mannskapet. Målet var å ha mer energi når det gjaldt til slutt. Vi skulle selvfølgelig vinne kampene, men samtidig tørre å være litt modige. Det føler jeg vi fikk til.

– Vi hadde samme tankegang i mellomspillet, og tok oss videre. Da alvoret kom, tapte vi. Likevel føler vi at vi lykkes med planen. Vi har snakket med spillerne i evalueringen, og følelsen er at vi hadde hatt krefter igjen hvis vi hadde vunnet mot Spania, og så var det marginer som gjorde at vi ikke fikk vist det frem. Den balansen er uansett noe vi sitter igjen med som et viktig punkt vi kan justere på.

Wille trekker frem høyre bakspillerposisjon som et eksempel.

– Våre høyre bakspillere spilte nesten like mye. Den posisjonen var solid gjennom hele mesterskapet, men kanskje kunne vi «fintunet» ved å gi én av spillerne mer spilletid når han har flyt og omvendt. Da kan det hende vi hadde fått mer selvtillit på begge to mot slutten av mesterskapet. Samtidig hadde vi kanskje ment at vi løste det på en perfekt måte dersom vi vant mot Spania. Den balansen er uansett noe vi sitter igjen med som et viktig punkt vi kan justere på.

Flere håndballtreninger under mesterskap

Laget ønsker også å legge inn flere håndballtreninger i løpet av mesterskapet.

– Taktisk og kollektivt blir vi tryggere jo lenger vi holder på, men individuelt går kvaliteten litt ned. Det handler trolig om antall repetisjoner. I klubb får spillerne mange repetisjoner både på trening og i kamper, mens her har vi to og en halv uke nesten uten håndballtrening.

– Si at en spiller får tre skudd i løpet av en kamp, og bommer på et eller to. Så går det to dager, og det samme skjer igjen. Da mister du kanskje litt troa på du har fortsatt en børse. Det må vi prøve å balansere litt i mellomdagene.

Totalt sett er Wille likevel godt fornøyd med hvordan laget fremstod under verdensmesterskapet.

– Vi har bare hatt seks håndballtreninger siden jeg startet, så jeg synes vi har kommet ganske langt. Vi har jobbet mye med å strukturere terminologien vår – altså begrepene vi bruker om våre ulike spillsystemer – og det føler jeg har kommet godt på plass. Statistikken viser at vi er ett av de to beste forsvarslagene i mesterskapet, og at det angrepsmessig går mer opp og ned. Det er vanlig – jeg opplever det samme hver gang jeg jobber med et nytt lag. Det er en del nye ting som skal implementeres, så sånn sett er det veldig positivt. Det er bra sult i gruppa og et godt fundament.

Trenger større bredde

Danmark og Frankrike imponerte stort gjennom hele mesterskapet, før danskene igjen gikk av med seieren i finalen.

– Det er litt den samme analysen som jeg hadde før jeg startet i jobben. Det er flere som har vist seg frem for oss i dette mesterskapet, men på det aller ypperste nivået som Danmark er på, er det vesentlig flere verdensklassespillere. Vi har mye å gå på i bredden, og det går på individuelle kvaliteter. Vi må få frem flere bakspillere som har skuddtrussel fra 9-meter, spesielt på playmaker-posisjonen, og linjespillere man må bruke mye energi for å jobbe seg rundt. Det bildet har blitt forsterket etter dette mesterskapet, og det er noe vi jobber konkret med i dag. Det handler om langsiktig arbeid.

– Vi må bli bedre i det offensive grunnspillet. Angrepsspillet er ikke stabilt nok ennå. Det kan handle om repetisjoner, så vi må gjøre mer av det. Vi skal ha bra verktøy i 7-6-spill og 5-1-forsvar, som vi kan hente frem de dagene det ikke funker. Vi føler Danmark og Frankrike ligger to steg foran og at vi er rett bak Sverige og Spania. Det betyr ikke at vi ikke tror det er mulig å slå de, men vi må bli bedre på grunnkonseptet slik at ting sitter enda mer i ryggmargen og vi får mer ut av hver spiller. 

Neste oppgave er to oppgjør mot Serbia i EM-kvalifiseringen. Gode resultater her vil sikre billetter til EM i Tyskland i 2024.

– Mot Serbia er det kun resultater som gjelder. Først og fremst fordi vi må kvalifisere oss, men også fordi Serbia er gode. Det eneste som betyr noe er å vinne slik at vi kan få et mesterskap til. Vi får tre treninger der, så da skal vi ikke legge til så mye, men heller forsterke. Nå skal vi maksimere prestasjonen for hver kamp.

Håndballgutta møter Serbia to ganger denne uka. Bortekampen torsdag 9. mars sendes på TV3/Viaplay, mens hjemmekampen søndag 12. mars sendes på TV 2/Play. 

Les mer om Håndballgutta